Fas Kralı, işbirliği mekanizmalarını yeniden etkinleştirme konusunda Netanyahu'ya güvence verdi

Rabat’ın Filistin meselesi yönündeki sağlam tutumunu yeniledi

Fas Kralı, işbirliği mekanizmalarını yeniden etkinleştirme konusunda Netanyahu'ya güvence verdi (Şarku'l Avsat)

 

Fas Kralı 6. Muhammed, ülkesi ile İsrail arasında barışçıl ve dostane diplomatik ilişkiler çerçevesinde işbirliği mekanizmalarının yeniden faaliyete geçtiğini, temasların düzenli olarak yeniden başladığını vurguladı. Aynı zamanda Fas Krallığının Filistin meselesine ilişkin kararlı ve sabit tutumunu ve ülkesinin Ortadoğu'da barış ve istikrarı teşvik etmedeki öncü rolünü bir kez daha teyit etti.

Kraliyet Divanı’ndan yapılan açıklamaya göre, Fas Kralı 6. Muhammed İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kral 6. Muhammed, görüşmede yaptığı konuşmada, Fas kökenli Yahudi topluluğunu Fas Krallığına bağlayan güçlü ve özel bağlardan bahsetti.

Filistin meselesini görmezden gelerek bu görüşmeye dair açıklama yapan Netanyahu ise verilen tüm taahhütlerin belirlenen zaman çizelgesine göre yerine getirileceği konusunda Fas Kralı’na güvence verdiğini bildirdi. Aynı zamanda Fas Kralı’nı İsrail’i ziyarete davet ettiğini de dile getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan ile normalleşme anlaşmalarının aksine, ABD Başkanı Donald Trump, 6. Muhammed ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesine katılmadı.

Haaretz gazetesinin geçtiğimiz Salı günü yayınlanan haberine göre, son günlerde İsrail’e mektuplar gönderen Fas, İsrail'in BAE ve Bahreyn ile imzaladığı anlaşmalara benzer bir anlaşma imzalamak istemediğini, İsrail ile vardığı anlayışları İbrahim Anlaşmaları kapsamında görmediğini vurguladı.

İsrail-ABD ortak heyeti, El Al şirketinin Tel Aviv'den Rabat'a direkt uçuşunun ardından geçtiğimiz Salı günü Fas'ın başkenti Rabat'ta görüşmeler gerçekleştirmişti. Bu uçuşu “duvarları yıkmak” olarak nitelendiren Netanyahu, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini hızlandıracağı umudunu dile getirdi. ABD heyetine başkanlık eden ABD Baş Danışmanı ve Trump’ın Damadı Jared Kushner ise “İsrail ile Fas arasındaki ilk direkt ticari uçuş vesilesi ile İbrahim Anlaşmalarını gururla ilerletiyoruz” ifadelerine başvurdu.

İsrail heyeti, diplomatik temsilciliklerin yeniden açılması için Fas'ta anlaşmalar imzaladı.

Netanyahu Fas'la yapılan anlaşmayı “tarihi bir barış anlaşması” olarak, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ise İbrahim Anlaşmaları’nın bir parçası olarak nitelendirdi. Aşkenazi, söz konusu açıklamalarında “Aramızdaki ilişkilerin yeniden başlaması, İbrahim Anlaşmaları kapsamında güvence ve önem arz etmekte; iki halk arasındaki derin dostluğu yansıtmaktadır. Diğer ülkeleri de İbrahim Anlaşmaları dairesine katılmaya davet ediyorum” ifadelerinde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU