Yusuf Kaplan: Bu ülke dışarıdan fiilen işgal edilmedi, içeriden ele geçirildi

“Bu ülkenin zihni, beyni işgal edilmiştir, ruhu bitkisel hayata mahkûm edilmiştir”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, Türkiye’nin dışarıdan değil içeriden işgal edildiğine dair görüşünü paylaşırken “Bu ülkenin zihni, beyni işgal edilmiştir, ruhu bitkisel hayata mahkûm edilmiştir” dedi.

Kaplan, bugünkü köşe yazısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Melih Bulu’nun atanmasıyla başlayan tartışmalarla ilgili yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplan, şu görüşlerini dile getirdi:

Boğaziçi Üniversitesi etrafında yaşanan tartışmalar, imajinatif, özgün ve köklü bir medeniyet fikrine sahip olmadığımız için, bu ülkede üniversitenin nasıl Batılıların gönüllü acentalığını yaptığını görmemizi engelliyor.

Üniversite, bir ülkenin önünü açacak öncü kuşaklarını yetiştirir. Bunun için, o topluma ruh kazandıracak köklü fikrî, estetik, ahlâkî yapıtaşlarını döşer. Toplumun medeniyet dinamikleri ekseninde yüzyıllardır ortaya koyduğu zorlu mücadele ile inşa ettiği ruhu, hem diri tutar hem de çağa sunar; çağın düşünce, sanat, bilim ufkuna açar...

Bizim böyle üniversitemiz yok, ne yazık ki. Bu ülkenin tersaneleri, limanları, toprakları işgal altında değildir. Bu ülkenin zihni, beyni işgal edilmiştir, ruhu bitkisel hayata mahkûm edilmiştir.

“Bu ülke dışarıdan fiilen işgal edilmedi, içeriden ele geçirildi, zihnen işgal altında” iddiasını dile getiren Kaplan, yazısının devamında şunları söyledi:

Köklü bir medeniyet tasavvuruna sahip olamayan aksine kendi medeniyet dinamiklerini dinamitlemekten, başka medeniyetlerin bakış açılarını sorgusuz sualsiz bizim genç kuşaklarımıza bir sömürgeci gibi zerketmekten başka bir şey yapamayan bir üniversite, ülkenin geleceğini yok ediyor, altını oyuyor demektir.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU