Bilim insanlarından "kuantum beyne" doğru büyük adım

Sophia gibi insansı robotlar fiziksel potansiyellerini bilgi işlem becerileriyle eşleştirme kapasitesine sahip değil (AFP)

Bilim insanları, insan beyni gibi işleyip değişebilen bir bilgisayar olan "kuantum beynin" üretilmesine yönelik büyük adımlar attıklarını söylüyor.

Araştırmacılar uzun zamandır tıpkı beynimiz gibi kendini fiziksel olarak değiştirerek öğrenebilen akıllı bir madde icat etmeye çalışıyor. Böyle bir keşif bütünüyle yeni nesil bilgisayarların önünü açabilir.

Nature Nanotechnology dergisinde aktardıklarına göre araştırmacılar artık, beynimizdeki nötronların ve sinapsların davranışına benzer şekilde, bir araya gelip biçim alabilen ve birbirine bağlanabilen tekil atomlardan oluşan bir ağ kurabiliyor. 

Yeni araştırma kısmen, dünya genelinde bilgi işlem kapasitesine yönelik talep arttıkça daha fazla veri merkezine ihtiyaç doğduğu; veri merkezleri büyüdükçe onlara güç sağlamak içi gereken enerjinin de arttığı ve bu durumun da onları sürdürülemez hale getirebileceği olgusuyla başa çıkmayı amaçlıyor. 

Radboud Üniversitesi'nden taramalı uç mikroskobu profesörü ve projenin lideri Alexander Khajetoorians, "Bilgiyi enerji açısından verimli şekilde depolamak ve işlemek için yeni stratejiler bulmamız gerektiği açık" dedi.

Yapay zeka, görebildiği şeyleri tespit edip öğrenerek, böylece dünyadaki şablonları tanıyarak çalışıyor. Şu anda bu, bilgilerini bilgisayarın sabit sürücüsüne aktaran makine öğrenmesi yazılımı aracılığıyla yapılıyor. 

Radboud Üniversitesi'nden Sinir Ağları ve Makine Zekası Profesörü Bert Kappen, "Asırlık bir paradigmaya dayanan bu teknoloji bugüne kadar yeteri kadar çalıştı. Fakat sonuçta bu enerji açısından epey verimsiz bir süreç" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yüzden araştırmacılar aynı şeyi yazılım yerine donanım kullanarak yapacak bir sistem oluşturmayı umuyor. Araştırmacılar bunun için siyah fosfor üzerine yerleştirilmiş kobalt atomlarından oluşan bir ağ kurmayı başardı, bilgiyi insan beynine benzer şekillerde depolayabilen ve işleyebilen, tıpkı beyin gibi kendini adapte edebilen bir materyal üretebildi.

Halihazırda araştırmacılar bilgiyi bir kobalt atomunda depolamanın mümkün olduğunu göstermişti. Böyle bir atomu, voltaj uygulayarak tıpkı beyindeki bir nötron gibi "ateşlemenin" mümkün olduğunu keşfettiler. 

Yeni araştırmada atomları bir araya toplayıp grup haline getirebildiklerini gördüler. Bunu yaptıklarında grup, beyne, zeki ve yapay bir sisteme benzer şekilde çalıştı.

Ayrıca sinapsların, deneyimledikleri şeylere bağlı olarak değiştiği de keşfedildi.

Profesör Khajetoorians, “Malzemeyi belirli bir voltajla uzun süre uyardığımızda sinapsların gerçekten değiştiğini görünce çok şaşırdık. Materyal reaksiyonunu, aldığı dış uyarılara göre uyarladı. Kendi kendine öğrendi" dedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU