KHK ile ihraç edilip OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade edilen polisler 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalıştırılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, polis memurlarının eski görevine döndürülmemesiyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor

Görsel: Twitter

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan KHK'lar ile ihraç edilenlerin bir kısmı, OHAL Komisyonu'na yaptıkları başvuruların ardından işine geri döndü. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışırken ihraç olan ve işine iade edilenlerin büyük bir kısmı, eski görevlerine dönmek konusunda problem yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


OHAL Komisyonu'nun resmi internet sitesindeki verilere göre, 31 Aralık 2020 itibariyle komisyona yapılan 126 bin 630 başvurudan 112 bin 310'unun işlemleri bitti. 13 bin 170 başvuru kabul edildi, 99 bin 140 başvuru reddedildi. 

İadeden 6 ay sonra işbaşı yaptırıldılar

2019 yılının mayıs ayına kadar başvurusu kabul edilen polis memurları Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya devam edebiliyordu. Ancak o dönemde ilan edilen İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nden sonra iade edilen polis memurlarının çoğunluğu İçişleri Bakanlığı'nda iş başı yaptırıldı. Üstelik, iadeleri yapıldıktan sonra yaklaşık 6 aylık beklemenin ardından işlerine başlayabildiler.

Polislikten acil çağrı merkezine

Bazı polis memurları ise, İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi yerine, 112 Acil Servis Hattı gibi yerlerde işe başladılar. İadesi yapılan polis memurlarında 67'si, şu anda 112 Acil Servis hattında çalışıyor. Polis olarak görevlerine devam etselerdi 7 bin lira civarında maaş alacak olan memurlar, 112 Acil Servis Hattı'ndaki işlerinin karşılığı olarak 4 bin 500 lira maaş alıyor. 

İhraç oldukları dönemde almaları gereken maaşta da kesinti var

İade kararının ardından göreve dönmek için 6 ay bekleyen memurlar, ihraçken geçen sürede alması gereken maaşlarda da sorun yaşıyor. 4 yılı aşkın süre sonra iadesi yapılan polis memurlarının ortalama 300 bin lira almaları gerekirken, yapılan kesintiler nedeniyle ellerine 200 bin lira geçecek.

EGM mahkeme kararını uygulamıyor

Eski görevine iade edilmeyince mahkeme yolunu tercih eden polis memurları da oldu. Yaptıkları başvuruyla yürütmeyi durdurma kararı alan polis memurları var ama Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği durumlarda bile gerekli atamayı yapmadı ve mahkemenin kararına uymadı. 

'Garson' listeleri etkili oluyor

İhraç edilen Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için OHAL Komisyonu'nun incelemesinde, 'Garson' adlı gizli tanığın itirafları ve verdiği fişleme listesi de etkili oluyor.

FETÖ'nün fişleme listesinde isminin yanında, AD, GA, 0, DİL, SCD gibi kodlar yer alanların OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurular kabul edilirken, EA, SAY, SCA, gibi kodlarla fişlenenler, hakkındaki davadan beraat etse ya da kovuşturmaya yer yok kararı dahi verilse, başvurusuna ret cevabı alıyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU