Marmosetler kulak misafiri olmayı seviyor: "Diğer maymunların konuşmalarını dinleyip ona göre karar veriyorlar"

"Bu çalışma gerçekten harika çünkü hayvanın içinde neler olup bittiğini gösteriyor"

Araştırmada 21 marmoset 90 kez test edildi (Judith Burkart)

Marmosetlerin, diğer maymunların konuşmalarını dinleyip anlayabildiği ve ona göre karar verdikleri ortaya çıktı. Bilim insanları, bu hayvanların pasif gözlemci olmadığını, tıpkı insanlar gibi duyduklarına dayanarak başkaları hakkında karar verdiğini söyledi.

Brezilya'nın kuzeydoğusundaki ormanlara özgü marmosetler, sayıları 15'e kadar ulaşabilen gruplar halinde yaşıyor. Her grupta yalnızca bir veya iki çift bulunuyor. Bu çiftlerin yavruları doğduğunda, grup içindeki bütün hayvanlar bakım için seferber oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden, İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'nden Judith Burkart, marmosetlerin, diğer maymunların yardımına ihtiyaç duyduğu için incelenmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Araştırmada gizlice yerleştirilen hoparlörden marmoset seslerinin çalındığı odaya tek başına konulan marmosetler gözlemlendi. Ses kayıtları, yavru marmosetin yemek istemesi ve yetişkinin nazikçe yanıt vermesi gibi olumlu ya da yetişkinin yavruya saldırgan cevaplar vermesi gibi olumsuz etkileşimleri içeriyordu. Ayrıca, bir marmosetin etkileşim içermeyen sesi de kullanıldı.

Science Mag'in haberine göre, bilim insanları sesleri dinleyen marmosetlerin burun sıcaklığını kızılötesi kamerayla ölçtü. Zira araştırmanın yazarlarından, Zürih Üniversitesi'nin antropoloji bölümünde doktora adayı Rahel Brügger, marmosetlerin burun sıcaklığının, duygu durumuna göre değiştiğini söyledi. Örneğin burun sıcaklığındaki düşüş, marmosetlerin tetikte ve meşgul olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, hayvanların burun sıcaklığının, etkileşim içeren ses duyduğunda, bireysel seslere oranla, daha fazla değiştiğini tespit etti. Bunun, marmosetlerin etkileşimi konuşma olarak yorumladığını gösterdiğini belirtti.

Brügger "Marmosetler aynı tür içindeki diyaloğu, saf monologdan ayırt edebiliyor. Bu hayvanlar üçüncü taraf etkileşimlerinin yalnızca pasif gözlemcisi değil. Üçüncü tarafların ne yaptığını gerçekten yorumluyor ve anlıyor" dedi.

 

 

Primatlar kendi yansımalarını tanımıyor. Bu yüzden aynaya yaklaşıp yansımayla sosyalleşmesi muhtemel. Bunu kullanmak isteyen araştırma ekibi, marmoletleri aynanın bulunduğu bir odanın yakınına yerleştirdi. Ardından, hoparlörden gelen ses, marmoletlerin aynadaki yansımadan geldiğini varsayabilecek şekilde ayarladı.

Marmosetler, pozitif içeren ses kayıtlarını duyduğunda odaya girip aynaya koştu. Ancak diğer türlü seslerde aynaya yaklaşmakta tereddüt etti. 3 Şubat'ta hakemli bilim dergisi Science Advances'ta yayımlanan araştırmada "Marmoletler, işbirliği yapan bir ‘yabancıyla' etkileşime girmekle daha çok ilgilendi" ifadeleri yer aldı.

Araştırmaya dahil olmayan, Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nden Evrimsel Antropolog Sonja Koski, "Bu araştırma, gerçekten harika çünkü hayvanın içinde neler olup bittiğini gösteriyor" dedi.

 

Independent Türkçe, Science Mag, CNN International, EurekAlert

DAHA FAZLA HABER OKU