Muhafazakar Parti, "10 milyon seçmenin etnik kimliğiyle ilgili verileri yasadışı olarak toplamış"

Birleşik Krallık Enformasyon Komiseri, dairesinin durumu fark etmesi üzerine bilgilerin silindiğini söyledi

10 milyon seçmenin kayıtları incelendi (Reuters)

Birleşik Krallık Enformasyon Komiseri, parlamenterlere yaptığı açıklamada, Muhafazakar Parti'nin milyonlarca kişinin etnik kimliğiyle ilgili verileri toplayarak yasaya aykırı hareket ettiğini söyledi.

Elizabeth Denham, dairesinin müdahalesinin ardından bilgilerin silindiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Avam Kamarası Dijital, Kültür, Medya ve Spor (DCMS) Komitesi üyelerine şunları söyledi:

Verileri toplamak için gereken yasal zemine sahip değillerdi... bunları toplamak yasadışıydı.

2019 genel seçiminden önce parti, kişilerin isim ve soy isimleri üzerinden geldikleri ülke, etnik kökenleri ve dinlerine yönelik tahminleri içeren verileri satın almış.

Bu, 10 milyon seçmenin kayıtlarına uygulanmış.

Denham, dairesinin edindiği bulguların kasımda yayımlanmasının ardından verilerin silindiğini belirtti.

Bu yapılmasaydı dairesinin verilerin imha edilmesine yönelik talimat çıkaracağını sözlerine ekledi.

İskoç Ulusal Partisi (SNP) üyesi parlamenter John Nicolson'ın konuyla ilgili ısrarlı soruları üzerine Denham şunları kaydetti:

Hem din hem de etnik kimlik, tıpkı sağlık bilgileri gibi, toplanmasına dair yasal zemin konusunda daha yüksek standart gerektiren özel kategoriler. Dolayısıyla etnik kimliğe dair verinin toplanması da kabul edilemez, bu verinin toplanmasına olanak sağlayan bir yasal zemin yok.

Daha sonra söz alan Nicolson şunları söyledi:

Muhafazakarların seçmenlerin etnik ve dini olarak profilini çıkarması ahlaki ve etik açıdan hep tiksindiriciydi. Şimdi Enformasyon Komiseri'nden bunun yasadışı olduğunu öğrenmiş olduk.

Kampanya kurumu Open Rights Group'un (ORG) baş direktörü Jim Killock, şöyle konuştu:

Muhafazakar Parti'nin ırka dayalı olarak seçmenlerin profilini çıkarması yasadışıydı. Elizabeth Denham, Muhafazakar Parti'nin yürüttüğü bu profil çıkarma uygulamasının yasadışı olduğunu DCMS komitesindeki parlamenterlerin baskısı karşısında nihayet doğruladı. Yine de ICO partilerin ne yapıp ne yapamayacağını hâlâ açıklamadı. Bu veriler silinmiş olsa da seçmenler hâlâ kitlesel olarak fişleniyor. ICO yasadışı fişleme uygulamalarını durdurmak için harekete geçmeli. Bu onların vazifesi.

Nicolson ayrıca Avam Kamarası'nda usulle ilgili bir gündem maddesi açmayı planladığını belirterek, Kültür Bakanı John Whittingdale'in özel olarak kendisine partinin yasayı çiğnemediğini söylediğine dair şikayette bulundu.

Denham, komitedeki konuşmasında Facebook veya WhatsApp kullanmadığını da açıkladı ve her iki platformun da güvenilirliğine yönelik endişeleri anladığını belirtti.

Denham, WhatsApp'in bir süre önce yaptığı "kişisel iletişimlerle" ilgili gizlilik duyurusundan sonra popülerliği hızla artan uygulamalar arasına giren Signal'i kullandığını söyleyerek şöyle konuştu:

WhatsApp'ın Facebook'la devam eden paylaşımına dair yaptığı duyurunun gerçekten ilginç olan tarafı, bu kadar çok kullanıcının uçtan uca şifrelenen Telegram veya Signal'a üye olmak için sanal olarak tepkilerini ortaya koyarak platformu terk etmesi. Bunun daha büyük bir güven sorunu olduğunu düşünüyorum. Kullanıcılar şirketlerin kendilerine duyulan güveni korumasını ve yaptıkları kontratı bir anda değiştirmemesini bekliyor. Bence bu kullanıcıların kendilerine yönelik vaatlerin güvenilirliği ve sürdürülebilirliğiyle ilgili duyduğu endişenin bir örneği.

Muhafazakar Parti’den bir sözcü şunları söyledi:  

Muhafazakar Parti seçim, veri koruma ve elektronik pazarlama alanındaki tüm geçerli yasalara uymaktadır. Parti, siyasi partilerin uygulamalarıyla ilgili incelemesinde Enformasyon Komiseri’ne yardımcı olmuştur ve inceleme sonucundaki yapıcı geri bildirimleri dikkate almıştır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU