Trump yönetimi, aralarında Xiaomi'nin de bulunduğu bazı Çinli şirketlere karşı yeni bir yaptırım kararı aldı

Söz konusu yaptırımlar bazı Çinli devlet şirketlerinin yöneticileriyle birlikte, Çin Komünist Partisi ve ordusundan yetkililere de uygulanacak

Fotoğraf: Reuters

ABD'de Trump yönetimi, "Güney Çin Denizi'nde tehditkar hareketlerde" bulunduğu gerekçesiyle Çin merkezli dokuz şirket ve yetkiliye daha yaptırım başlattı.

Reuters'ın haberine göre,  Çin'in en büyük petrol üreticilerinden CNOOC, uçak üreticisi Comac ve telefon üreticisi Xiaomi Corp da dahil olmak üzere dokuz Çin şirketi Pentagon'un Çin ordusuyla bağı olan kuruluşlar listesine eklendi.

Yaptırımlar bazı Çinli devlet şirketlerinin yöneticileriyle birlikte, Çin Komünist Partisi ve ordusundan yetkililere de uygulanacak.

ABD devleti, yaptırım uyguladığı kişi ve kurumların Güney Çin Denizi'ne kıyısı olan ve Çin ile çıkar çatışmasında olan ülkelere ülkeler üzerinde baskı kurduklarını iddia etti.

Üst düzey ABD yetkilileri CNOOC'a getirilen yeni kısıtlamaların ham petrol, rafine ürünler, sıvılaştırılmış doğalgaz faaliyetlerine ve CNOOC'un Güney Çin Denizi dışında faaliyet gösteren ortaklıklarına uygulanmayacağı bilgisini verdi.

Söz konusu şirketler, 11 Kasım 2021'e kadar ABD'li yatırımcıları kara listeye alınan şirketlerden çıkmaya zorlayan yatırım yasağına tabi olacak.

Cep telefonu üretecisi Xiaomi'nin hisseleri yüzde 11 geriledi.

ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ın gelecek Çarşamba günü resmi olarak göreve başlamasına günler kala atılan bu adım Washington'un Pekin ile ilişkilerinin iyice gerilmesine neden olacağı düşünülüyor. Biden'ın geçiş ekibi henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU