Gelsenkirchen'deki işçi bir aileden, dünya futbolunun zirvesine: Mesut Özil

Fenerbahçe'ye transfer olduğu konuşulan Mesut Özil, sadece yeşil sahalarda zafer kazanmakla yetinmiyor, sosyal sorumluluk projeleriyle gönülleri de kazanıyor. Ali Koç'un "Gerçekleşmesi zor bir rüya" dediği Özil'in kariyeri iniş-çıkışlarla dikkat çekiyor

Mesut Özil / Fotoğraf: Reuters

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'nin, Arsenal'de kadro dışı bırakılan Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'i transfer ettiği iddiaları spor basınının en çok konuştuğu konu oldu.

Önceki akşam kişisel Instagram hesabından İstanbul'da çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan Özil ile ilgili birçok yorum yapılırken, MLS ekiplerinden Dc United ve Süper Lig kulüplerinden Fenerbahçe'nin yıldız oyuncuyla anlaştığı ileri sürüldü.

 

 

Fenerbahçe'ye transfer olduğu haberlerinin ardından Özil, sosyal medyanın en çok konuştuğu konu olurken, Borsa İstanbul'da işlem gören "FENER" hisseleri de günün en yüksek rakamına ulaşarak şirketin piyasa değerini 3 milyar 300 milyon liraya ulaştırdı.

Futbola Almanya'da başlayan ve Real Madrid, Arsenal gibi dünyaca ünlü kulüplerde oynayan Mesut Özil, sadece yeşil sahalardaki başarısıyla değil, saha dışı olaylarıyla da gündemde yer almıştı.

Futbol kariyerine Almanya'da başlayan Özil, ilk profesyonel sözleşmesini 2006'da Schalke 04 ile imzaladı. 

 

Mesut Özil-Real Madrid-Reuters.jpg
Mesut Özil, Jose Mourinho'nun isteği üzerine Real Madrid'e transfer edildi / Fotoğraf: Reuters

 

Burada sergilediği performansla Werder Bremen tarafından transfer edilen Özil, 2010'da Jose Mourinho'nun isteğiyle 18 milyon euro bonservis bedeli ödenerek Real Madrid'in yolunu tuttu.

3 buçuk sezon İspanya'da futbol hayatını sürdüren yıldız oyuncu, 2013'te 47 milyon euro bonservis ödenerek Arsenal kadrosuna katıldı.

Arsenal ile 254 kez sahaya inen ve 44 gol, 77 asistlik performans sergileyen Özil, Londra ekibiyle 6 kez ulusal kupa sevinci yaşadı.

Özil ayrıca, Werder Bremen ile 1 Almanya Kupası, Real Madrid ile 1 La Liga, 1 İspanya Kupası ve 1 kez de UEFA Süper Kupa zaferi elde etti.

Türk asıllı oyuncu, Brezilya'da düzenlenen 2014 Dünya Kupası'nda Almanya ile şampiyonluk sevinci yaşadı.

 

Mesut Özil-Podolski-Reuters.jpg
Mesut Özil ile Lukas Podolski, Alman Milli Takımı'nda birlikte oynadı / Fotoğraf: Reuters

 

Yoksulluk içinde büyüdü

15 Ekim 1988'de Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde 4 çocuklu işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mesut Özil'in gençliği yoksulluk içinde geçti.

Hayatını anlattığı biyografi kitabında yoksulluktan anaokuluna bile gidemediğinden bahseden Özil, o günleri ve yaşadıklarını Ayşe Arman'a verdiği röportajda şöyle özetlemişti:

Annem bir okulda temizliğe gidiyordu. Hademelik yapıyordu yani. Üstelik günde iki vardiya. Babamın da her kuruş için savaşması gerekiyordu. Önce bir deri fabrikasında çalıştı. Sonra bir kahvehane, büfe ve bilardo salonu işletmesinin ardından Opel'e işçi olarak girdi. İşsiz kaldığı zamanlar da oldu. Bize iyi bir yaşam sunabilmek için kendisini sürekli yeniden yaratması gerekti. Çok zorluk çektik ama şükür ki birbirimize bağlı bir aileydik, hala da öyleyiz

 

Mesut Özil-Reuters5.jpg
Mesut Özil, Arsenal'in işten çıkarılan maskotu Gunnersaurus'un maaşını ödemeyi kabul etmişti / Fotoğraf: Reuters

 

Hayırseverliği ile biliniyor

Yetenekleri sayesinde futbolun ona verdiği para ve şöhret karşısında değişmeyen ve yaptıklarıyla bunu her fırsatta sergileyen Özil, yardımseverliği ile adından söz ettiriyor.

Mesut Özil'in yardımlaşma sevdası ise annesi Gülizar Özil'den geliyor.

Gülizar Özil'in şu öğüdü, Mesut'un evinin duvarında her zaman yer alıyor:

Mesut, unutma hayatta hepimiz gibi bu dünyada misafirsiniz. Allah size bir yetenek verdi ama bunu sadece kendinize bakmanız için vermedi. Servetini muhtaç insanlarla paylaşmazsan, benim oğlum değilsin.

Mesut Özil'in menajeri Erkan Söğüt, 2015'te Sun Sport'a verdiği röportajda yıldız futbolcunun yaptığı yardımları şöyle aktarmıştı:

Mesut, geçen yıl düzenlenen Dünya Kupası sırasında bana daha büyük hayır işleri yapmak istediğini söyledi. '1000 çocuğun hayatını değiştirelim' dedi. 'Bu size milyonlara mal olacak' dedim. 'Paramı şimdi paylaşmazsam ne zaman ve kiminle paylaşacağım' diye yanıt verdi. Bana, 'Erkut, ben çok kazanıyorum ve hepsini kendime harcayamam. Bu yüzden daha fazla yardım yapabilirim' dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söğüt, yıldız ismin kendisine, "Bir futbolcu olarak şanslıyım ve ayrıcalıklı bir mevkideyim. Amine ve ben ihtiyacı olan 1000 çocuğun ameliyat masraflarını karşılayacağız" dediğini aktararak, şu ifadeleri kullandı:

2014 Dünya Kupası'nda elde ettiği 240 bin pound geliri de Brezilyalı 23 hasta çocuğun ameliyatı için bağışlamıştı. Düğün gününde ise 16 mülteci kampına ve Türkiye ile Suriye'deki sığınmacılara yardım etti. Toplamda 100 bin insana yemek verdi. O gün, Mesut'a çok pahalıya mal oldu ama bu onun için büyük bir tutkuydu. 

Çocuklara yardım etmeyi çok sevdiğini ifade eden Söğüt, Mesut Özil'in Charlie adından kanser hastası bir çocukla iyi arkadaş olduklarını sonrasında küçük çocuğun trajik şekilde hayatını kaybetmesinden çok etkilendiğini kaydetti.

Özil ayrıca, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile 2020'de 157 çocuğun ameliyatına yardımcı olduğunu ve bu yıl da yardımlarına devam edeceğini açıkladı.

 

 

Milli takım tercihi nedeniyle eleştirilmişti

17 yıl 10 ay 21 günlükken Almanya 19 yaş altı, 18 yıl 10 ay 23 günlükken de Almanya 21 yaş altı milli takımı için ter döken Mesut Özil'in Milli Takım tercihi o dönemin en çok tartışılan konularının başında geliyordu.

Annesi ve amcasının Türkiye'yi; babasının ise Almanya'yı tercih etmesini önerdikleri Mesut Özil, milli takım tercihini şu sözlerle anlatmıştı:

Almanya'da doğmuş olmama rağmen başta sadece Türk pasaportum vardı. O zamanlar çifte vatandaşlık yoktu. Annem, Türkiye için oynamamdan yanaydı. Amcam da bu görüşteydi. Babam, amcama karşı çıktı. 'Mesut Almanya'da doğdu. Almanya'da okula gitti. Futbol oynamayı Alman takımlarında öğrendi. Bu yüzden Almanya için oynamalı' dedi. Sonra ben uzun uzun düşündüm ve aileme kararımı açıkladım. Alman Milli Takımı'nda oynayacaktım. Hayattaki en büyük hayalim olan üst düzey bir futbolcu olabilmek için bunu yapmam gerektiğini düşündüm.

Bu kararın ardından babasıyla birlikte konsolosluğa gittiğini aktaran Özil, şöyle devam etti:

Konsolosluğa girmemizle birlikte, Türk topraklarına ayak basmış olduk. Görevli memura geliş nedenimizi söylediğimiz andan itibaren bize nefretle yaklaştı. Bizden çok sonra gelmiş insanların işi bizden önce bitti. Sonunda babam, 'Sıra bize ne zaman gelecek? İsmimizin çoktan okunması gerekiyordu' diye söylendi. Görevli, 'Yarın gelin. Bugün yetiştiremedim' dedi. Ertesi gün yine gittik. Bekledik, bekledik, bekledik... Ta ki babam memurun odasını hızla açıp bağırana kadar: Oğlum, pasaportunu geri vermeden burayı terk etmeyeceğiz. Sesi yükselmişti. Memur, kararımızı tamamen kişisel almıştı. Sonunda işimizi zoraki olsa da yaptırabildik.

 

Mesut Özil-Reuters6.jpg
Mesut Özil, 2018'de Alman Milli Takımı'nı bıraktı / Fotoğraf: Reuters

 

İlk milli maçından önceki günlerde internet sayfasını hakaretler yüzünden kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Özil, "Oysa Almanya'yı seçme kararım, Türkiye'ye karşı alınmış bir karar değildi. Almanya için oynamaya karar vermiş olmam, Türkiye'yi kalbimde taşımadığım, kafamda bitirdiğim, kendimi Türkiye'ye ve Türk insanına kapadığım anlamına gelmiyordu. Ama derdimi anlatamadığım çok oldu" diyerek o dönem yaşadıklarını aktardı.

Alman Milli Takımı ile ilk maçına 11 Şubat 2009'da Norveç ile oynanan hazırlık karşılaşmasında çıkan Mesut Özil, 78. dakikada Piotr Trochowski'nin yerine oyuna dahil olmuştu.

 

2014 Dünya Kupası-Reuters.jpg
Mesut Özil, 2014 Dünya Kupası zaferinin mimarları arasında yer aldı / Fotoğraf: Reuters

 

2014'te Dünya Kupası'nı kazandı

Alman Milli Takımı'nı tercih eden Mesut Özil, kariyer basamaklarını da hızla tırmandı. 

2014'te Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'na kadar Alman Milli Takımı ile 55 kez sahaya çıkan Mesut Özil, turnuvadaki ilk karşılaşmasına 62. dakikada Andre Schürrle'nin yerine oyuna girerek çıktı.

Turnuvayı 1 gol ve 1 asistle tamamlayan Özil, finalde Arjantin karşısında 120 dakika sahada kaldı ve turnuvanın en önemli oyuncuları arasında yer aldı.

 

İlkay-Mesut-Erdoğan-Cenk-Reuters.jpg
İlkay Gündoğan - Mesut Özil - Cumhurbaşkanı Erdoğan - Cenk Tosun / Fotoğraf: Reuters

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğrafı nedeniyle ağır eleştiriler aldı

Türk asıllı Alman futbolcular Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın yanı sıra Premier Lig'de oynayan Türk futbolcu Cenk Tosun, 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Londra'da buluşarak fotoğraf çektirdi.

2014 Dünya Kupası sonrası ülke futbolunun en yetenekli isimleri arasında gösterilen Özil, 2018 Dünya Kupası sonrası istenmeyen adam ilan edildi. 

Söz konusu dönemde Almanya-Türkiye arasındaki gerilimli havanın üzerine servis edilen bu fotoğrafla Almanya'da Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'a linç kampanyasına varan ırkçı saldırılar yapıldı.

"Herkes sustu ve yaşadıklarıma göz yumdu"

Eleştirilerin odağındaki isim olan Mesut Özil, daha sonra ırkçı ve ayrımcı saldırılar sebebiyle Almanya Milli Takımı'nı bıraktığını duyurdu.

2019 yılında Birleşik Krallık basınına konuyla ilgili ilk kez konuşan Özil, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin cumhurbaşkanı olduğunu, isimden bağımsız makama saygı gösterdiğini belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Almanya'da doğup büyüdüm ama benim geçmişim Türkiye'den geliyor. Eğer Angela Merkel Londra'da olsaydı ve benimle görüşmek isteseydi, tabii ki onunla da bir araya gelirdim. Bu sadece ülkelerin en yüksek makamlarına duyduğum saygıyı gösterir. Fotoğraftan sonra korunmasız hissettim. Her gün ırkçı saldırılara maruz kalıyordum. Bu saldırıları yapanlar içinde politikacılar ve ünlü kişiler de vardı. Fakat milli takımdan hiçbir görevli çıkıp, 'Yeter artık! Bu bizim oyuncumuz, ona bu şekilde hakaret edemezsiniz' demedi. Herkes sustu ve yaşadıklarıma göz yumdu.

Almanya Milli Takımı ile son maçına 2018 Dünya Kupası'nda Güney Kore ile oynadıkları maçta çıkan Özil, o tarihten sonra hiçbir müsabakada görev almadı.

Kariyerinde 92 kez Almanya A Milli Takım formasını giyen Özil, 23 gol ve 40 asistlik performans sergiledi.

 

Mesut Özil-Arteta-Reuters.jpg
Mesut Özil ve Mikel Arteta'nın yıldızı bir türlü barışmadı / Fotoğraf: Reuters

 

2019-20 sezonu Arsenal'de hayal kırıklığıyla geçti

Aktif futbol kariyerini 2013'ten beri Arsenal'de sürdüren Özil'in Londra'daki en kötü dönemi geçen sezon yaşandı. 

Takım arkadaşı Sead Kolasinac'la Londra'da uğradığı bıçaklı saldırıdan yara almadan kurtulan Özil, o günden sonra futbolda istenilen seviyeye gelemedi.

Unai Emery tarafından kadroya alınmayan Mesut Özil için yaşanan teknik direktör değişikliği de çare olmadı.

Arsenal Teknik Direktörü olarak göreve getirilen Mikel Arteta tarafından kadroya alınmakta zorluk çeken Mesut Özil, geçen sezon Kovid-19 salgını nedeniyle liglerin ertelenmesinin ardından hiçbir maçta görev almadı.

Yeni sezon öncesi Arsenal'in UEFA Avrupa Ligi kadrosuna da dahil edilmeyen ve sonrasında Premier Lig kadrosunda da kendisine yer bulamayan Mesut Özil, geçen yılın mart ayından bu yana sahalardan uzak kaldı.

Geçen ağustos ayında Birleşik Krallık'ta yayın yapan The Athletic'e takımdaki geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Özil, konuyla ilgili şunları kaydetmişti:

Benim durumum çok açık. Anlaşmamızın son gününe kadar Arsenal'de olacağım ve her şeyimi bu kulüp için vereceğim. Yaşananlar beni kırmaz, daha da güçlendirir. Geçmişte tekrar takıma girebileceğimi gösterdim ve yeniden bunu yapacağım. İşler benim için zorlaştı ancak Arsenal'i seviyorum. Burada çalışmayı, bu kulüpteki insanları seviyorum. Uzun zamandır birlikte olduğum insanlar var. Ve Londra'yı seviyorum, Londra benim evim.

Uygur paylaşımı nedeniyle tepki gösterildi

Mesut Özil, 13 Aralık 2019'da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine ve buna sessiz kalan Müslüman dünyasına tepki göstermesi büyük yankı uyandırdı.

Özil'in, "Ey Doğu Türkistan. Ümmetin kanayan yarası" diye başlayan paylaşımına en sert tepkiyi ise Çin verdi.

 

 

Arsenal Kulübü, gelen tepkilerin ardından Çin'in sosyal medya platformu Weibo'daki hesabından bu paylaşımın Özil'in kişisel fikri olduğunu ve bir futbol kulübü olan Arsenal'in prensip olarak politik konulara girmediğini bildirdi. 

Özil'e tepki sadece bununla sınırlı kalmadı. PES oyunlarının Çin haklarını elinde bulunduran NetEase şirketi, Mesut Özil'in PES 2020 Mobile dahil 3 oyundan çıkarılacağını açıkladı. 

Öte yandan Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Arsenal-Manchester City müsabakasını yayından kaldırarak yerine Tottenham-Wolves maçını yayımlayacağını duyurdu. Takip eden haftalarda Arsenal maçlarını yayınlamaya devam eden kanalın spikerleri, maçlarda Mesut Özil'in ismini telaffuz etmemeleri dikkat çekti.

 

Mesut Özil-Reuters4.jpg
Mesut Özil, yaptığı her açıklamada sözleşmesinin sonuna kadar Londra'da kalacağını dile getirdi / Fotoğraf: Reuters

 

Ali Koç, "Güzel bir rüya ama gerçekleşmesi zor" demişti

Fenerbahçeliliğiyle bilinen Mesut Özil'in ismi uzun süredir sarı-lacivertli kulüp ile anılıyordu.

Sezon başı yaz transfer döneminde adı sık sık İstanbul ekibiyle anılan Özil'in transferinin önündeki en büyük engel ise yıldız futbolcunun aldığı maaştı.

Arsenal'de haftalık 340 bin poundluk kazancıyla takımın en çok kazanan oyuncuları arasında yer alan Mesut Özil'in bu rakamı Fenerbahçe'de alması, imkansız görünüyordu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, geçen ay gazetecilere yaptığı açıklamada, Özil ile ilgili gelen soruyu şöyle yanıtlamıştı:

Mesut Özil, Fener Ol'dan beri gündeme geliyor. Mesut Özil çok iyi bir Fenerbahçelidir. Sezon başında da gündeme gelmişti. Fenerbahçe'nin Özil'i transferinin ekonomik boyutlarını kaldırabilecek durumu yok. Bizim için gerçekleşirse güzel bir rüya olur ama gerçekleşmesi zor bir rüya.

Sarı-lacivertlilerden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmese de Özil'in Fenerbahçe'den alacağı ücretten, giyeceği forma numarasına ve oturacağı eve kadar belli olduğu gelen haberler arasında.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU