Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Kovid-19 aşısı" açıklaması: Yan etki söz konusu değil, sapasağlamım

Cuma namazı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, ABD ile ilişkilere değinerek, "Sayın Biden'ın görevi üstlenmesiyle birlikte çok daha olumlu atarız temennisindeyim" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dün yaptırdığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Yan etki söz konusu değil, sapasağlamım" dedi.

Yunanistan ile başlayacak istikşafi görüşmelere değinen Erdoğan şunları söyledi:

Ne yazık ki bugüne kadar AB, bizlere verdiği sözleri hiç tutmadı. Yeni bir sürecin içerisindeyiz. Gerek Doğu Akdeniz, gerek AB ülkeleri, gerek Michel ile yaptığımız ikili görüşmeler, gerek Almanya'nın dönem başkanlığında Merkel ile ve Boris Johnson ile yaptığımız görüşmeler devam ediyor. Bu arada tabi Yunanistan ile Sayın Miçotakis ile görüşme talebi bizim için de olumlu bir konu olmuştur. Dışişleri Bakanlarımızın görüşmesi olmuştur. Şimdi gerek özel temsilcilerimiz, Sayın Başbakan ile benim görüşmem, bu adımları atabiliriz dedik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sayın Biden'ın görevi üstlenmesiyle birlikte çok daha olumlu atarız temennisindeyim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin yeni yönetimi ve S-400 konularına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin savunma sanayine yönelik atacağı adımları başka hiçbir ülkenin belirleyemeceğini vurgulayan Erdoğan, "Bu tamamiyle bizim alacağımız karara bağlıdır. Biz Rusya ile S400 için birinci paketi halletmiştik, şimdi de ikinci paket devam ediyor. Ay sonu Rusya ile görüşmelerimiz olacak" dedi.

"Biden yönetiminin bu noktada ne diyeceğini bilmeyiz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bileceğimiz tek şey, Trump döneminde olduğu gibi kendi savunma noktasında adımları bir yerden izin alarak atamayız. Biz bir NATO ülkesiyiz. NATO'da birlikte olduğumuz ülkelerin bize yön vermesini kabul edemeyiz. Bundan önce bizim F35'ler konusu var. F35'ler hala verilmedi. Sayın Biden'ın görevi üstlenmesiyle birlikte çok daha olumlu atar ve bunları yoluna koyarız temennisindeyim.

Polise, TSK silahı kullanma yetkisi verilmesi hakkında konuşan Erdoğan, "Olağanüstü durumlarda bu yetki vardır. Resmi Gazete'de yayınlanması Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile olmuştur, bundan daha doğal ne olabilir" ifadelerini kullandı.

"İktidarımız döneminde ne çok hayıflandığımız konulardan biri kültür alanında gelişme gösterememiş olduğumuzdur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde düzenlenen Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Resim Müzesi Restorasyon Sonrası Açılış Programı'ndaki konuştu.

Sanatın ve kültürün her alana yayılan çölleşme ile mücadele ettiklerini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

Son dönemde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin modern yorumunu ülkemizde yerleştirmeye çalışıyoruz. Diğer alanlarda da benzer gayretler içindeyiz. Sanat eserleri bir medeniyetin asırlar boyunca ayakta kalan en önemli sembolleridir. Tüm medeniyetlerin geride bıraktığı eserler bizim zenginliğimizimdir. Göbeklitepe de, Efes de, İstanbul da, Ankara da bizimdir. Hepsine de sahip çıkacağız. Sahip olduğumuz bu mirasa layık olabilmenin en güzel yolu da daha estetiğini, daha güzelini yapabilmekten geçiyor. İktidarımız döneminde ne çok hayıflandığımız konulardan biri kültür alanında gelişme gösterememiş olduğumuzdur.

Erdoğan'dan "faiz" açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan DEİK Yönetim Kurulu toplantısında açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'nın aldığı faiz yükseltme kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "TL'nin değer kazandığını görüyoruz bu da borç stokunu azaltıyor. Ekonomideki gelişmelerle risk olan CDS 200 baz puan geri geldi. Büyümenin kendisi kadar istikrarı da önemsiyoruz" dedi.

"Yüksek faize karşı olduğumu söylemem boşuna değil" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Birçok yatırımcı, girişimci faiz yükü altında eziliyor. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum. Yeri geldiği zaman Türkiye'yi bir faiz cenneti haline getirmekten bahsediyoruz. Öbür yandan bankalarımız ne kadar kâr etmişler bunu konuşuyor. Tamam da sen ne kadar yatırımcı kazandırdın, bir de bunu söylesene! Ne kadar istihdam sağlıyoruz, bir de bunu konuşun! Bana yatırım, istihdam, üretim, ihracat lazım. Bu 4 başlık yoksa hiçbir şey. Biz bununla övüneceğiz. Şu anda dünyaya bakalım. ABD'de faiz oranı ne. Japonya'da ne? Avrupa'da eksi, İsrail'de eksi. Bütün bunlar ortadayken biz yüksek faizlerle övünüyoruz. Birçok şirketimizi adeta batırmakla övünüyoruz. Beni dinlerler dinlemezler. Ama ben yüksek faize karşıyım. Faizi ne kadar aşağı çekerseniz enflasyon o kadar düşer.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU