Çavuşoğlu: 2021, Türk dış politikasının şahlanış yılı olacak

AB ile Türkiye ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, "AB üyesi ülkelerin Ankara'daki büyükelçileriyle önce bir araya geleceğini, sonra da Cumhurbaşkanımızın onları kabul etmesi planlanıyor" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ankara'da gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Türkiye ve KKTC'nin savunduğu iki devletli çözüm önerisinin daha önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis tarafından da dile getirildiğini anımsatan hatırlatarak, "Gerçekçi olmak gerekir, 52 yıl biz iyi niyetle federasyon için müzakere yaptık ama olmadı. Olmayacak olanı zorlamanın da hiçbir anlamı yok" dedi.

Mevkidaşıyla Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB liderlerine bir konferans teklifinde bulunduğunu hatırlattı. 

Bu çerçevede, Türkiye'nin konferans konusundaki önerilerini ilettiğini belirten Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ın katılımı konusunda da 'ya iki taraf da bu konferansa katılsın, KKTC katılmayacaksa Rum tarafının katılmasına izin vermeyiz' dedik" ifadesini kullandı. 

Yunanistan'la istikşafi görüşmeler

Yunanistan'la istikşafi görüşmelerin tekrar başlatılmasıyla ilgili Çavuşoğlu, "Biz her zaman önkoşulsuz bir şekilde istikşafi görüşmeleri tekrar başlatmaya hazır olduğumuzu söyledik" dedi.

Yunanistan'ın Mısır'a giderek bir anlaşma yaptığını ve Atina'nın Oruç Reis gemisinin o dönemki faaliyet alanında olduğu sürece istikşafi görüşmelere başlayamayacaklarını söylediklerini aktaran Çavuşoğlu, "Gemi, oradaki çalışmalarını tamamladı, başka bir alanda faaliyetlerine başlıyor, yeni alanda faaliyetler yaklaşık 6 ay sürecek. Yunanistan'ın şu anda elinde başka bir mazeret de yok" diye konuştu.

"2021, Türk dış politikasının şahlanış yılı olacak" 

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, "Yarın AB üyesi ülkelerin Ankara'daki büyükelçileriyle önce ben bir araya geleceğim, sonra da Cumhurbaşkanımızın onları kabul etmesi planlanıyor. Bu şekilde yoğun diplomasimizi devam ettireceğiz. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 2021, Türk dış politikasının şahlanış yılı olacak" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU