Kongre'yi basan MAGA çetesi Trump'a sırt çevirdi: "Şiddete eski başkan yönlendirdi"

İsyancıların iddiaları, Trump'ın ikinci azil davasını büyük ihtimalle etkileyecek

"QAnon Şamanı" lakaplı Jacob Chansley, Kongre baskınının sembollerinden biri haline gelmişti (AFP)

Donald Trump Kongre Binası isyanını kışkırttığına yönelik iddialar üzerine ikinci kez azil davasıyla karşı karşıya kalırken, ayaklanmaya katılan 10'dan fazla Trump destekçisi, bu işe eski başkan tarafından yönlendirildikleri suçlamasında bulundu.

ABC News kanalının haberine göre federal suçlamalara maruz kalan 200 isyancıdan en az 15'i, Trump'ın talimatına uyduklarını düşündüklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre Binası'na saldırma eyleminde Trump'ın etkisinde olduklarını söyleyen çok sayıda protestocunun bu ifadeleri, eski başkanı ayaklanmayı kışkırtmaktan sorumlu kişi olarak gören azil savcıları tarafından büyük ihtimalle bu davaki savları desteklemede kullanılacak.

Saldırının gerçekleştiği gün Demokrat Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez'i öldürmekle tehdit eden Garrett Miller, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Kongre Binası'na eski başkanın yönlendirmelerine uyduğunu düşünerek gittiğini kaydetti.

Miller şunları ekledi:

Eski Başkan Trump'ın talimatlarına uyduğumu düşünüyordum.

Ayrıca Başkan Trump bizden eve dönmemizi istediğinde Washington'ı hemen terk edip Teksas'a doğru yola çıktım.

Miller, Ocasio-Cortez'i öldürmekle tehdit ettiği için de özür diledi:

Kongre üyesi Ocasio-Cortez'e ya da Kongre polisine zarar vermek gibi bir niyetim hiç olmadı. Sosyal medya paylaşımlarımın tamamen uygunsuz olduğunu kabul ediyorum.

Bu iletileri Donald Trump'ın beni Amerikan seçimlerinin çalındığına inandırdığı bir sırada paylaşmıştım. Kongre üyesi Ocasio-Cortez ve Kongre polisinden herkesin önünde özür diliyorum.

Miller tehdit etme, Kongre Binası alanında kamu düzenini bozan davranışlar sergileme ve binaya şiddete başvurarak girme de dahil olmak üzere 5 farklı suçlamayla karşı karşıya bulunuyor.

"QAnon Şamanı" Jacob Chansley de eski başkanın talimatları doğrultusunda hareket ettiğini düşündüğünü beyan etti.

Saldırıya boğa boynuzları ve kürkler kuşanmış şekilde katılan Arizonalı Chansley, bu eylemin hemen sonrasında kameralara yansımış ve Trump'ın binayı terk etmeleri yönündeki çağrısı üzerine olduğu yerden ayrıldığını söylemişti.

Chansley tutuklanmasının ardından Trump'ın kendisini başkanlık affıya bağışlamasını istemiş ancak bu talebi dikkate alınmamıştı. Bunun üstüne Trump'a sırt çeviren Chansley, Kongre Binası'na girilmesinin başkanın isteği olduğuna inandırıldığını iddia etti. Avukatlarına göre Chansley bu konuda şahitlik etmeye hazır bulunuyor.
 


Senato'nun Trump'ın suçlu olduğuna hükmetmesi, Kongre Binası'nda Trump adına bulunduklarını iddia eden isyancıların yasal savunmalarında ellerini güçlendirebilir. Wilk Auslander LLP'den ceza davaları savunma avukatı ve Cornell Hukuk Fakültesi misafir öğretim görevlisi Randy Zelin, Business Insider'a şunları söyledi:

Sanıklardan birinin avukatı olsaydım arkama yaslanıp azil davasının ilerleyişini takip ederdim.

Zira müvekkilimin davasının düşmesine yönelik yapacağım bir teklif için toplayabileceğim en iyi deliller bunlar olacaktır.

Azil savcılarının söz konusu ayaklanmadan Trump'ı sorumlu tutmaya dair başvuracağı deliller, Kongre isyancılarını temsil eden avukatların kendi müvekkillerinin yanlış yönlendirildiğini kanıtlamasında kullanılabilir.

Ancak Cumhuriyetçi senatörlerin çoğunluğu Senatör Rand Paul'ün tüm azil sürecinin anayasaya aykırı olduğu iddiasına destek oyu verdiği için Trump'ın Senato'da hüküm giymesi mümkün görünmüyor. Bahsi geçen parlamenterler, yetkili kişilerin makamlarını bıraktıktan sonra azledilemeyeceğini savunuyor. Senato'daki Demokratların yanı sıra anayasa üzerine çalışmalar yürüten çok sayıda akademisyen ve en az 5 Cumhuriyetçi senatörse bu yoruma karşı çıkıyor.

*MAGA: Donald Trump'ın meşhur seçim sloganı Make America Great Again (Amerika'yı Yeniden Harika Yap) -ed.n.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU