Obama üç milyon kişiyi sınır dışı etmişti, Biden'ın göçmen politikası nasıl olacak?

O dönem gerçekleşen sınır dışı uygulamaları göçmen toplulukları parçaladı ve ekonomik olarak perişan etti

Obama dönemindeki göçmen politikaları, çok sayıda protestoya yol açmıştı (Reuters)

9 Mart 2016'da Miami'deki bir Demokrat Parti tartışmasında Guatemalalı kaçak bir göçmen olan anne Lucía Quiej, başkan adaylarıyla konuşmak için ayağa kalktı. Çalışkan biri olarak tanımladığı kocası Andrés Jiménez, ehliyetsiz araba kullanırken yakalandıktan sonra 2013'te sınır dışı edilmişti ve 5 çocuğunu tek başına büyütüyordu. "Sınır dışı uygulamaklarını durdurmak ve aileleri yeniden birleştirmek için ne yapabilirsiniz?" sorusunu sorduğunda duygu yüklü sesi kısılmıştı.

Hillary Clinton, "Aileleri tekrar bir araya getirecek yasaları çıkarmak için elimden gelen her şeyi yapacağım" sözünü verdi.

Bernie Sanders, "Ailenizi birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jimenéz, Obama yönetimi döneminde sınır dışı edilen ve çoğu ABD'de işe, eve ve çocuğa sahip üç milyon kişiden biriydi. Meksika'ya ve ötesindeki bölgelere sürgün edildiler. Quiej'in ailesi 4 yıldan uzun süredir ayrı yaşıyor. Hâlâ kira ödemekte zorlanıyor. Yakındaki bir kilise, aileye elbise ve yiyecek bağışıyla yardım için dua ettiği bir yer sağlıyor.

17 yaşındaki kızı Angelica, Joe Biden’ın Trump yönetimi tarafından sınırda ebeveynlerinden ayrılmış çocukları yeniden bir araya getirmek için bir çalışma grubu oluşturma taahhüdünden haberdar oldu. "Neden bize de yardımcı olamıyorlar?" diye merak ediyor.

Bugün insanlar göçmen ailelerin yeniden birleşmesini talep ettiklerinde, genellikle son 4 yılda aile bireylerinden ayrılan binlerce sığınmacıyı kast ediyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Sendikası’nın kıdemli savunucusu ve politika danışmanı Naureen Shah, "Trump döneminde sınırlarda parçalanan ailelerin hayaleti o kadar rahatsız ediciydi ki, bu terim bir nevi daraltıldı. Ancak bunların geçmişte olması, korkunç etkisinin bugün de devam etmediği anlamına gelmez” dedi.

Biden "değerlerimizi bir göçmen ulusu olarak koruma" konusunda ciddiyse, sadece Başkan Donald Trump'ın kararlarını tersine çevirmekle ya da Başkan Barack Obama yönetimindeki sınır dışıları "büyük bir hata" olarak etiketlemekle kalamaz.

Halk sağlığı araştırmacısı William D. Lopez'in "Separated" (Ayrılmış) adlı kitabında belirttiği gibi, Biden başkan yardımcısı olduğu dönemde toplulukları parçalayan ve mali açıdan yıkıma uğratan zararları onarmalı. Trump’ın aileleri ayırma politikasının kurbanları için planlanan akıl sağlığı hizmetleri ve yeniden bir araya getirme gibi benzer yardımların bir kısmını Obama’nın politikaları sonucu ayrı düşenlere de ulaştırmalı.

Obama yönetimi politikasının motivasyonunun ve hedeflerinin Trump yönetiminden farklı olduğu doğru. Trump'ın politikaları çocukları ve ebeveynleri sarsıntıya uğratmak için tasarlandı. Kökleri, aşırılık yanlısı danışmanı Stephen Miller'ın aile göçüne yönelik düşmanlığına dayanıyordu.

Obama yönetiminin eylemlerinin sadistçe olmaması önemli. Ancak bu zararlı olmadıkları anlamına gelmez. Trump'ın aileleri bölen uygulamalarının çocuklara zarar verdiğini söyleyen Amerikan Psikoloji Derneği, daha önce Obama yönetiminde yapılanların da "çocuklarda ciddi zihinsel sağlık sorunlarına ve travmaya" neden olmuş olabileceğini belirtmişti.
 


Obama, sınırda sığınmak isteyen aileleri Trump'ın yaptığı gibi bir politika meselesi olarak görmemiş olabilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde kökleri olanları ailelerinden ayırdı. "Ailelerin değil suçluların" peşinde olduğunu söyledi, ancak sınır dışı edilenlerin de aileleri var ve çoğu yalnızca göç suçu işlemişti. Sınır dışı edilmelerinin ardından bazıları ABD'deki sevdiklerini hayal ederek Meksika'da depresyon ve madde bağımlılığıyla mücadele etti.

Biden'ın “makul uygulama önceliklerini yeniden uygulamaya koyma” ihtiyacına işaret eden göçmenlik planı tanıdık geliyor: Ciddi suçlulara öncelik verme, aileleri koruma ve hassas ortamlarda baskınları sona erdirme sözü. "Çocuklarına bakmak için çok çalışan bir annenin değil, çete üyelerinin" peşinde olduğunu söyleyen Obama da aynı hedeflere sahipti.

Başkan Biden’ın teoride yürütme eylemi yoluyla gerçekleştirilebilecek hedefleri, Obama döneminde bazı göçmenlerin kriminalize edilmesinin aileleri paramparça ettiğini ve Sınır Devriyesi ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi’nin alışkanlıklarının yaygın suiistimallere yol açtığını görmezden geliyor.

Shah, Biden'ın raporlara aşırı güvenme ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi’yle Sınır Devriyesi için hesap verebilirlik eksikliği konusunda dürüst olması gerektiğini söyledi. Bu birimlerin Obama'nın yanı sıra Trump yönetimindeki cinayetler ve diğer tacizler konusunda cezasız kaldıklarını belirtti.

Bayan Shah, "Aslında yabancı düşmanlığı ve bağnazlıkla hareket eden ve göçmenlik yaptırımı bahanesiyle insanlara korkunç şeyler yapan memurların ve faillerin takdir yetkisini sınırlandırmalıyız" dedi ve ekledi:

Mesele sadece doğru insanları atamak değil. Yerleşik bir kurumsal taciz ve cezasızlık kültürüne sahibiz. Çok fazla gözetim ve hesap verebilirlik gerekecek.

Biden'ın kongrede ve bağımsız olarak gözetime ihtiyacı olacak. Ayrıca göçle ilgili anlatıyı temelde suçtan ayırarak değiştirmek zorunda kalacak. Aksi takdirde, “uzun süreli tutukluluğu” sona erdirme ve ABD'de yasal statüsü olmayan yaklaşık 11 milyon insan için vatandaşlık yolu sağlama gibi en iddialı hedeflerinden bazılarına dair destek bulamayacak.

Öte yandan, Kongre'ye ve Bay Miller’ın yerli müttefikleriyle başlatması muhtemel olan muhafazakâr dezenformasyon kampanyasıyla savaşmak için bir oyun planına da ihtiyacı var. Göçmenleri suçlular olarak gören yalanların ortasında, 2014’te Temsilciler Meclisi’ne gelen sözde Sekizli Çete tasarısının derslerini unutmayı göze alamazlar.

Washington’daki Demokrat Temsilci Pramila Jayapal, korumaların sınırda artan militarizasyonu karşısında önceki göçmenlik reform çabalarının çerçevesini reddederek anlatının tepeden nasıl değiştirileceğini gösteren kapsamlı bir göç reformu tasarısı sunmayı planlıyor.

Tasarı, ABD sınır dışı mekanizmasını dağıtmayı ve göç suçlarını suç olmaktan çıkarmayı, bunun yerine para cezaları ve toplum hizmeti gibi “ölçülebilir sivil sonuçlar” getirmeyi amaçlıyor. Yerel polisin federal göçmenlik memurlarıyla çalışması için teşviklerin sona erdirilmesi amaçlanıyor. (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Biriminin (ICE) tutuklamalarının yaklaşık yüzde 70'i yerel polis memurları veya eyalet hapishaneleriyle temastan sonra meydana geliyor). Bayan Jayapal bir röportajda "Niyetimiz gerçekten cezai adalet ve göçmenlik sistemlerindeki sorunları çözmek" dedi.

Biden, polisin göçmenleri sınır dışı edilmeleri için ICE'ye teslim etmesi gerektiğine inanmadığını söyledi. Ancak planı, ICE tarafından alıkonmaların yasaklanmasından veya polisin ICE’yle iş birliğinin caydırılmasından bahsetmiyor. Demokrat meslektaşları, New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez ve Yvette Clarke, Illinois'den Jesús García, Kaliforniya'dan Judy Chu ve Teksas'tan Veronica Escobar'ın ortak sponsorluğunda Bayan Jayapal’ın tasarısına desteğini sunmalıdır.

Tasarı, siyasi mülahazalar yerine insan haklarına saygı temelinde geliştiği için, kimin ayırdığına bakılmaksızın ayrılan ailelerin yeniden birleşmesi için bir çözüm sağlıyor. Jayapal, "İnsanlar, sınırda veya içeride ayrı olsanız da sürecin sonuçlarının ne kadar zararlı olduğunu anladığına göre, ailelerin ayrılığından bahsederken geniş ve kapsayıcı olmak istedik" dedi.

Bayan Quiej, kocasıyla havaalanında yeniden bir araya gelmeyi, ona koşarken ve ona sarılırken çocuklarının yüzlerindeki neşeyi izlemeyi hayal ediyor. Jayapal'ın tasarısındaki öncelikler kabul edilirse, sınır dışı artık Bay Jiménez'inki gibi küçük suçların sonucu olmayacak.

* Araştırmacı gazeteci Jean Guerrero, Hatemonger: Stephen Miller, Donald Trump and the White Nationalist Agenda (Fitneci: Stephen Miller, Donald Trump ve Beyaz Milliyetçi Gündem) kitabının yazarıdır.


 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

nytimes.com/opinion

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Sait Akçay

DAHA FAZLA HABER OKU