Biden'dan göçmen aileleri birleştirme sözü: Önceki yönetimin neden olduğu ulusal utancı ortadan kaldıracağız

Eski Başkan Trump'ın göçmen politikalarına yönelik aldığı kararları değiştiren Biden, kötü politikaları ortadan kaldırdığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkan Joe Biden, salı günü eski Başkan Donald Trump’ın göç konusunda attığı adımları geriye çevirmek için yeni bir kararnameye daha imza attı.

Ailelerin ayrılması, sınır güvenliği ve yasal göçü içeren bu kararnamelerle Biden’ın görevdeki ilk iki haftasında göç konusunda imzaladığı kararname sayısı dokuza çıkmış oldu.

"Ahlaki ve ulusal utancı ortadan kaldıracağız"

Biden kararnameleri imzalarken, “Ben yeni yasalar yapmıyorum, kötü politikaları ortadan kaldırıyorum. Çocukları ailelerinin kollarından mecazi olarak değil, gerçek anlamıyla çekip alan önceki yönetimin neden olduğu ahlaki ve ulusal utancı ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı.

Kararname neyi kapsıyor?

Ailelerin bir araya getirilmesi için imzalanan kararname özellikle ailelerinden ayrı düşen çocukları anne ve babalarına kavuşturmayı hedefliyor. 

Tam rakam net olmamakla birlikte mahkeme belgeleri 5 bin 500 kadar çocuğun Trump’ın başkanlığı döneminde ailelerinden ayrıldığını ortaya koyuyor.

Sınır güvenliğiyle ilgili kararname ise ABD mahkemelerine sığınma başvurusu yapanların Meksika sınırında bekletilmesini engelliyor. 

Biden, seçim kampanyası sırasında Trump’ın “Meksika’da bekle” politikasını sona erdirme sözü vermişti.

Biden’ın kararnameleri Corona virüsünün yayılmasını önlemek için Trump yönetimi tarafından konulan ve Amerikalı yetkililere sınırı yasa dışı şekilde geçerken yakalanan herkesi geri gönderme hakkı tanıyan uygulamayı ise içermiyor.

Beyaz Saray ayrıca yasal göç sistemi önünde engel oluşturan son düzenlemelerin, politikaların ve yönetmeliklerin de tepeden tırnağa inceleneceğini bildirdi.

 

Independent Türkçe, Amerika'nın Sesi
 

DAHA FAZLA HABER OKU