ABD Kongresi'ne güvenlik önerisi: "Demokrasinin sembolüyle aramıza duvar örecekler"

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Düşman Temsilciler Meclisi'nin içinde" dedi

Kongre baskının ardından en az 100 kişi tutuklanmıştı (Reuters)

ABD'de Kongre Polis Şefi Vekili Yogananda Pittman, Kongre Binası'nın güvenliğini sağlamak için etrafının kalıcı şekilde güvenlik çitiyle çevrilmesini ve bölgeye destek kuvvetlerinin yerleştirilmesini önerdi.

28 Ocak'ta yaptığı açıklamada Kongre baskınında yaşananlara işaret eden Yogananda Pittman, "Aslında, 2006'da yapılan güvenlik değerlendirmesinde Kongre Binası çevresinde kalıcı şekilde güvenlik çiti kurulmasını özellikle tavsiye edilmişti" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6 Ocak'ta yaşanan baskında biri Kongre polisi 5 kişi hayatını kaybetmişti. Pittman, herkesin buna benzer bir olayın tekrar yaşanmasını önlemek istediğini söyledi. Bina çevresindeki önlemleri sıkılaştırdıklarını vurgulayan Pittman, güvenliği sağlamak için "Kongre'yle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini" ekledi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Biden'ın 20 Ocak'taki göreve başlama töreninden önce Kongre Binası'na 2,4 metre yüksekliğinde güvenlik çiti dikilmiş ve 20 binden fazla Ulusal Muhafız, Washington DC'ye sevk edilmişti. Askerlerin mart ayına kadar başkentte kalması bekleniyor.

Öte yandan önlemlerin kalıcılığı konusunda Pittman'e katılmayan kişiler var. Zira Washington DC'nin Demokrat Belediye Başkanı Muriel Bowser, güvenlik önlemlerinin artırılmasını gerektiren tehditler bulunduğunu, çitin ve birliklerin bunun parçası olduğunu söylese de kalıcı olmasını kabul etmeyeceklerini belirtti. Bowser, "Doğru zaman geldiğinde … Beyaz Saray ve Kongre Binası çevresindeki çitler kaldırılacak" dedi.

 

 

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Jennifer Wexton ise "Demokrasinin sembolüyle aramıza duvar örecekler" dedi. Baskında güvenlik çitinin değil emniyet güçlerinin hatası olduğunu belirtti.

Temsilciler Meclisi'nin bir diğer Demokrat üyesi Hakeem Jeffries, "Kongre Binası'nı daha iyi korumak için atılması gereken uygun adımların ne olduğunu belirlemek için henüz erken" ifadelerini kullandı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı çarşamba günü artan tehditler konusunda uyarıda bulunmuştu. Açıklamada belirli bir tehditten bahsedilmezken yurtiçindeki bazı şiddet yanlılarının Kongre baskınından cesaret aldığı bildirilmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Pittman'le aynı gün yaptığı açıklamada "Düşman Temsilciler Meclisi'nin içinde" dedi. Bu yüzden güvenliği artırmak için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Düşman Temsilciler Meclis'inin içinde" sözüyle neyi kast ettiği sorulan Pelosi, "Bu, silah getirmek isteyen ve diğer üyeleri tehdit eden kongre üyelerimiz bulunduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, New York Times, NBC, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU