Uygurların zorla çalıştırılmasına dair eylem çağrısını destekleyen Marks&Spencer'a övgü

M&S, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla bağlantısı olan tedarikçilerle çalışmayacağını resmen duyurdu

Marks&Spencer, Uygur halkının zorla çalıştırılmasıyla bağlantısı olan tedarikçilerle çalışmayacağını resmen ilan eden "ilk üst düzey küresel Birleşik Krallık giyim şirketi" oldu (Reuters)

Marks&Spencer, Uygur halkının zorla çalıştırılmasıyla bağlantısı olan tedarikçilerle çalışmayacağını resmen ilan eden "ilk üst düzey küresel Birleşik Krallık giyim şirketi" olduğu için övgü topladı.

Marka, 300'den fazla insan hakları ve sivil toplum örgütünün desteklediği "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Sonlandırma Koalisyonu'nun eylem çağrısını" imzalayarak çarşamba günü taahhüdünü resmen duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

M&S Giyim ve Ev bölümü genel müdürü Richard Price yaptığı açıklamada şunları söyledi:

M&S için etik ve sürdürülebilir kaynak sağlamak, iş yapma tarzımızın ve müşterilerimize verdiğimiz sözün temelinde yatıyor, bu yüzden Sincan'dan pamuk tedarik etmiyoruz. Sürdürülebilir ve etik giyim söz konusuysa ancak başkalarıyla birlikte çalışarak büyük ölçekli, gerçek bir değişim elde edebiliriz. Bu nedenle koalisyonu resmi olarak desteklemekten ve müşterilerimize M&S'dan iç rahatlığıyla alışveriş yapabileceklerine dair ek güvence sağlamaktan gurur duyuyoruz.

Küresel Politika Merkezi'nin (CGP) 2018 verilerini analiz eden yakın tarihli bir raporu, Çin'in Sincan bölgesindeki etnik azınlıklardan yarım milyondan fazla kişinin pamuk toplamaya zorlandığını ortaya koydu.

Sincan şu anda dünyadaki pamuğun yaklaşık yüzde 20'sini, Çin pamuğunun da yüzde 85'ini üretiyor ve bu da diğer ülkelere ihraç ediliyor.

Anti-Slavery International'ın CEO'su Jasmine O'Connor, yaptığı açıklamada gelişmeyi memnuniyetle karşılayarak Marks&Spencer'ı liderliğinden ötürü övdü.

O'Connor, "Eylem Çağrısı, markaların BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri doğrultusunda izleyeceği net bir eylem yolu belirliyor ve diğer büyük markaları da M&S'ı takip ederek Eylem Çağrısı'na acilen bağlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

Anti-Slavery International'a göre bir dizi marka ve perakendeci, "Eylem Çağrısı" koalisyonlarına özel olarak taahhütte bulundu.

Bununla birlikte, Marks&Spencer taahhüdünü halka açıklayan ilk üst düzey küresel perakendeci oldu.

Norveç Uygur Komitesi İletişim Başkanı Muetter Iliqud, yaptığı açıklamada diğer şirketleri de bu adımı takip etmeye çağırdı:

Uygur toplumu, markalardan Uygurların zorla çalıştırılmasında suç ortaklıklarını sona erdirecek gerçek eylemler talep ediyor, boş beyanlar değil. Markalar, Uygurların zorla çalıştırılmasından kazanç sağlamadıklarından emin olmak için Koalisyon'un Eylem Çağrısı'nda belirtilen adımlara acilen uymalı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU