Reuters: Sinovac aşısı Brezilya'daki denemelerde yüzde 78 etkinlik gösterdi

Reuters, çalışmalara katılan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen corona virüs aşısının üçüncü aşama klinik deneylerinin sonuçlarında yüzde 78 etkinlik gösterdiğini duyurdu

CoronaVAc'ın Brezilya'da yapılan testlerinin sonuçlarıın açıklanması şimdiye kadar 3 kez ertelenmişti / Fotoğraf: AA

Coronavac aşısının 3'üncü faz ara sonuçlarında yüzde 78 etkin olduğunun ortaya çıktığı ve bu sonuçların Brezilya'nın sağlık düzenleme ajansı ANVISA'ya iletildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coronavac'ın klinik deneyleri Brezilya'yla birlikte Türkiye ve Endonezya'da sürüyor. CoronaVac'ın Brezilya'da insanlar üzerindeki deneyleri temmuz sonlarında başlamıştı.

Brezilya ve Endonezya'nın Coronavac aşısını, bu ay içinde kullanmaya başlaması bekleniyor. Sinovac firmasının Türkiye'nin yanı sıra Şili, Singapur, Ukrayna ve Tayland'la aşı anlaşmaları bulunuyor.

Reuters'ın haberine göre kitlesel aşılamalara başlamak için aşıya güvenen, ülkeler tarafından yakından izlenen sonuçlar Türk araştırmacıların Aralık ayında, ara verilere göre aşının yüzde 91,25 etkinlik gösterdiğini söylemesinden sonra geldi.

Latin Amerika ve Güneydoğu Asya'da en çok Kovid-19 vakasına sahip olan Brezilya ve Endonezya, bu ay CoronaVac adlı aşıyı uygulamaya hazırlanıyor. 

Coronavac’ın etkinliği, Moderna veya Pfizer/BioNTech aşılarının yüzde 90'dan fazla başarı oranını takip etse de taşınması ve saklanması daha kolay bir aşı olma özelliğine sahip.

Türkiye, Şili, Singapur, Ukrayna ve Tayland da Sinovac ile tedarik anlaşmaları yaptı.

Sonuçlar henüz kamuya açıklanmadığı için isimsiz olarak konuşan kaynağa göre, şirketin Brezilyalı ortağı biyomedikal merkezi Butantan, etkinlik verilerini federal sağlık düzenleyicisi Anvisa'ya Perşembe sabahı bir toplantıda sunarak, aşının acil kullanımı için onay istedi.

Bakan Koca: Brezilya ile karşılıklı bilgi paylaşımımız devam edecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Sinovac açısının Brezilya’daki test sonuçları hakkında, “Çalışmanın devam ettiği Brezilya’da ise bugün sonuçlar açıklanmış ve aşının hafif vakalarda %78, orta ve ağır vakalarda %100 etkili olduğu açıklanmıştır. Brezilya’da yürütülen çalışma sadece virüse en çok maruz kalan grup olan sağlık çalışanlarında yapılmıştır. Karşılıklı bilgi paylaşımımız devam edecektir” dedi.

Bakan Koca, aşının testlerinin 60 yaş üstüne yapılmadığı yönündeki eleştiriler için de “60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Independnet Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU