Britanyalı sürücülerin sandviçlerine Hollanda sınırında el kondu: "Brexit'e hoşgeldiniz bayım"

Birleşik Krallık'ın ayrılığıyla birlikte pek çok ürünü sınırdan geçirmek de yasaklandı

Yeni kuralları bilmeyenler şaşkınlık yaşadı (NOS)

Hollanda devletinin televizyon kanalı NOS, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması anlamına gelen Brexit'in ardından sınır politikasında yaşanan değişikliği haberleştirdi. 

Gümrük memurlarının Birleşik Krallık'tan arabalı feribotla gelen kişilere ait jambonlu sandviçlere el koyduğu haber bülteninde gösterildi. 

Bir şoför, alüminyum folyoya sarılı sandviçlerinin etini verip geri kalanı saklamak isteyince aldığı gümrük memurundan aldığı cevap, "Hayır, her şeye el konulacak. Brexit'e hoşgeldiniz bayım, üzgünüm" oldu. 

Hoek van Holland feribot terminalindeki otomobik ve kamyon sürücülerine "Artık Avrupa'ya et, meyve, sebze, balık ve o tarz yiyecekler getiremezsiniz" dendi.

Bunun gerekçesi, AB dışı ülkelerden gelen kişilerin AB topraklarına beraberlerinde bu ürünleri götürmelerinin hastalık taşıma riskini azaltmak için yasak olması. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ta Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52'yle Brexit kararı alınmıştı.

Yıllar süren pazarlıkların ardından Brexit süreci, 2020'yle birlikte sona erdi. 1973'te AB'ye üye olan ve 31 Ocak 2020'de birlikten ayrılsa da Brüksel kurallarına tabi olmayı sürdüren Birleşik Krallık için yeni bir dönem başladı. 

İki taraf arasındaki ticaret, seyahat, göç, hukuk ve güvenlik gibi konularda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Bundan sonra taraflar, 30 Aralık'ta imzalanan serbest ticaret anlaşmasına göre ticari ilişkilerini sürdürecek ve Birleşik Krallık, AB mahkemelerinin yetki alanının dışında kalacak.

Birleşik Krallık vatandaşları, AB ülkelerinde süresiz oturma ve çalışma izni hakkını kaybetti. AB üyesi ülkelerin vatandaşları da Birleşik Krallık'ta ancak gerekli göç koşullarını karşılamaları durumunda yaşayabilecek.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU