Birleşik Krallık, Kovid aşısıyla ilgili tırmanan gerilimde AB'den acil açıklama talep etti

Birleşik Krallık, "Hayırlı Cuma Anlaşması'nın önemini vurguladı"

(AP)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, BK'ye koronavirüs aşısı tedarikini kesintiye uğratabilecek şekilde bu malzemelerin ihracatını engelleme yetkisi üstlenen Avrupa Birliği'nden (AB) acil açıklama talep etti.

Downing Sokağı, "bir dost olarak" AB'yi BK'ye aşı teslimatını aksatmaya çalışmaması gerektiği konusunda uyardı.

Başbakanlık konutu 10 Numara'dan bir sözcü şunları söyledi:

BK hükümeti, AB'nin bugün yaptığı açıklamaların yanı sıra niyetlerine dair verdiği teminatlarla ilgili Avrupa Komisyonu'ndan acilen bir açıklama bekliyor.

BK'nin aşı tedarikçileriyle yasal bağlayıcılığı olan anlaşmaları bulunuyor ve BK, bir dost ve müttefik olarak AB'den bu sözleşmelerin yerine getirilmesini aksatacak herhangi bir adım atmamasını umuyor.

AztraZeneca aşılarının AB'ye tedarikinde yaşanan gecikmelerle ilgili süregelen tartışmanın tırmanması olarak görülen meselede AB, Kuzey İrlanda'nın BK için arka kapı olarak kullanılmamasını sağlamak amacıyla Brexit konusunda Kuzey İrlanda Protokolü'nün 16. maddesini devreye sokma kararı almıştı.

10 Numara'dan yapılan açıklamada, BK hükümetinin, Kuzey İrlanda'daki "iki topluma verilen taahhütleri ve Belfast/Hayırlı Cuma Anlaşması'nın faydalarını korumanın önemini vurguladığı" da kaydedildi.

Söz konusu hamle, İrlanda ve BK'de şiddetli tepkilere neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç saat içinde İrlanda Başbakanı Micheal Martin, AB'nin Kuzey İrlanda'ya Kovid-19 aşılarının tedarikini engelleme planları hakkındaki endişelerini paylaşmak üzere Avrupa Komisyonu Başkanı'yla görüştü.

Kabine İşleri Bakanı Michael Gove da Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç'e endişelerini iletti.

10 Numara'dan bir sözcü, Başbakan Boris Johnson'ın konuyla ilgili AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'le de görüştüğünü ifade etti.

Sözcü, "(Johnson), AB'nin bugün attığı adımların aşı ihracatı üzerindeki olası etkisine ilişkin ciddi endişeler taşıdığını dile getirdi" diye ekledi.

İşçi Partisi, Brüksel'i bu hamleden vazgeçmeye davet etti.

Gölge Kuzey İrlanda Bakanı Louise Haigh, yaşanan gelişmeyi "son derece istikrarsızlaştırıcı" bir hamle olarak nitelendirdi.

Kuzey İrlanda'daki siyasi partilerin de bu adımı kınamada birleştiği görüldü.

Dahası, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby alışılmadık bir adım atarak, paylaştığı bir tweet'te AB'nin "temelinde dayanışma olan Hıristiyan sosyal öğretisinden ilham almış olduğunu" belirtti:

Aşı ihracatını kontrol altına alma arayışı, AB'nin temel etiğinin altını oyuyor. Diğerleriyle birlikte çalışmaları gerekiyor.

Tartışma, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA), Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen AstraZeneca aşısının AB genelinde kullanılması için onay vermesiyle patlak vermişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU