Londra'da tren hattına tepki için tünel kazan gruba polis müdahalesi

Güvenlik güçlerinin bazı eylemcileri parktan çıkardığı bildirildi

Protestocuların parktaki yerleşim alanından bir görüntü (Fotoğraflar: Reuters)

Britanya'da çok ses getiren High Speed 2 (Yüksek Hız 2 –HS2) raylı taşıma projesini protesto eden eylemcilerin Londra'daki parkta kurduğu alana polis girdi. 

HS2 Rebellion (HS2 İsyanı) adlı grup, bir ayağı Londra'nın merkezindeki Euston Meydanı Parkı'ından geçen inşaatı protesto etmek amacıyla 2020 Ağustos'tan beri parkta yaptıkları "ağaç evlerde" kalıyor.

Şirketse parkın proje kapsamında şirketin mülkü olduğunu ve eylemcilerin burayı işgal ederek inşaatı haksız şekilde aksattığını savunuyor.
 


Guardian'da yer alan habere göre eylemcilerin, parkın altına doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda olduğunu iddia ettikleri bir tünel kazdıkları ortaya çıktı.

Eylemciler, tüneli "aylardır kazdıklarını" söyleyerek güvenlik güçlerinin kendilerini parktan atmaya çalışırken burada direneceklerini belirtti.

BBC'nin haberindeyse güvenlik güçlerinin parka girerek protestoculardan bazılarını dışarı çıkardığı belirtildi.
 


4 eylemcinin kendilerini tünelin içine "kelepçeledikleri" bildirilirken, 18 yaşındaki göstericilerden biri şunları söyledi:

Bu tüneldeyim çünkü onlar (hükümeti kastediyor) iklim ve çevre sorunlarının aciliyetine karşı sorumsuzca davranarak benim hayatımı riske atıyor. Bunu yapmak yerine okulda olmam gerekiyor ama geleceğimizi çalıyorlar, onları durdurmak zorundayım.

20 yıllık projenin Londra, Birmingham, Manchester ve Leeds şehirlerini birbirine bağlayarak raylı taşımadaki yoğunluğu azaltıp Birleşik Krallık (BK) ekonomisini rahatlatması öngörülüyor.

Projeye karşı çıkanlarsa HS2'nin "BK tarihindeki en pahalı ve en yıkıcı proje" olduğunu ve toplamda "108 antik dönemden kalma ormanlık alanın ve 693 yaban hayatı bölgesinin ya tamamıyla yok edileceğini ya da geri dönülmez şekilde tahrip edileceğini" savunuyor.

HS2 projesinin başındakilerse çalışmanın ilk etabında 7 milyon ağaç dikileceğini ve antik dönemden kalma yerlerin çoğunun "zarar görmeyeceğini" iddia ediyor.

 

 

Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU