Son yılların en çok konuşulan transferinde yeni tartışma: Mesut Özil "evin oğlu" mu yoksa "elin oğlu" mu?"

Fenerbahçe'ye transfer olan Mesut Özil, bu kez "evin oğlu-elin oğlu" sözleriyle tartışılıyor. Spor yazarları Güven Taner ve Faik Çetiner, Özil'in transferini ve yaşanan tartışmaları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Mesut Özil / Fotoğraf: Fenerbahçe Kulübü

Premier Lig ekiplerinden Arsenal'in dünyaca ünlü futbolcusu Mesut Özil'in Fenerbahçe'ye transferi, Türkiye'nin gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Özil'in transferi sonrası ülkeye gelişiyle adeta bir "milli kahraman" gibi karşılanması birçok kesimden destek görürken bu duruma tepki gösterenler de oldu.

Türkiye A Milli Futbol Takımı yerine Alman Milli Takımı'nı tercih etmesi nedeniyle eleştirilen Özil'e en büyük destek, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan geldi.

Koç, Ankaragücü ile oynadıkları maç sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'ye daha önce birçok yıldız futbolcunun geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
 

 Mesut'la diğer büyük isimler arasında bir fark var, onlar elin oğlu, Mesut evin oğlu. Mesut evine geldi, memleketine geldi, tuttuğu takıma geldi. Orada büyük bir fark görüyorum ve bu farkı da çok önemsiyorum.


Koç'un bu sözleri yazılı ve görsel medyada sıkça tartışılırken, Almanya'da doğup Türk Milli Takımı'nı seçen Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve Hakan Çalhanoğlu'na haksızlık edildiği görüşü savunuldu.

Bu süreçte en sert çıkış ise Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'den geldi.

Cengiz, Ali Koç'un sözlerine şöyle yanıt verdi:

Ettiği bir söz hiç hoşuma gitmedi. 'Elin oğlu değil evin oğlu evine geldi' dedi. Yaptıkları transfer çok büyük. Hiçbir itirazım yok. Saygım var. Ama bu söz ne demektir anlamıyorum. Aslını reddedip, belli bir kültürü reddedip gelene evin oğlu dememek lazım. Bu bir ayrımcılıktır. O zaman yabancılar elin oğlu mu? Herkes değerlidir. Elin oğlu ve evin oğlu demeyelim. TFF bu ayrımcılığa bakalım ne diyecek? Muz uzatma sağlığa faydalıdır mı diyecek?


Son günlerin en popüler ve en çok tartışılan isimlerinden Mesut Özil, yazdığı biyografisinde Alman Milli Takımı özgür iradesiyle tercih ettiğini söylemişti.

Spor yazarları Güven Taner ve Faik Çetiner, Mesut Özil transferi ve yapılan eleştirileri, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Güven Taner: Türkiye, Almanya uyruğu olan bir Türk'e sahip çıkmıştır

"Söz dalaşlarına mı hizmet edeceğiz, gerçeklere mi bakacağız" diyen Taner, "Ülkemizde yersiz atışmalara değer verdiğimiz kadar gerçeklere yoğunlaşsak çok daha iyi olacak" dedi.

Ali Koç'un ve Mustafa Cengiz'in duruma neresinden baktığının önemli olduğunu belirten Taner, şu ifadeleri kullandı:

Amaçları, toplum çıkarına bir uzlaşma üretmek mi, didişerek anlamsız, değersiz alkışlar almak peşinde koşmak mı? Mesut Özil konusunda bunların ötesinde ele alınması gereken bir yapı var. Mesut Özil neden Türkiye'ye geldi? Gideceği başka yer kalmadı da mı geldi, çocukluk aşkı Fenerbahçe’ye kavuşmak için mi fırsatı değerlendirdi, koştu geldi? Arsenal'de kazandığı net 10 milyon avroyu neden bıraktı da geldi? FB ona nasıl maddi olanaklar sağladı da İngiltere'deki maddi olanakları bıraktı? Yalnızca aşkı uğruna mı? Yoksa orada kazandıklarını aynen burada da kazanacak mı? Kazanacaksa nasıl?

"Özil, İngiltere'de kazandığı miktarı Fenerbahçe harcama limitlerine göre ödeyemeyeceği halde ne karşılığı geldi" sorusunu soran Taner, şu değerlendirmeyi yaptı:

Kim, nasıl ödeyecek Özil'e paraları? Bu açıklanmadı henüz! Fısıltı gazetesinden yayımlanan biçimiyle, Özil parasının bir kısmını Fenerbahçe'nin harcama limitlerine uygun olarak kulüpten alacak, geri kalan kısmını da sponsorlardan kazanacak. Sponsorlar parayı ödeyecek ve bu sponsorlar da buna uygun reklam gelirleri v.b kazanacaklar! İyi de bu bir kural delme değil mi? TFF nerede? Ne iş yapıyor bu koca kurum?

Konuya bir başka yerden de bakmak gerektiğini vurgulayan Taner, "Bu ülkeye bir dolu 'Dünya yıldızı' geldi. Bu söze pek meraklıyız ve bağlıyız. Ama o yıldızlar, parlaklıkları artık solduğunda ya da solarken geldiler, getirildiler ülkemize. Ve ilk defa, bir halen parlamakta olan Dünya yıldızı getirildi" şeklinde görüş belirtti. 

Mesut Özil'i "ışığı solmamış bir yıldız" olarak nitelendiren Taner, şu noktaya dikkat çekti:

10 yıldır İngiltere’de oynadığı kulüp Arsenal tarafından 'politik nedenlerle' dışlanmış, oynatılmayan ama parası tıkır tıkır ödenen bir oyuncu. Aynı biçimde de doğup büyüdüğü, uyruğunu taşıdığı, 92 kez milli formasını giydiği, dünya şampiyonluğuna imza attığı Almanya'da da aynı politik nedenle dışlanmış… Ve birçok, bir yıldız futbolcuya iyi para ödeyebilecek ülke de aynı dışlanmaya üstü örtülü destek verdi.

"Özil'e artık her yol Türkiye'ye çıkıyordu" diyen Taner, sözlerini şöyle noktaladı: "Ve geldi… Daha doğrusu getirildi. Bu bir 'sahip çıkma'dır… 'Vefa'dır. Türkiye, Almanya uyruğu olan bir Türk’e sahip çıkmıştır. Bir başarılı insana sahip çıkmıştır. Olay budur, bunu görmek gerekir. Gerisi teferruattır."

Faik Çetiner: Mesut'a evin oğlu diye bakmalıyız, geçmişte profesyonel kararlar vermiş olabilir 

Spor Yorumcusu Faik Çetiner, hem Fenerbahçe hem de Galatasaray yönetimlerinin trübünlere oynadığını savunarak, şunları kaydetti:

İki başkan da camialarını mutlu etmeye çalışıyor. Bu söylemlerin doğruluğu veya yanlışlığı tartışılır. Ama Fenerbahçe son yolların en önemli transferini yaptı. Galatasaray da bunun altında kalmamak adına bu tür açıklamaları yapabilir.

Fenerbahçe'nin Mesut Özil transferinin, Roberto Carlos ve Ariel Ortega'dan sonra Fenerbahçe tarihinin önemli transferi olduğunu söyleyen Çetiner, "Bu, dünyanın gündemine oturmuş bir transfer. Yapmak kolay değil. Fenerbahçe yönetimi camiasında artı aldı. Galatasaray da normal olarak transferin ters tarafından bakacak. Ama Mesut sonuçta bir Türk çocuğu. Falcao’nun yanında çok yerli kalır" şeklinde konuştu.

Mesut’un Almanya Milli Takımı’nı tercih etmesiyle ilgili farklı bilgilerin geldiğine değinen Çetiner, şu ifadeleri kullandı:

Önce bizi tercih ettiği, ama Fatih Terim tarafından yakınlık görmediği için Almanya'ya gittiği de söylendi.. Fatih Hoca'nın bu konuyu biraz daha açması lazım ki net bir karar verelim.

Dünyanın dev kulüplerinde oynamasının Mesut’u ön plana çıkardığına değinen Çetiner, "Real Madrid'de oynamak ve asist kralı olmak kolay değil. Rakamlar Mesut'un futbolcu olarak bir adım önde olduğunu gösteriyor. Mesut'a evin oğlu diye bakmalıyız. Geçmişte profesyonel olarak başka kararlar vermiş olabilir ama çok önemli bir oyuncu" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU