Kılıçdaroğlu ve Babacan birlikte duyurdu: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için ortak çalışma grubu

İki lider Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarında iki partinin ortak çalışma yapacağını duyurdu

Fotoğraf: Twitter @CHPfotograf

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu parti binasında ziyaret etti. İki genel başkan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

İlk sözü alan Ali Babacan kendilerinin ve birçok siyasi partinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konsunda çalışmalar yaptığını hatırlatarak şunları kaydetti:

Bizim hazırlığımız önemli bir aşamaya geldi, fakat kamuoyuyla paylaşmadan önce toplumsal mutabakatı önemsiyoruz. Görüş alışverişinde bulunduk. CHP'nin de önemli hazırlıkları var. Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili diyalog ve istişare süreci başlatmasında iyi olacağı kararına vardır. Ülkemizde sistem ve yönetim zihniyeti sorunu var. Sistem değiştirmeyle ilgili hazırlıklar son derece önemli.

Babacan'ın ardından söz alan Kılıçdaroğlu da "Kısır çekişmeler tartışmalar değil uzlaşmayla ülkenin içinde bulunduğu açmazları açma, demokrasiyi güçlendirmek için bu çalışmalara ihtiyaç var. Önerileri bizim açımızdan son derece önemli. Herkesin huzurunda sayın genel başkana ve arkadaşlarına teşekkür ederim" diye konuştu.

Süreçle ilgili bir takvim belirlenmediğini belirten CHP lideri "Akademik uzmanlardan da yararlanacağız. Geniş bir mutabakat ve işin uzmanlarının da görüşünü alacağız" dedi.

Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı

Son günlerde kamuoyunda tartışılan "militan" ifadesine de değinen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Militan konusuna gelince de sözlükteki anlamı belli. Bizim kastımız devletin vatandaşlarına karşı tarafsızlığıdır. Vali, kaymakam tarafsızdır. Siz devlet memurunu belirli bir siyasi partinin elemanı haline getirirseniz onu militanlaştırmış olursunuz ve bu konuda çok sayıda örnek var. Sayın Erdoğan’ın bütün valiler dava açsın demesi hepsi benim emrimdedir demektir. Üzerinde durduğumuz nokta bu. Devleti, kamu görevlilerini politize etmesinler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arzu ederse A Haber'de tartışabiliriz

CHP lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkça tekrarladığı "Kılıçdaroğlu SSK'yı batırdı" ifadesine ilişkin de "Sayın Erdoğan kendisine güveniyorsa Z kuşağının önünde tartışalım. Arzu ederse A Haber'de tartışabiliriz. Uzmanları çağırabilir. Tartışalım ben ne yaptım, o ne yaptı. Erdoğan benim dönemimle ilgili bir müfettiş ordusu görevlendirdi. 5 kuruş bulamadı. Bulsa kıyameti koparırdı.Neden SGK’da açık şimdi daha da büyüdü? Merkez Bankası’nın rezervi neden eksi 47 milyar dolar? Buradan soruyorum Merkez Bankası’nı batıran kişi kimdir?" diye konuştu.

Tekrar söz alan Babacan DEVA Partisi olarak anayasa taslağı hazırladıklarını belirterek şunları belirtti:

Bunu bir siyasi partinin çalışması olarak ortaya koymanın doğru olmayacağını düşündük. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem diyoruz ama bundan kastımız nedir. Bunu daha önce çalışmış parti ve STK’larla görüşmek istiyoruz. Bir ortak anlayışsa sahip olsun, dolayısıyla diyalog ve istişare önümüzdeki günlerin kilit konuları. 

Babacan "Türkistan İslam Partisi'ni terör örgütü olarak görüyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Öncelikle bir örgütün terör örgütü olup olmadığı İçişleri'nin şahsi kanaatinde olmaz yargının tespitiyle olur.  Türkiye'de yargı bir örgütün terör örgütü olduğunu tespit etmişse o Türkiye'deki terör örgütü listelerine girer.  Herhangi bir örgütün Türkiye'deki siyaset düzeninde gölgesinin olmaması gerekir. Siyaset kendi mecrasında işlemelidir. Kimse çözümü başka araçlarda aramasın.

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU