"Kışın orman yangını olmaz" algısı büyük tahribata yol açıyor… Aslan: İşten çıkartılan işçiler, yangın olunca SGK girişleri yapılarak göreve çağırılıyor

Sadece 2020 Ocak ayında 176 orman yangını oldu. Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, ‘yangın yazın olur’ algısı yüzünden mevsimlik işçilerinin kışın iki ay işten çıkarılması nedeniyle müdahalede geç kalındığını iddia etti

Mevsimlik orman işçilerinin kışın iki ayı çıkışlarının verilmesi bu aylarda olan yangınlara müdahaleyi geciktiriyor / Fotoğraf: AA

Yaz döneminde özellikle de kurak günlerde yaşanan orman yangınları doğası gereğini gündemde geniş yer tutuyor. 

Birçok insanın da tatil amaçlı orman yangınlarının daha sık yaşandığı bölgelere ve yakınlarına gitmesi bu olaylara karşı olan duyarlılığı da o süreçte artırıyor. Orman yangınları sanılanın tersine kışın da durmuyor.

Öz Orman İş Sendikası'nın verilerine göre sadece 2020'nin Ocak ayında 176 orman yangını oldu.

Ancak kışın yaşanan orman yangınlarına müdahale için çoğu zaman yeterli işçi bulunmakta zorlanılıyor.

Bunun nedeni de orman işlerinde çalıştırılan mevsimlik işçilerin işlerine kış gelince son verilmesi.

settar.jpg
Öz Orman İş Sendikası Settar Aslan / Fotoğraf: Öz Orman İş 

 

"İki ay sonra görüşürüz dediğin işçiye yetişin yangın var diyorsun"

Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan yaşanan sıkıntıları anlattı. 

Kış aylarında ormanlarda yeterli düzeyde işçi bulunmadığını söyleyen Aslan, bir orman yangını çıktığında çıkış verilen işçilerin çağrıldığını söyledi.

"Çıkışı verilen işçilerin hemen SGK girişleri yapılıyor ve orman alanına sevk ediliyor" diyen Aslan, "İhtiyaç var ki çağrılıyor. Burada sorulması gereken soru şu; Neden 12 ay çalıştırmıyorsun? Çıkış verdiğin 'iki ay sonra görüşürüz' dediğin kişilere neden 'yetişin yangın var' diyorsun? İşçiler bir ücret almadan dahi yardıma koşarlar. Çünkü her bir fidanı bir evlatları olarak yıllarca yetiştirdiler, serpildiler siz evlatlarınızın gözlerinizin önünde yok olmasına izin verir misiniz? Onlar da izin vermiyor" diye konuştu. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Orman yangını sadece yazın olur algısı yüzünden 10 ay çalıştırıyorlar"

Aslan, orman yangınları sadece yaz mevsiminde olur algısının yanlış olduğunu belirterek, bu yanlış algı yüzünden büyük tahribatların meydana geldiğini kaydetti. 

"Ormanlarımızda görev yapan 8 bin 600 mevsimlik işçimiz 12 ay çalıştırılmak yerine sadece 10 ay çalıştırılıyorlar" diyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ormancılık alanında görev yapan kişilerin tek görevi yangınları söndürmek olmadığı gibi üretim, fidanlama, damgalama gibi birçok hususta çalışmaları var. Ormanlar var ki yanıyor, peki ormanların nasıl yetiştirildiğini hangi mevsimlerde yetiştirildiğini merak ettik mi? Hayır.

hatayyangın.jpg
Bilinenin tersine orman yangınlarına itfaiyeden ziyade orman işçileri müdahale ediyor ve bu amaçla farklı illerden bile sevk ediliyorlar / Fotoğraf: AA

 

"Adana'daki yangına müdahale için Balıkesir ve Zonguldak'tan adam getirildi"

Yaşanan orman yangınları sırasında illerde yeterli orman işçisi bulunmadığı için farklı illerden elaman sevk ediliyor.

Aslan'ın verdiği bilgiye 2020 yılında Adana'daki orman yangınına Balıkesir, Ankara, Konya, Bursa, Bolu, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kastamonu, Amasya, Antalya, Kayseri, Mersin, Muğla, Zonguldak'tan ekipler sevk edildi.

Aslan'a göre bu ekipler ancak 8 - 9 saat içinde olay yerine intikal etmekte ve bu zaman dilimi içerisinde yangın engellenemez hale ulaşmakta. 

Aslan, "Bunun yanında orman yangınlarına transfer edilen arasözlerde 5+1 olması gereken işçi yasını ne yazık ki 3 kişiyi bulamamakta. İşçi sayısının yetersiz olması yetersiz müdahaleyi de beraberinde getirmektedir" dedi.

"İtfaiye değil ormancı yangına müdahale eder, 117 şehidimiz var"

Aslan, yine yanlış bilinen gerçeklerden bir tanesinin haberlere de yansıdığını öne sürerek şöyle konuştu:

Orman yangını olduğunda 'itfaiye müdahale etti' tarzında haberler duyuyoruz. İtfaiye ormancılık alanına müdahale etmez. Şehirlerde müdahale eden kişilerdir itfaiyeciler. Bazı zamanlarda su tefariğinde bulunuyorlar ama işin asıl kahramanları, ateşin içinde mücadele verenler ormancılardır. Bugüne kadar 117 kişi orman söndürme mücadeleleri esnasında şehit oldular. Bu kişiler yasal şehitlik haklarına sahip değiller. Yapılacak düzenleme ile vatan savunması olarak görülen ormanlarda şehit olan kardeşlerimizin şehitlik statüsü almaları gerekmektedir.

erdoğandikim.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Kasım'ı "Milli Fidan Dikme Ayı" ilan etmişti / Fotoğraf: AA

 

"Kasım, fidan dikme ayı ilan edildi, aralıkta 8 bin 600 işçiye çıkış verildi"

Geçen kasım ayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "milli fidan dikim ayı" ilan edildiğini anımsatan Aslan, şunları söyledi: 

Fakat aralık ayında 8 bin 600 mevsimlik orman işçisine sırf iki ay ödeme yapılmasın diye çıkışları verildi. Siz şimdi gidin biz sizi martta tekrar çağıracağız denildi. Bu işçilerin tek bildiği konu ormancılık. Ormanları yetiştirme, bakım, onarım, koruma onların işi. Bu alanında uzmanlaşmış işçiler iki ay süre ile iş bulamıyorlar. Neden bulamıyorlar çünkü iki ay sonra tekrar görevlerinin başına geçecekler. Bu sebeple kimse kendilerine iş vermediği için bu arkadaşlar pazarlarda limon satıyorlar, inşaatlarda amelelik yapıyorlar.

Talimatı verilen 5 bin işçi alınmadı

2019'daki İzmir orman yangını sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı brifingin ardından Orman Genel Müdürlüğü araçlarının yenilenmesi ve 5000 işçi alınması yönünde de talimat vermesine karşın Aslan, alım yapılmadığını ifade etti.

Aslan, "Orman Genel Müdürlükleri'nde bugüne kadar 7000 kişi emekli oldu. Garip olan durum şu; emekli olan işçilerin kadroları da emekli oluyor. Emekli olanların yerine 1 kişi dahi alınmadı henüz" ifadelerini kullandı. 

mevsimlik orman.jpg
Orman işçileri sadece yangınlarla mücadele etmiyor, ormanlardaki diğer işlerden de sorumlu / Fotoğraf: AA

 

"Yılın 12 ayı iş olan bir mevsimlik iş olur mu?"

Aslan, mevsimlik orman işçisi kavramına da şu sözlerle karşı çıktı:

Ormancılık mevsimlik işçi ibaresinin altında ezilen bir kurum. Ormancılıkta mevsimlik iş yoktur. Yılın 12 ayı iş olan bir mevsimlik iş olur mu? Çay işçilerine, şeker işçilerine bakıyorsunuz yılın sadece 2-3 ayı çalışıyorlar. Mevsimlik iş dediğiniz durum budur. Ormancılıkta üretim, fidanlama, koruma bütün bir ay boyunca sürüyor bu durumun neresi mevsimlik?

"Bu insanlar 12 ay çalıştırılmalı"

Aslan, son olarak çözüm olarak bu insanların 12 ay çalıştırılması gerektiğini belirterek, bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile temas halinde olduklarını, taleplerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da iletildiğini söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU