Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı: Çin'e suçluların iadesi anlaşması Türklüğe ihanet

Suçluların İadesi Anlaşması ile ilgili konuşan Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı Dilnur Reyhan, "Bu çok tehlikeli bir durum. Türk halkının, Türkiye parlamentosunu protesto etmesi ve tepki göstermesini istiyoruz. Türklüğe ihanettir bu" dedi

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin Ankara ile Pekin arasında 2017 yılında imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması'nı onaylaması "terörle mücadele" denilerek kamplara gönderilen Uygurların diasporasında tedirginlik yarattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin henüz onaylamadığı anlaşma ile ilgili Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı Dilnur Reyhan "Türklüğe ihanet" değerlendirmesinde bulundu. 

Fransa'nın başkenti Paris'te Independent Türkçe'nin sorularını yanıtlayan akademisyen Reyhan, Suçluların İadesi Anlaşması ile ilgili "Bu çok tehlikeli bir durum. Türk halkının, Türkiye parlamentosunu protesto etmesi ve tepki gömtermesini istiyoruz. Bu Türk milletine, Türk kimliğine, Türk dünyasına; Türklüğe ihanettir bu. Eğer Türk parlamentosu iadeleri yaparsa o zaman Türklükten söz edilemez" dedi. 

Çin ile Türkiye'nin imzaladığı anlaşmaya göre iadesi istenen kişinin bulunduğu ülkenin vatandaşı olması ya da siyasi mülteci kabul edilmesi halinde tarafların ret hakkı bulunuyor.

Dilnur Reyhan, Türkiye'nin de tepki gösterdiği Çin'in kamplarının bölgede 2016 yılında göreve gelen yetkililer tarafından kurulduğunu ve "40'lı yıllardaki Nazi kampları gibi" olduğunu söyledi.

Reyhan, yüzde 90'ı Uygur olmak üzere bu kamplarda sadece "Türki milletlerin" tutulduğunu ifade etti.

Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı, Çin'in "eğitim kampları" dediği yerleşkeleri "ölüm kampı" olarak nitelerken en az 3 milyon kişinin buralarda tutulduğunu aktardı. 

Müslüman Çinlilerin kamplara atılmadığına dikkat çeken Reyhan, Pekin hükümetinin dini bahane edip Uygur cemiyetinin eğitimli ve zengin, önde gelen kişilerini hedef aldığını belirtti.

Dilnur Reyhan, Çin'in "Radikal İslam ile mücadele ediyorum" derken dindar olmayan, laik Uygurları da kamplara gönderdiğini dile getirdi.

Fransa'da Uygurların yaşadıklarını kamuoyuna anlatmak için aktivizm de yapan Reyhan, Çin'in Uygur politikasını desteklemek için strateji olarak dünyadaki İslamafobiyi ve ekonomik durumu kötü olan ülkelere verdiği borçları kullandığını ifade etti.

Reyhan, Pekin yönetiminin kamplara gönderdiği kişilerin suç işlemediğini açıktan söylediğini; fakat "gelecekte bir suç işlerseler" diyerek bu uygulamaya başvurduğunu ifade etti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU