Endonezya’nın Sumatra adasının kuzeyindeki muhafazakâr Açe bölgesinde ormanları koruyan kadınlardan oluşan ekip, geleneklere meydan okuyor

Sumini ve ekibi, kaçak avlanma ve ağaç kesme izlerini ararken, hayvan tuzaklarını kaldırıyor

Sumatra ‘da palmiye yağı çiftliğinde çalışan bir çocuk (AP)

Endonezya'nın muhafazakâr Açe bölgesindeki yetkililer ağaçların yasadışı bir şekilde kesilmesi ve kahve tarlalarının genişletilmesine göz yumarken, Sumatra ormanlarını korumak isteyen yaklaşık 30 kadından oluşan ekip, cinsiyetçi söylemlere maruz kalıyorlar.

AFP’ye göre, kadınlardan oluşan bu grup 2015 yılında yaşanan bir sel sonucu yaklaşık bin kişinin yaşadığı bu kasabadaki evlerin yıkılmasının ardından kuruldu.

Tropikal ormanların yok edilmesi ve yasadışı kaplan avcılığıyla mücadele eden bu gruba liderlik eden Sumini (45), yakındaki bir volkanın yamaçlarından gelen sulardaki odun ve atıklara neyin sebep olduğunu öğrenmek için bölgeye keşfe gitti. Yaptığı araştırmada dağın ormansızlaştığını gören Summini, ormanı korumak için harekete geçtiğini ifade ediyor.

Sumini, başörtüsünün üzerine şapka takıp, ayağına lastik çizmeler geçirerek, beş gün boyunca çalılıklarda araştırma yapıyor.

Sumini ve ekibi, kaçak avlanma ve ağaç kesme izlerini ararken, hayvan tuzaklarını kaldırıyor. Endemik vahşi yaşam ve bitki türlerini belgeliyor. Ekip, yasadışı faaliyetlerin hükümet yetkililerine rapor edilmesini isteyen uyarı levhaları asarken ayrıca ormansızlaşmanın kanıtlarını takip ediyor ve kadın gönüllülerin yardımıyla binlerce ağaç dikiyor.

Başlangıçta, kadınların bu girişimi Endonezya’daki tek Müslüman bölge olan Kuzey Sumatra’daki muhafazakâr Açe bölgesinde pek olumlu karşılanmadı. Sumini, “Bazıları kadınların ormana girmemesi gerektiğini düşünüyor” dedi.

Ancak, bazı ağaç kesen ve kaçak avcılık yapan kişiler bu ekibin saflarına gönüllü olarak katıldı. Bunların arasında, etleri veya pulları için geleneksel Çin tıbbı uygulamalarında büyük talep gören, nesli tükenmekte olan memelilerden Pangolinleri avlayan Bustami (54) de vardı.

Bustami, “Öldürdüğüm pangolinlerin sayısını hatırlamıyorum. Çok para kazandım ama uzun sürmedi. Şimdi, geçmişteki hatalarımı telafi edebilmek için çevreyi koruyorum” dedi.

Kadınlardan oluşan ekibe katıldığı ve diğerlerini de bunu çağırdığı için köydeki erkeklerin kendisiyle alay ettiğini dile getiren Busami, “Ama artık bir kadınlardan oluşan bir ekip tarafından yönetilmekten çekinmiyorum çünkü çevre için yaptıkları çok asil bir davranış” diye konuştu.

Ekipteki kadınlardan biri olan Anisa ise bir zamanlar yasadışı ağaç kesme suçundan hapse atılan kocasından başlayarak, bu zihniyete son vermeye kararlı olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU