Düşük ve ölü doğumlarla baba adaylarının sağlığı arasında ilişki tespit edildi

Bulgular, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin de sağlığına dikkat etmesi gerektiğini gösterdi

Erkeklerin sigara içmesi ve beslenme düzeni sperm kalitesini etkileyebiliyor (Pixabay)

ABD'deki yaklaşık bir milyon hamile kadını inceleyen araştırma, baba adaylarının sağlığının hamilelikte meydana gelebilecek düşük ve ölü doğumla ilişkisi olduğunu keşfetti.

Son yıllarda araştırmacılar, anne adaylarının yaşam tarzı ve onlarda önceden var olan sağlık koşullarının, bebekleri nasıl etkileyeceğini ortaya koymuştu. Zira bu kişilerin hamilelikten önce ve hamilelik sırasında beslenme düzenini değiştirmesi, sahip olduğu koşulları gözden geçirmesi ve en sevdiği yiyeceklerle içeceklerden bazılarından vazgeçmesi gerekebiliyor. Çünkü bunlar bebeklerin sağlığını etkileyebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Forbes'un haberine göre, Stanford Üniversitesi Tıp Fakultesi'nden Doçent Michael Eisenberg'ün yönettiği yeni araştırmaysa baba adaylarının önceden sahip olduğu rahatsızlıkları, hamilelikte yaşanan düşük, dış gebelik ve ölü doğum gibi sorunlarla ilişkilendiren ilk çalışma.

Söz konusu araştırmada 2009 ve 2016 arasında ülkedeki 958 bin 804 hamile incelendi. Araştırmacılar, bebeğin babasının metabolik sendromdan muzdarip olduğu durumlarda, hamilelikte yaşanabilecek komplikasyonların ihtimalinin arttığını tespit etti.

Metabolik sendrom diyabet, yüksek tansiyon ve obezitenin üçünü birden tanımlayan tıbbi bir terim. Araştırmada, baba adayının bu rahatsızlıklardan birine sahip olduğu durumlarda düşük ihtimalinin yüzde 10 yükseldiği belirtilirken ikisine sahipse bu yüzde 15, üçüne sahipse yüzde 19 arttığı tespit edildi.

Yaptıkları araştırmanın babanın kötü sağlığının hamilelikte yaşanabilecek sorunların bir sebebi olduğunu kanıtlamadığını ancak aralarında ilişki bulunduğunu gösterdiğini ifade eden Eisenberg, sözlerine şöyle devam etti:

Bulguların klinik çıkarımları, gebelik öncesi danışmanlık hizmetinin babayı unutmaması gerektiğini gösteriyor. Çünkü baba sağlığı, hamilelik üzerinde önemli etkiye sahip olabilir.

Yaklaşık 8 hamilelikten birinin düşükle sonuçlandığı tahmin ediliyor. Fakat bazı kişiler hamile olduklarını öğrenmeden düşük yaptığı için düşüğün bundan daha yaygın olması muhtemel.

Düşük için tek bir neden bulunmamakla birlikte, araştırmalar bunu genellikle anne sağlığıyla ilişkilendiriyor. Zira enfeksiyonlar ve hormonal problemler, düşük riskini artırabilirken diyabet de gebelikte komplikasyonlara neden olabiliyor.

Bununla birlikte Eisenberg'e göre, bulgular, sadece annelerin değil baba olmayı planlayanların da sağlığına önem vermesi gerektiğini gösteriyor. Araştırmada depresyon, KOAH ve kalp hastalıkları gibi diğer rahatsızlıklar da incelendi. Eisenberg sözlerine şöyle devam etti:

Erkeklerin rahatsızlıkları ne kadar fazlaysa, gebeliğin kayıpla sonuçlanma ihtimali o kadar yüksek.

Araştırma, 18 Aralık'ta Human Reproduction adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Forbes, CTV News, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU