Almanya'da "Kızıl Ordu Fraksiyonu" paniği: Ormanlık alandaki bir depoda patlayıcı maddeler ele geçirildi

Güvenlik birimleri bölgeyi çembere alarak güvenlik önlemleri artırdı. Kurulan seyyar laboratuvarda kriminal teknisyenler incelemelerini sürdürüyor

Fotoğraf: Reuters

Almanya'nın  Harburg bölgesinde bulunan Seevetal'de ormanlık bir alanda geçen günlerde toprağa gömülü bir depo ele geçirildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, söz konusu depoda içinde  plastik folyoya sarılı çok sayıda döküman, patlayıcı yapımına dair açıklama kılavuzları ve kimyasal maddelerin yer aldığı variller bulundu.

Bölge polis çemberine alınıp güvenlik önlemleri artırılırken, kurulan seyyar laboratuvarda kriminal teknisyenler inceleme başlattı.

80'li yıllardan kaldığı tahmin ediliyor

Seevetal'ın bağlı bulunduğu Aşağı Saksonya Eyaleti'nin emniyet teşkilatı, 15 Ocak'ta tesadüfen bulunan varildeki belgelerin 80'li yıllara ait olduğunun tahmin edildiğini duyurdu.

Olay Alman kamuoyunda büyük ilgi yarattı ve 1970-1998 arasında ülkedeki çok sayıda terör saldırısından sorumlu tutulan aşırı solcu Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun (RAF) para, silah, kimlik, harita ve saldırıları üstlendikleri basın açıklamaları ile başka dökümanlarını sakladığı 18 gizli depodan biri olup olmadığı sorusunu gündeme taşıdı.

Parmak izi ve DNA örnekleri inceleniyor

Açıklama yapan Aşağı Saksonya Eyalet Emniyet Teşkilatı, incelemelerin hâlâ sürdüğünü, ilk ipuçlarının Devrimci Hücreler (Revolutionäre Zellen, RZ) adlı başka bir örgüte işaret ettiğini, ancak Kızıl Ordu Fraksiyonu bağlantısının da hâlâ ihmal dahilinde değerlendirildiğini belirtti.

Ele geçirilen onlarca döküman arasında kundaklama ve patlayıcı yapımına dair kılavuzlar ile ateşli silahlar ve diğer yaralanmaların tedavisine ilişkin açıklayıcı bilgiler olduğunu da aktardı.

Kriminal teknisyenlerin ve uzmanların bölgeden aldığı parmak izi, DNA örneği gibi buluntuların ise hâlâ incelendiği, bu amaçla Federal Emniyet teşkilatı ile yakın işbirliği yapıldığı, ele geçirilen bütün doküman ve malzemelerin incelenmesi sonucu ortaya çıkacak raporun önümüzdeki hafta açıklanacağı belirtildi.

Kızıl Ordu Fraksiyonu nedir?

Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) adlı örgüt, 1970'ten, kendini fesh ettiğini açıkladığı 1998'e kadar 34 politikacı, iş insanı ve üst düzey memuru öldürmüş, çok sayıda adam kaçırma, rehin alma olayı, suikast ve soygun düzenlemişti. 

Özellikle 1977 yılında dönemin federal başsavcısı ile şoförünün öldürülmesiyle başlayan suikastler ve saldırılar dizisi, Dresdner Bank yönetim kurulu sözcüsünün kaçırılması ve öldürülmesi, federal başsavcılık binasına saldırı ile sürmüştü.

"Almanya Sonbaharı" diye de nitelenen Eylül ve Ekim 1977'de ise dönemin Almanya İşverenler Birliği Başkanı ile şoförü ve üç polis öldürülmüş, bir Lufthansa uçağı kaçırılarak Mogadişu'ya indirilmiş, pilotun öldürüldüğü kaçırma olayı Alman özel komando birliklerinin baskınıyla beş gün sonra ancak sonlanmıştı.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU