Hariri'den Avn'a hükümet anlaşmazlığını mezhep çatışmasına dönüştürme suçlaması

Lübnan Cumhuriyet Sarayı dairelerini 'hükümet çatışmasını mezhep merkezli hale getirmeye çalışmakla' suçlayan Said Hariri, "Onlara herhangi bir İslam-Hıristiyan çatışmasına sevinme fırsatı vermeyeceğiz. Her organın bir söylevi vardır" dedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile Hariri’nin daha önce gerçekleştirdikleri görüşmeden bir kare / Fotoğraf: Lübnan resmi ajansı NNA

Hükümeti kurmakla görevli yetkili Saad Hariri, Cumhuriyet Sarayı dairelerini 'hükümet çatışmasını mezhep merkezli hale getirmeye çalışmakla' suçladı.

Hariri, "Onlara herhangi bir İslam-Hıristiyan çatışmasına sevinme fırsatı vermeyeceğiz. Her organın bir söylevi vardır" dedi.

Açıklama, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a atfedilen sözlere cevaben Hariri'nin medya ofisi tarafından yayımlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Baabda Sarayı dairelerinin hükümet çatışmasını mezhep merkezli yönlendirmeyi istediği, atfedilen konuşmanın tüm bağlamından açıkça anlaşılıyor.

Saray çevreleri, Saad Hariri'nin Hristiyanların haklarını, rollerini, devletteki, yönetimdeki ve kuruluşlardaki yerlerini ihmal eden biri olmadığını kabul etmek istemiyor. Aksi takdirde General Mişel Avn şu an başkanlık pozisyonunda olamazdı.

Siyasi anlaşmazlığın mezhep arenasına taşınması, başarısız ve reddedilmiş bir girişimdir. Bu, İslami- Hıristiyan çatışmasına dönüşmeyecektir.


Açıklamada ayrıca Hariri'nin 'onlarca yıldır mezhepleri aşan, söz, faaliyet ve anayasal metinler açısından ortak yaşama inanan bir siyasi okulun oğlu' olduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hariri kendisine yöneltilen, hükümetin kurulması konusunda özel haklara bağlı olduğu yönündeki suçlamaları yalanladığı açıklamasında "Anayasa nettir. Siyasi hesaplamalarda ve kotalarda onu kullanmaya gerek yoktur" ifadesini kullandı.

Avn'ın bir grup isim içeren bir liste hazırladığını belirten Hariri, "Aralarından yetkinlikleri ve uzmanlıklarıyla bilinen bir grup ismi ilkelere göre seçtim" dedi.

Hariri ayrıca Şii toplumuna tahsis edilen Maliye Bakanlığı için onaylanan çözümün uzlaşı ile sağlandığını ve Baabda Sarayı'ndan da herhangi bir itiraz gelmediğini hatırlattı.

Hariri, "Uzmanlardan oluşan bir hükümet çağrımıza ve sarayın partizan bir hükümet arzumuza geri dönmemiz tavsiye ediliyor" ifadesini kullandı.


Medya ofisinden konuya dair yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Hariri, General Avn'ı cumhurbaşkanı olarak seçme macerasına atılırken ülkeyi uzlaşma, başarı ve ekonomik kurtarma alanlarına taşıyacak yeni bir sayfa açılması hususunda bahse girdi.

İnkar ve engelleme politikasıyla yönetilmeyen, ancak maalesef rüzgarın iyi niyet arzusu, bir arada yaşama iradesi, devletin mezhep arenalarında tükenmesini durduran bir çaba olmadan estiği yeni bir aşama oluşturmanın öneminin de farkındaydı.


Cumhurbaşkanlığı medya ofisi ise Hariri'nin medya ofisi tarafından yayınlanan açıklamanın, 'gerçek olmayan yanlış bilgiler ve yanıtlar içerdiğini' belirterek bir cevap yayımladı:

Anlamsız bir tartışmaya girmeme arzusuyla, hükümeti kurmakla görevli yetkilinin cevabında da belirtildiği gibi hükümeti tek taraflı olarak kurmaya kararlı olduğunu vurgulamakla yetiniyoruz. Kendisi, anayasanın 53'üncü maddesine dayanarak hükümetin kurulmasında ortaklığı temsil eden Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yaptığı açıklamaları dikkate almayı reddetti. Özetle, ulusal denge ve temellerinin korunmasına dayanan ortaklık, anlaşma ve gerçek bir arada varoluşla çelişen hiçbir hükümet olmayacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU