Dünya yörüngesinde çalışan uyduların çeyreği, artık Elon Musk'ın kontrolünde

Uzay interneti uydularının en son grubu lazerlerle donatılmıştı

Celestrak tarafından izlenen uyduların 30 Ocak 2021 itibarıyla görsel temsili (Celestrak)

Son iki yılda bir düzineden fazla Starlink görevi fırlatmasının ardından SpaceX CEO'su Elon Musk, artık aktif uyduların 4'te birinin kontrolüne sahip. 

Bu hafta hava koşulları uygun olursa bir Falcon 9 roketi, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden, 60 Starlink uydusundan oluşan en yeni grubu da yörüngeye gönderecek ve böylece yörüngedeki toplam Starlink uydu sayısı toplamda binin üzerine çıkaracak.

Starlink 17 diye adlandırılan görev, SpaceX'in Dünya'ya yüksek hızlı internet sağlamak için 40 bin kadar uydudan oluşan bir takım uydu kurma planının en yeni görevi. 

2021'in başlarında 200 milyar doları (yaklaşık 1 trilyon 431 milyar TL) aşan net servetiyle dünyanın en zengin kişisi olan Musk, geçen yıl Starlink'in güncellenmiş Hizmet Şartları'nda SpaceX'in Mars'ta uluslararası hukuku tanımayacağının ifade edilmesi, tartışmalara yol açmıştı. 

Uydu takipçisi Celestrak'tan gelen verilerin analizi, şu anda yörüngede bulunan 946 Starlink uydusunun 1 Şubat 2021 itibarıyla yörüngedeki tüm aktif uyduların yüzde 27,3'ünü oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Şu anki fırlatma sıklığıyla yörüngedeki Starlink uydusu oranı önümüzdeki yıl bir noktada yüzde 50'ye ulaşabilir. Fizikçi ve eski gökbilimci Alastair Isaacs, SpaceX'in gerçekleştirdiği fırlatmaların dünya genelinde fırlatılan roketlerin tamamının 5'te birinden fazlasını oluşturduğunu belirtti. 

Bahsi geçen fırlatmaların büyük bölümünü Starlink görevleri oluştururken, küçük bir kısmı da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kargo ve mürettebat ulaştırma ve başka müşteriler için uydu fırlatma görevlerinden oluşuyor. 

Starlink, Dünya'daki kullanıcılara yüksek hızlı internet sağlamayı amaçlayan birkaç projeden biri. Şu an en yakın rakibiyse SoftBank'in finanse ettiği OneWeb projesi.

OneWeb, 2022'nin sonunda 648 uydudan oluşan bir filoyu ve nihayetinde yaklaşık 7 bin uydu boyutunda bir takım uyduyu yörüngeye kurmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşın SpaceX, şu anda 12 bin Starlink uydusunu alçak Dünya yörüngesine fırlatma iznine sahip ve önümüzdeki birkaç yıl içinde, Birleşmiş Milletler destekli Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin onayını bekleyen 40 bin uyduluk bir takım uydu inşa etmeyi umuyor.

Uyduların en son versiyonu, yeryüzünde ek bir altyapıya ihtiyaç duymadan uydular arasında sinyal gönderilebilmesi için lazerlerle donatılmıştı.

Mevcut Starlink ağı halihazırda kuzey enlemlerine hizmet sağlayabiliyor ve şu anda Kanada, ABD ve Birleşik Krallık'taki müşterilere ilk beta hizmeti (henüz tamamlanmamış projelerin sağladığı ön hizmet -ed.n.) veriyor.

Şirketin internet sitesine göre, SpaceX'in son fırlatması ve süregelen genişlemesi "2021'de Dünya'da yerleşimin bulunduğu yerlerde neredeyse küresel kapsama alanına ulaşmasını" sağlayacak.

Starlink'in 150 Mbps'ye varan hıza sahip geniş bant hizmetinin müşterilerinin internete bağlanmak için 499 dolarlık (yaklaşık 3 bin 500 TL) özel bir uydu anteni satın alması ve aylık 99 dolara (yaklaşık 700 TL) abonelik başlatması gerekiyor. Fakat ağ büyüdükçe maliyetlerin azalması bekleniyor.

Kasımda Musk, "Şu anda kurulumu yaklaşık 5 dakika sürüyor ama gelecek gelişmelerle muhtemelen üç dakikadan az sürecek" demişti.

Teknik bilgi gerekmiyor. Sadece açık gökyüzüne doğru tutun ve fişe takın.

 

starlink wifi.jpg
SpaceX'in Starlink uyduları gökbilimcilerle ihtilafa neden olmuştu (Wikimedia Commons)

 

Starlink'in ilk fırlatmaları, uyduların bazı gökbilimciler tarafından "uzun inci dizileri" diye tanımlanan alışılmadık düzeni nedeniyle UFO ihbarlarına yol açmıştı. 

İddialı uzay interneti projesinin gece göğündeki görünürlüğü ağustosta yüzlerce gökbilimciden oluşan bir komitenin eleştirilerinin hedefi olmuştu. Gökbilimciler, projenin bilimsel ilerlemeler üzerinde "son derece büyük bir etkisi" olabileceğini iddia etmişti.

Satellites Constellation (SatCon1) çalıştayı, Musk'ı uyduların görünürlüğünü sert biçimde azaltacak önlemler almaya çağırmıştı. O zamandan beri SpaceX, uyduları yeryüzündeki gözlemcilerden gizleme amacıyla çeşitli taktikleri uygulamak için dünya genelindeki gözlemevleri ve astronomi organizasyonlarıyla birlikte çalışıyor. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU