Milyoner film yönetmeninin çalışanların maaşlarını koronavirüs destek programından ödemesi tartışma yarattı

Ritchie’nin destek programından yararlanması sosyal medyada hararetli bir tartışma yarattı: "Programı suistimal eden daha kaç şirket var?"

Yönetmenin 2019 yapımı son filmi The Gentlemen, 84 milyon sterlin hasılat elde etmişti (Reuters)

Ünlü film yönetmeni Guy Ritchie'nin, sahibi olduğu barın çalışanlarına ödeme yapmak için Birleşik Krallık hükümetinin koronavirüs destek programından yararlandığı bildirildi.

The Sun'ın pazar günü yayımlanan haberine göre, en az 100 milyon sterlinlik (yaklaşık 900 milyon TL) net servete sahip yönetmen, Birleşik Krallık hükümetinin yönettiği Ücretsiz İzin İstihdam Programı'nı Fatboy Pub Company isimli firmasının çalışanlarına ödeme yapmak için kullandı.

Gazete, eriştiği hükümet belgelerine atıfla, söz konusu firmanın, hükümetin salgın nedeniyle çalışamayan kişilerin ücretlerinin ödenmesi için kurduğu programın listesinde yer alan 740 bin işletmeden biri olduğunu aktardı.

Ritchie bu şirketi üç yıl önce Londra'nın merkezindeki Lore of the Land isimli barın işletmesi için kurmuş ve kısa süre önce 457 bin sterlin zarar ettiğini, bu yüzden hükümetin destek programlarından yararlanacağını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan yönetmenin yine Londra'nın merkezinde 10 milyon sterlinlik bir evi ve New York'ta lüks bir mülkü bulunuyor. Ayrıca son filmi The Gentlemen'ın dünya çapında 84 milyon sterlin hasılat elde ettiği belirtiliyor. 

Ancak Ritchie, hükümetin destek programlarından yararlanan tek varlıklı ünlü değil. The Sun'ın elde ettiği listede, restoranları için bu destek programından yararlanan ünlü şefler Jamie Oliver ve Gordon Ramsay'ın isimleri de yer alıyor. Gazeteye göre Oliver'ın tahmini serveti 240 milyon sterlin.

Söz konusu haber, Birleşik Krallık Parlamentosu üyelerinden biri de dahil olmak üzere birçok kişinin sert eleştirilerinin hedefi oldu. Muhafazakar parlamenter Pauline Latham, programın küçük ve orta ölçekli işletmeler için oluşturulduğunu söyledi:

Program başladığında başbakan küçük ve orta ölçekli işletmeleri düşünüyordu, milyoner ünlüleri veya zengin sendikaları değil. Bu kesinlikle planın ruhuna uygun değil.

Sosyal medyada da varlıklı isimlerin destek programından yararlanıp yararlanmaması gerektiğine dair hararetli bir tartışma başladı.

Twitter kullanıcılarından biri, "Programı suistimal eden daha kaç şirket var?" diye yazarken, diğerleri de yardım planına başvuran şirketlerin uygun şekilde "değerlendirilmesi" gerektiğini söyledi.
 


Bazı kullanıcılarsa Ritchie ve diğer varlıklı ünlülerin, herkesin kullanımına sunulan programdan yararlanmasında yanlış bir şey olmadığını savundu.
 

 

Independent Türkçe, Russia Today, The Sun

DAHA FAZLA HABER OKU