Keçilerde demokrasi yok: Bilim insanları hayvanların nasıl topluca hareket ettiğini ortaya koydu

Afrika yaban köpekleri hapşırarak, Afrika mandaları vücut hareketleriyle oy kullanıyor

Dünyada 1 milyardan fazla keçi olduğu tahmin ediliyor (AFP)

Keçiler üzerinde araştırma yapan bilim insanları, hayvanların topluca hareket etmek için oylama yapmadığını ve en yakınındaki bireyleri kopyaladığını keşfetti.

Bilim insanları, hayvanların bir karara nasıl birlikte vardığıyla uzun süredir ilgileniyor. Bu konuda pek çok araştırma yapılırken hayvanların yöntemleri dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin Afrika vahşi köpekleri hapşırarak oy kullanırken ağırlığı 300’le 835 kilogram arasında değişen Afrika mandalarıysa gitmek istediği yönü vücut hareketiyle gösteriyor. Oy kullanma işlemi bitince, sürünün bütün yönlerin ortasını seçtiği düşünülüyor.

Öte yandan, balık sürüleri gibi en yakınındaki bireylerin davranışını kopyalayarak hareket eden canlılar da mevcut. New York Times'ta yer alan habere göre, bilim insanlarının bu iki hareket etme biçimi arasındaki farkları tespit etmesi epey zor.

Ancak Afrika ülkesi Namibya’da keçiler üzerinde yapılan yeni araştırma, bu konuya ışık tutuyor. Araştırmada, Tsaobis Tabiat Parkı’ndaki 16 evcil keçiye, üstünde GPS, ivmeölçer ve manyetometre bulunan tasma takıldı.

Biyologlar sürü üyelerinin birbirini taklit ederek mi yoksa oylama sonucunda mı hareket ettiğini öğrenebilmek için 10 gün boyunca hayvanları izledi.

Araştırmanın yazarlarından, Birleşik Krallık’taki Swansea Üniversitesi’nde hayvan davranışları üzerine çalışan Andrew King, oy kullanıldığı durumlarda hayvanların gidilecek yöne dönmesi ve harekete geçmesi arasında bir gecikme yaşandığını belirtti.

Bununla birlikte, bilim insanlarının bu önemli anları tam anlamıyla tespit etmesi zor. Zira King, “Bölgede not defteriyle oturamazsınız çünkü hayvanların ne zaman gideceğini bilmiyorsunuz” dedi.

 

 

Bilim insanları, keçilerin oylama yapması durumunda oy kullanan diğer hayvanlarda olduğu gibi gecikme yaşanması gerektiğinin altını çizdi. Bulgular, demokrasinin işlediği Afrika vahşi köpekleri ve Afrika mandaları gibi hayvanların aksine keçilerin hareket etmeye başladığı ana kadar gidecekleri yöne dönmediğini gösterdi.

Bu, ilkin bir keçinin hareket etmeye başladığı, en yakınındaki bireylerin onu takip etmek için döndüğü ve ardından bütün sürünün aynısını yaptığı anlamına geliyor. Yani bilim insanlarının kopyalama adını verdiği davranışa göre, keçiler hareket etmeden önce nereye gideceğini bilmiyor.

Royal Society Open Science adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada, sonuçlar hem oy kullanan hem de birbirini kopyalayan keçi sürüleri yaratan bilgisayar modellemesiyle test edildi. Bilim insanları bilgisayar modellemelerinde etrafındaki bireyleri kopyalayan keçilerin davranışının, gerçekte yaşanan durumlarla uyumlu olduğunu tespit etti.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU