Türkiye Varlık Fonu denetim raporunun TBMM’ye sunulmama gerekçesi: Salgının olumsuz etkileri

Türkiye Varlık Fonu’nun yasal süresini üç ay geçmesine rağmen TBMM’ye sunulmayan denetim raporunun gerekçesi açıklandı. Fonun Kovid-19 gerekçesiyle denetlenemediği bildirildi

TVF Başkanvekili Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifasından bir süre sonra fondaki görevinden de istifa etmişti / Fotoğraf: AA

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yasal süresi geçmesine karşın yaklaşık 3 aydır TBMM’ye sunulmayan 2019 denetim raporunun gelmemesine gerekçe olarak “Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri” gösterildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgın döneminde bizzat TVF bünyesinde anlaşmaların imzalandığına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Cumhurbaşkanlığı'nın siyasi faaliyetlerine engel olmayan pandeminin bürokratik zorunluluklara engel oluşturması inandırıcılıktan uzak. Cumhurbaşkanlığı’nın bahanesine TBMM’nin alet edilmesi utanç verici” dedi.

Özel sordu, Bilgiç yanıtladı: Yaptırımı yok

CHP’li Özel, fonun denetim sürecinin gecikmesi üzerine yasal mevzuatta ekim ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gereken denetim raporunun yaklaşık 3 ay geçmesine karşın neden gelmediği konusunda TBMM Başkanlığı’na başvurdu. 

Özel’in başvurusu üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “İlk denetim aşaması olan bağımsız denetimin 2020 yılı ağustos ayı itibarıyla tamamlandığı, ancak içinde bulunduğumuz Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri sebebiyle, denetimin ikinci aşaması olan Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek alanlarında uzman merkezi denetim elemanları tarafından yapılacak denetim sürecinin henüz tamamlanmadığı anlaşılmaktadır. Bu, TBMM’nin denetim yetkisini geciktiren bir durumdur” dedi.

Bilgiç yanıtında, denetim raporunun geciktirilmesi hakkında bir düzenleme olmadığını ve bu nedenle yaptırım da uygulanamayacağını belirtti.

“Varlık Fonu’nun anlaşlmalar imzaladığı bir dönemden bahsediyoruz”

Verilen yanıtı Cumhuriyet'e değerlendiren CHP’li Özgür Özel, “Cumhurbaşkanlığı’nın siyasi faaliyetlerine engel olmayan pandeminin, Cumhurbaşkanlığı’nın yerine getirmesi gereken bürokratik zorunluluklarına bir engel oluşturduğu iddiası inandırıcılıktan uzaktır. AKP’nin il ve ilçe kongrelerinin yapıldığı, TBMM’nin çalıştığı, Sayıştay’ın tüm denetimlerini yerine getirebildiği bir dönemin TVF’nin denetimine engel olması mümkün değildir. Kaldı ki bizzat Varlık Fonu’nun toplantılar yaptığı, anlaşmalar imzaladığı bir dönemden bahsediyoruz” dedi. 

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU