TBMM Başkanı Şentop: Bu sistemde tarafsız cumhurbaşkanı yok

Şentop, cumhurbaşkanının bir siyasi parti üyesi, bir siyasi partinin genel başkanı ya da yetkilisi olması durumunda şüphesiz taraflı birisi olacağını kaydetti. TBMM Başkanı, “Anayasa buna engel değil" dedi

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını ifade ederek, "Siyasi parti genel başkanı olabilir, olmayabilir, bir mecburiyet yok ama bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir. Anayasa buna engel değil" dedi. 

Şentop, 24 TV'de "Esra Elönü ile Arafta Sorular" programına katılarak canlı yayında soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı Şentop, Meclis başkanının tarafsız olması gerektiğine yönelik hukuki düzenleme bulunmadığını belirtti.

TBMM başkanlarının bir siyasi partiye mensup olduklarına işaret eden Şentop, siyasi parti faaliyetlerine katılamadıklarını söyledi. 

Meclis Başkanı Şentop, TBMM başkanlarının oy kullanamadıklarını, yönettikleri oturumlarda görüş açıklayamadıklarını, günlük siyasi tartışmalara teamüller gereği katılmadıklarını ancak ülkeyle ilgili veya uluslararası konularda tartışmalarda fikir beyan ettiklerini kaydetti.

"Cumhurbaşkanı taraflıdır"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının "tarafsız" olması gerektiği yönündeki söylemlere değinen Şentop, Türkiye'nin yeni sisteminin aslında "başkanlık sistemi" olduğunu ifade etti.

Bu sistemle parlamenter sistemdeki "cumhurbaşkanı" kavramlarının sadece adaş olduklarını; yetki ve görevlerinin farklı olduğunu vurgulayan Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki cumhurbaşkanının, parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı, başbakan ve kabinedeki bakanların yetkilerinin tümüne sahip olduğunu dile getirdi.

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanının, görevine başlarken Anayasa'daki yemini ettiğini anımsatarak, "O yeminde bir tarafsızlık ifadesi geçiyor. Bu ifadeye dayanarak tamamen paradigması bambaşka bir sistemi, sadece yemindeki bir kelimeye dayanarak kurgulamaya çalışmak, diğer bütün Anayasa maddelerini, hükümlerini görmezlikten gelmektir" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanının ettiği yeminde tarafsızlıkla ilgili bir ifadenin geçtiğini ancak parlamenter sistem döneminde var olan "Cumhurbaşkanı seçilenin, partisiyle ilişiği kesilir" ifadesinin, yemin metninden çıkartıldığını anlatan Şentop, cumhurbaşkanının parti üyesi olabileceğinin Anayasa'da öngörüldüğünü, kabul edildiğini ve genel başkan olabileceğine dair bir engelin Anayasa'ya konulmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını belirten Şentop, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Siyasi parti genel başkanı olabilir, olmayabilir, bir mecburiyet yok ama bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir. Anayasa buna engel değil. Oradaki tarafsızlıkla ilgili yemin, hukuki işlem anlamında bir tarafsızlıktır. Anayasa'nın birçok hükmünü dikkate aldığımız taktirde, siyasi anlamda bir tarafsızlık olarak yorumlanamaz. Anayasa'nın diğer hükümleri, böyle bir yorumu yapmayı imkansız hale getiriyor.

"Siyasette üslup sorunu var"

Şentop, Türkiye'de 83 milyonun siyaset yaptığını dile getirerek, siyaseti bir iş olarak yapanların, faaliyet ve çalışma alanı olarak seçenlerin üslubunda, ifadelerinde ve ortaya koyduğu içeriklerde biraz daha farklı olması gerektiğini söyledi. Şentop, siyasetçilerin meseleleri içerikli ve daha farklı bir üslupla ifade etmeleri gerektiğini söyledi. 

Bir süredir üslup sorunu olduğuna dikkati çeken Şentop, "Bu karşılıklıdır sonuç itibarıyla. Böyle bir tercihte bulunursanız mutlaka size de aynı düzeyde bunları söyleyecek olanlar olur. Siz de onlara o şekilde cevap verirsiniz. Bu böyle devam eder. Olan tabii siyasete, demokrasiye ve genel olarak milletimizin siyasete bakışına olur. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Bir sözü söylemenin, bir şeyi ifade etmenin, belki on değil yüzlerce yolu vardır. Bunlar arasında en etkili, nezih olanı tercih etmek lazım" dedi.  

Hatırat, anı ve biyografi okumayı çok sevdiğini dile getiren Şentop, akademisyenliğe başladığında ilk maaşıyla bütün akrabalarına hediye aldığını da belirtti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU