Yüksek Mahkeme Başkanı rol almak istemezse Trump'ın azil duruşmasına Kamala Harris başkanlık edebilir

Yeni başkan yardımcısının da söz konusu vazifeyi geri çevirmesi durumunda bu rolü büyük olasılıkla en uzun süre görev yapan Demokrat senatör üstlenecek

Kamala Harris geçmişte Kaliforniya Başsavcılığı görevinde bulunmuştu (Reuters)

Kamala Harris, Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts'ın katılmayı reddetmesi halinde Donald Trump'ın Senato'daki azil duruşmasına başkanlık edebilir.

ABD Anayasası, başkanlıktan azil duruşmalarını Yüksek Mahkeme Başkanı'nın yönetmesini öngörüyor. Ancak anayasa metni, ABD başkanlarının duruşma başladığında görevden ayrılmış olması halinde ne olacağına dair net bir hüküm içermiyor.

Politico'nun haberine göre Yargıç Roberts, Başkan Trump'a karşı yürütülen soruşturma sürecinde "daha fazla rol almak istemediğini" belirtti. Roberts, Trump hakkındaki ilk azil duruşmasına başkanlık etmişti.

Yüksek Mahkeme Başkanı'nın azil davasını üstlenmemesi halinde duruşmaya kimin başkanlık edeceğine Senato Başkanı karar verecek. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'in Trump'ın azil duruşmasına başlaması için Senato'yu özel oturuma çağırmayı reddetmesi sebebiyle süreç Joe Biden göreve başladıktan sonrasına kadar işlemeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da o tarihte Senato Başkanı'nın Kamala Harris olacağı anlamına geliyor.

Harris duruşmayı bizzat yönetmeyi tercih edebilir. Ancak Harris'in istememesi halinde bu rol bir başka senatöre, muhtemelen de Senato'da en uzun süre görev yapan Demokrat Senatör Patrick Leahy'ye düşebilir.

Yargıç Roberts daha önce yaptığı bir açıklamada, Yüksek Mahkeme'yi epey siyasi çatışmaların dışında tutma isteğini açıkça dile getirmiş ve bu tür kararları Kongre'ye bırakmayı tercih ettiğini belirtmişti.

Roberts, Trump hakkında yürütülen ilk azil soruşturmasında, oylamada berabere kalınması halinde bu eşitliği bozacak oy kullanıp kullanmayacağını soran Senato'nun Demokrat Lideri Chuck Schummer'a böyle bir adım atmayacağı yanıtını vermişti.

Yargıç şu ifadeleri kullanmıştı:

Halkın seçtiği ve halka karşı sorumlu olan bu kurumun üyeleri bir önergede eşit biçimde ikiye ayrılırsa, o zaman normal kural bu önergenin başarısız sayılmasıdır.

Sahip olduğumuz yetkiyi sonucu değiştirecek şekilde kullanıp bu önergenin başarılı olmasını sağlamak, devlet yönetiminin farklı bir kolundan gelen seçilmemiş bir yetkili olarak benim açımdan uygun olmaz.

6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'nda yaşanan ayaklanmayı kışkırttığı gerekçesiyle Trump'ın azledilmesine yönelik talep Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi azil soruşturması öncesinde Başkan Yardımcısı Mike Pence'e 25. Ek Madde'yi yürürlüğe koyup, vazifelerini yerine getirmeye uygun olmadığı gerekçesiyle Başkan Trump'ı görevden alma seçeneği sunmuştu.

Pelosi, Pence'in bu çağrıyı geri çevirmesinin ardından azil sürecini başlatmıştı.

Trump, ABD tarihinde iki kez azil soruşturması geçiren ilk başkan oldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU