Trump'ı eleştiren Biden'ın "samimiyet" sınavı: 3 bin göçmen ABD yollarına düştü

Demokrat siyasetçi, göçmen karşıtı politikalarıyla öne çıkan Trump'ı eleştirdiği sırada muhatabından "Çocukları kafese kim koydu Joe?" karşılığını almıştı

Binlerce Honduraslı göçmen ilk hedefleri olan Guatemala'ya geçmek için polis barikatlarını aşmaya çalıştı (AFP)

ABD'de Başkan Donald Trump'ın göç politikalarını seçim kampanyası sırasında sert şekilde eleştiren Joe Biden'ın ilk göçmen sınavı başlıyor.

AFP'nin haberine göre yaklaşık 3 bin Honduraslının yer aldığı konvoy, Biden yönetiminde "daha iyi bir hayat" umuduyla cuma günü ABD yollarına düştü.

Yoksulluk, işsizlik, çete ve uyuşturucu şiddetinin yanı sıra iki yıkıcı kasırganın ardından ülkelerini terk etmeye çalışan göçmenler, Orta Amerika'da binlerce kilometre yürümeyi planlıyor.

Ancak kalabalık gruplar, ABD sınırına varmadan önce Guatemala ve Meksika'daki bir dizi seyahat kısıtlamasının üstesinden gelmek zorunda kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalı yetkililer, her yaştan insanı ve bazı aileleri içeren grubu çoktan uyardığından, bu arayış muhtemelen birçokları için hayal kırıklığıyla sonuçlanacak.

Karayipler'deki liman şehri La Ceiba'dan taksi sürücüsü Melvin Fernandez, eşi ve üç çocuğuyla çıktığı yolculuk hakkında konuşurken, "Ailemle haysiyetli bir yaşam sürebilmek adına bir ev ve araba almak için çalışmak istiyorum" dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı korunmak için maske takan göçmenler, sırtlarında çantalar, ellerinde Honduras bayrakları ve kucaklarında küçük çocuklarla yol kenarında yürürken görüntülendi.

36 yaşındaki Jessenia Ramirez, AFP'ye verdiği röportajda, "Kalbi kırık bir şekilde ayrılıyoruz çünkü ailemi, kocamı ve üç çocuğumu geride bırakıyorum. Daha iyi bir gelecek, eve birkaç sent gönderebilmek için iş arıyoruz. Yolumuzu açması için Tanrı'ya güveniyoruz. Biden'ın orada (Amerikan topraklarında) bulunanlara iş fırsatı sunması gerekiyor" diye konuştu.

Göçmenlerden bazıları, 20 Ocak'ta ABD başkanlığını devralacak Biden'ın göç konusunda selefi Trump'tan daha esnek olmasını umduklarını belirtti.

Biden seçim kampanyası sırasında "adil ve insani bir göç sistemi" vaat etmiş ve Orta Amerikalıları ABD'ye sürükleyen yoksulluk ve şiddetin başlıca nedenlerinin üstesinden gelmek için yardım sözü vermişti.

Ancak ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) Müdür Vekili Mark Morgan geçen hafta yaptığı açıklamada, göçmen grupları "zamanlarını ve paralarını boşa harcamamaları" konusunda uyarmıştı.

Morgan, ABD'nin "hukukun üstünlüğü ve halk sağlığı" konusundaki kararlılığının yönetim değişikliğinden etkilenmediğini söylemişti.

Ekim 2018'den bu yana binlerce göçmenden oluşan 10'dan fazla konvoy Honduras'tan yola çıkmıştı.

Ancak hepsi, Meksika'dan gelen göçmenleri ABD'ye "uyuşturucu ve diğer suç eylemlerini getiren tecavüzcüler" olarak nitelendiren Trump yönetimindeki binlerce ABD sınır muhafızı ve askerle karşı karşıya kalmıştı.

Guatemala, Meksika ve Honduras, ABD ile kıtanın güneyinden kuzeye giden göç akışlarını durdurmak için bir anlaşmaya varmıştı.
 


3 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde yapılan son aday münazarasında Cumhuriyetçi Trump'la Barack Obama dönemi Başkan Yardımcısı Demokrat Biden arasında yaşanan söz düellosunda göç meselesi de tartışılmıştı.

Trump, göçmen çocukların kafeslere konması uygulamasını kastederek "O kafesleri benim yaptığımı söylüyorlardı… O kafeslerin 2014'te yapıldıkları muhakkak. Yapan kişi de o (Biden)… Yapacağım dediği işleri yerine getirmesi için 8 yılı vardı… (Biden) çocukları tutmak için kafes inşa etmekten başka bir şey yapmadı" demişti.

Biden da muhatabından gelen tepkinin ardından, Obama döneminde sınırda çocukların alıkonması uygulamasının bir "hata" olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı.

Demokrat siyasetçi ayrıca, kendi göç planının parçası olarak başkanlığının ilk 100 gününde, kayıt dışı 11 milyondan fazla göçmene "vatandaşlık yolunu açacağı" vaadinde bulunurken, göçmen çocukların ABD'de yasal bir şekilde ikamet etmelerini "derhal" onaylayacağını savunmuştu.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU