Tutuklanan Rus muhalif Navalni'ye Bitcoin bağışları fırladı

Önemli miktarda kripto para gönderen kişilerden birinin, Navalni'nin sürgünde yaşayan bir arkadaşı olduğu belirtiliyor

Aleksey Navalni 18 Ocak'ta tutuklandı (AFP)

Rusya'da muhalefetin önde gelen isimlerinden Aleksey Navalni'nin tutuklanmasının ardından bu isim için yapılan Bitcoin bağışlarında hızlı artış yaşanıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'le başlıca rakibi Navalni arasındaki çekişme tutuklama kararıyla yeni bir seviyeye çıkarken, Moskova'nın tepkisini çeken siyasetçiye yönelik kripto para bağışları da yükseliş gösterdi.

Rusya'da Bitcoin bağışlarında başarılı bir isim olarak görülen Navalni'nin son 5 yılda 657 BTC (yaklaşık 150 milyon TL) bağış topladığı belitilirken, Navalni'nin geçen hafta Moskova'da tutuklanması ve ekibinin muhtemelen Putin'e ait olduğunu öne sürdüğü bir sarayla ilgili araştırmaya dair rapor yayımlamasının ardından bağışlarda artış yaşandığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'da Bitcoin bağışlarının esasında çok yayın olmadığını ve kâr amacı gütmeyen birkaç kuruluşun kripto para üzerinden bağış toplandığını aktaran Coindesk sitesine göre Navalni'nin tutuklanmasından bu yana muhalif ismin 3.7 BTC (yaklaşık 860 bin TL) bağış aldığı görüldü.

Ülke genelinde Navalni için gönüllülük faaliyetlerini koordine eden Leonid Volkov, "Devlet destekli paralar ya da Bitcoin üzerinden olsun her iki bağışlar da söz konusu araştırmanın ve (Navalni'nin) tutuklanmasının ardından birden yükseldi" dedi.

Volkov'un verdiği bilgiye göre bahsi geçen büyük bağışlardan biri tamamen Bitcoin üzerinden yapıldı ve bu kripto para, sürgünde yaşayan ve aynı zamanda Navalini'nin arkadaşı olan Rus milyoner Yevgeni Çiçvarkin'den geldi.

Rusya, Navalni'nin tutuklanmasının ardından on binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösterilere sahne olmuş, polis müdahalesi sırasında 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.


Independent Türkçe, Coindesk

DAHA FAZLA HABER OKU