ABD’de polisin 14 yaşındaki silahsız siyahi gence ateş açtığı an kameralara yansıdı

İhbar üzerine bir eve baskın düzenleyen polis, olay yerinden gelen seslerin “mantar tabancası”na ait olduğunu düşündüğü halde 4 el ateş etti

Lily Puckett – The Independent 

ABD’de vücut kamerasına yansıyan görüntüler, polisin 14 yaşındaki silahsız siyahi bir genci vurduğunu ortaya çıkardı.

Oklahoma City’de 10 Mart’ta terk edilmiş bir evle ilgili ihbar üzerine olay yerine giden komiser Kyle Holcomb, Lorenzo Clerkley Jr.’yi kalçasından ve bacağından vurdu. Oysa Lorenzo ve arkadaşları, evde airsoft tabancalarla (gerçeğe yakın bir çeşit oyuncak tabanca) oynuyordu.

Yaralanan gencin avukatının yayımladığı video kaydında Holcomb, “Sanırım bu bir mantar tabancası ancak bir şeye ateş ediyorlar” diyor. Eve yaklaşan polis gelen seslerin “mantar tabancası”na ait olduğunu düşünerek ikazda bulunuyor ve karşı tarafa “ silahını at” der demez 4 el ateş ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çitlerdeki delikten içeri bakan polis, uyarıda bulunduktan saniyeler sonra Lorenzo’yu vuruyor. Görüntülerin devamında polis, yüzü yere dönük ve elleri kelepçeli haldeki gencin başında duruyor. 

Yaralarını görmek için Lorenzo’nun üzerindeki kıyafeti açan polis, gence “İyisin” diyor. Ancak Lorenzo’nun “Bu bir kurşun muydu?” sorusuna cevap verdiği kayıtlarda görülmüyor ve tıbbi yardım bekleyen yaralı haldeki genci öylece bırakıyor.

Otomatik silahını ağlayan gence doğrultmaya devam eden bir diğer polis de “Kalçan dışında başka bir yerin acıyor mu?” diye soruyor. Bunun üzerine Holcomb, izin istemeden gencin pantolonu çıkarıp kanayan bir yeri olup olmadığını kontrol ediyor. 
 


Washington Post’a göre, 10 dakikadan fazla süren görüntülerde olay yerine hala acil yardım ekibinin gelmemiş olduğu belirtiliyor. 

Olayda 2 yerinden yaralanan Lorenzo’nun ayakta tedavisi sürerken, ücretli izne ayrılan Holcomb ise Oklahoma Bölge Savcısı David W. Prate’in hakkında dava açmayı reddetmesi üzerine görevine döndü. 

Vücut kamerasının da gösterdiği üzere ateş açma eyleminin haksız olduğunu belirten Lorenzo ailesi de polis şiddetini mahkemeye taşıma kararı aldı.  

Öte yandan olay yerinde buldukları airsoft silahın fotoğrafını yayımlayan Oklahoma Polis Departmanı, bu tabancanın gerçek silahı andırdığı yönünde bir açıklama yaptı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU