ABD Kongresi'ni basanlar, çalındığını iddia ettikleri seçimde oy kullanmamış

Trumpçı güruh arasında yer alan ve aşırılık yanlısı gruplarla bağlantısı bulunan eski bir deniz piyadesi oy kullanmamış

Trump yanlısı isyancıların ABD Kongre Binası'nı bastıkları an televizyon yayınlarında kaydedildi (AP)

Başkanlık seçiminin "çalındığı" iddialarıyla ABD Kongre binasına baskın düzenleyen isyancıların aslında seçimlerde oy kullanmadıkları ortaya çıktı.

CNN'in yaptığı analize göre 6 Ocak'ta Kongre'ye yapılan saldırının ardından tutuklanan bazı isyancıların isimleri, saldırıyı gerçekleştiren kalabalığın Donald Trump'ın kazandığı yönündeki iddialarına rağmen eyalet oylama kayıtlarında yer almıyor.

Trump destekçileri Kongre binasına zorla girmeden evvel toplandıkları sırada Joe Biden'ın seçim zaferinin onaylanma süreci devam ediyordu. Kalabalık onayı geciktirdi.

Fakat CNN'nin bildirdiği üzere, sonrasında dava açılan protestoculardan tam 8 kişi, Biden'in kazandığı 3 Kasım seçiminde iki adaydan herhangi birine oy vermemiş gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan biri, yetkililerin saldırıdan önce Yemin Muhafızları (Oath Keepers) adlı aşırılık yanlısı hareketle bağlantılı olduğunu ve Trump'ı desteklediğini söylediği eski bir deniz piyadesi olan Donovan Crowl'du.

CNN'in bildirdiğine göre 50 yaşındaki Crowl, ikamet ettiği eyalet olan Ohio'da seçmen kaydını devam ettirmesine yönelik duyuruları "asla yanıtlamadı" ve bir zamanlar yaşadığı Iowa'daki oylama kayıtlarında da yoktu.

Analiz, Kongre binasına yapılan ve eski ABD Başkanı Trump'ın ifadesiyle "Hırsızlığı Durdurmayı" amaçlayan saldırıyı takip eden günlerde meydana gelen 80'den fazla tutuklamayı kapsıyor.

Boston Üniversitesi'nde aşırılık yanlıları konusunda uzman olan Jessica Stern bazı isyancıların, sistemin Trump'ın iddia ettiği üzere "hileli" olduğuna inandıkları için, oylamanın hiçbir anlamı olmadığını düşündüklerini söyledi.

Profesör "Oy verme etiğine bunun bir zaman kaybı olduğunu düşündüğünüzden daha fazla inanmanız ve bunu ahlaki bir gereklilik olarak görmeniz gerekir" dedi ve ekledi:

Sistemin herkes için işe yaradığına ve bunun ülkenin iyiliği için olduğuna inanmalısınız.

Kayıtları CNN tarafından analiz edilenlerden çoğu Cumhuriyetçi Parti üyesi seçmenlerdi, bazıları Demokrat olarak kayıtlıydı ve bazı kayıtlar söz konusu verilere eyaletlerin kamusal erişim yasaları farklı olduğu için analiz edilemedi.

Son haberlere göre Kongre binası isyanından bu yana o günkü eylemlerinden dolayı yüzlerce şüphelinin yanı sıra yaklaşık 160 isyancı federal yetkililer tarafından tutuklandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU