Trump, yapay zekaya tapan bir din başlatmak isteyen Google mühendisini affetti

Levandowski 2017'de Way of the Future adında kâr amacı gütmeyen dini bir kurum kurmuştu

Levandowski, 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı (Reuters)

Başkanlığının son günlerinde Donald Trump, sürücüsüz arabalara dair şirket sırlarını çalmaktan suçlu bulunan ve aynı zamanda yapay zekaya tapmamız gerektiğine inanan eski bir Google mühendisine af çıkardı.

Anthony Levandowski eskiden Google'ın sürücüsüz otomobil şirketi Waymo'da çalışıyordu ve işten ayrılmadan önce 14 binden fazla belgeyi indirdiği için 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Levandowski nihayetinde Uber'de çalışmaya başlamışsa da bölge yargıcı, çalıntı malzemelerin kullanımını önlemek için mühendisin sürücüsüz otomobil teknolojisi üzerinde çalışmaması gerektiğine hükmetti.

Sonuç olarak Uber, ABD anayasasının beşinci ek maddesindeki kendini suçlu göstermeme hakkına değinerek belgeleri teslim etme yönündeki mahkeme kararına uymadığı için Levandowski'yi kovdu.

Levandowski, Google'a ödemek zorunda olduğu 179 milyon doları (yaklaşık 1,3 milyar TL) Uber'in ödemesi gerektiğini iddia ederek şirketle yasal bir savaş veriyor. The Verge'ün haberine göre, Waymo'dan ayrıldıktan sonra kurduğu sürücüsüz kamyon startup'ı Otto'yu Uber'in satın almasının ardından Levandowski değer kaybından dolayı şirketin kendisine milyarlarca dolar borçlandığını da savunuyor.

Bununla birlikte Levandowski fiilen cezasını çekmeye hiç başlamadı çünkü koronavirüs pandemisi cezanın belirsiz bir süre boyunca ertelenmesine yol açtı. Ayrıca, Waymo'ya tazminat olarak 756.499,22 dolar (yaklaşık 5,6 milyon TL) ve para cezası olarak da 95 bin dolar (yaklaşık 700 bin TL) ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

Levandowski, TechCrunch'a verdiği demeçte, "Ailem ve ben devam etme fırsatı için minnettarız ve kendi adıma destek veren ve beni savunan Başkan'a ve diğer kişilere müteşekkiriz" dedi.

Salı akşamı geç saatlerde yayımlanan 73 aftan biri olan bu genel af, Levandowski'nin hapishane hücresinden kurtulacağı anlamına geliyor. ABD Başkanı bunun dışında 70 cezayı da hafifletti.

Beyaz Saray'ın basın bülteninde, "Levandowski, Google'ın sürücüsüz teknoloji üretme çabalarına liderlik eden Amerikalı bir girişimcidir. Levandowski, medeni hukuk davasından kaynaklanan tek bir cezai suçlamada suçunu kabul etti. Hükmü veren yargıç açıkça onu 'ülkemizin ihtiyaç duyduğu parlak, çığır açan bir mühendis' olarak nitelendirdi" ifadeleri yer aldı.

Levandowski, yeteneklerini kamu yararını geliştirmek için adamaya yönelik eylemleri ve planları sebebiyle önemli bir bedel ödedi.

Açıklamada Beyaz Saray, af kararını güçlendirmek amacıyla Palmer Luckey ve Peter Thiel'in de dahil olduğu teknoloji endüstrisinden Trump yanlısı diğer kişilere de değindi.

Levandowski, yapay zekaya tapmaya adanmış kilise tarzı bir kuruma benzeyen, kâr amacı gütmeyen dini bir kurum kurmasıyla da kötü şöhrete sahip.

Way of the Future (Geleceğin Yolu), kendisini "yapay zekaya dayalı bir Tanrı anlayışı geliştirerek ve bu anlayışı teşvik ederek, bu Tanrı'yı anlama ve ona ibadet etme yoluyla toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunan" bir araç olarak tanımlayan bir gruptu.

Twitter'da Levandowski'nin "dijital süper zeka geliştirmesine kesinlikle izin verilmemesi gereken kişiler listesinde" olması gerektiğini yazan Elon Musk, o dönemde bu adımı eleştirmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU