Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Özlü: Salgında üçüncü dalga tehdidi var, henüz normalleşme için uygun bir zaman değil

Virüs mutasyonlarının, ilk virüse göre yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu ifade eden Özlü, tüm dünya için üçüncü dalga tehlikesinin olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) farklı mutasyonları uğraması ve bazı ülkelerde ortaya çıkması dünyanın geri kalanında endişeleri artırmaya devam ediyor.

Firmalar geliştirdikleri aşıların mutasyonlara karşı etkili olduğunu savunsada, şu an tespit edilmiş bir etkiden söz edilemiyor.

Aşılama çalışamalarına başlayan Türkiye'de ise vaka sayıları henüz 5 bin sınırının altına inmezken, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan mutasyonlu virüs tespit edilen şehir sayısının 23'e yükseldiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgında üçüncü dalga bekleniyor mu?

Hürriyet'e konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de bir "üçüncü dalga" beklenebip beklenmeyeceğiyle ilgili, "Maalesef dünyada ciddi bir üçüncü dalga tehdidi var" dedi.

Dünyada dolaşan virüsler arasında tanımlanan varyasyonların giderek daha çok yer kapladığını kaydeden Özlü şunları söyledi:

Virüsün varyasyonları, baştan beri dolaşımda olan virüse kıyasla en az yüzde 30 hatta yüzde 70 kadar daha hızlı bulaşıyor. Bu geometrik artış kısa zamanda ciddi sayıda kişinin hastalanmasına yol açabilir. Çünkü her gün katlanarak giden bir artış söz konusu. Bir önceki gün sayı üç ise diğer gün birdenbire dokuz vakayla karşılaşılabiliyor. Dolayısıyla bu süreçte zaten var olan salgının yeniden daha büyük bir dalga olan ‘üçüncü dalga’ ile karşımıza çıkması mümkün.

"Henüz normalleşmeye geçmek için uygun bir zaman olduğunu düşünmüyorum"

Normalleşme ve salgın kısıtlamalarının kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özlü, "Son zamanlarda varyant virüsün bulaşma hızındaki artışın yanı sıra, daha ağır hastalığa neden olduğu ve daha çok ölüme yol açtığı bilgileri gelmeye başladı. Bunlar sorunu daha da büyütecektir. Onun için şu aşamada kararsız bir noktadayız. Henüz normalleşmeye geçmek için uygun bir zaman olduğunu düşünmüyorum. Konuyla ilgilenen bütün sağlıkçıların da düşünceleri bu yönde" dedi.

"Üçüncü bir dalga gerçekleşirse, alınan önlemlerde herhangi bir değişiklik olur mu?" sorusuna ise Özlü şu cevabı verdi:

Önlemler ve yapılacaklar aşağı yukarı aynı. Maske, mesafe ve hijyen üçlüsü aynı şekilde önem taşıyor. Kapalı ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamak ve sosyal izolasyona önem vermek çok önemli. Bunlar yeni virüslere karşı da etkili önlemler olmaya devam ediyor. Hatta maskeyi usulüne uygun kullanmak gibi konular daha da önem kazanmaya başladı. Önemli noktalara dikkat edersek, mutasyonlu virüsün de yayılmasını alınan tedbirlerle önleyebiliriz.

 

Independent Türkçe, Hüriyet

DAHA FAZLA HABER OKU