Kadınlardan çevreci hamle: Toprakta çözünebilen kaşmir atkı üretildi

Eşarplar sınırlı sayıda üretildi

Proje, kadınlara ait küçük işletmeleri bir araya getirdi (Facebook / Botanical Inks)

Birleşik Krallık’taki bir grup kadın, toprakta yüzde 100 çözünebilen kaşmir atkı üretti.

Babas Behan liderliğindeki ekibin Bristol Cloth (Bristol Kumaş) adlı bir projesi bulunuyordu. Projenin kitle fonlamasını başarıyla tamamlayan ekip, çalışmalarıyla bölgeye ait ürünlerle ilk sürdürülebilir kaşmiri elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Euronews'ın haberine göre, söz konusu ürünlerin üretiminin bütün aşaması tarihe dayanıyor. Zira Bristol Cloth projesinin ve Botanical Inks’in (Botanik Mürekkepler) kurucu direktörü Babs Behan, kaşmirin “eski İngiltere’de yüzyıllarca kullanılan geleneksel İngiliz mirası boyalarla boyandığını” söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

Karmaşık ve zahmetli ekstraksiyonu nedeniyle dünyadaki en değerli doğal boya olan organik indigo yaprağını kullandım.

Tamamen kuzu yününden elde edilen ve sınırlı sayıda üretilen atkılar, Yorkshire’da iplik haline getirilip kökboyası gibi organik maddelerle boyandı. Renklendirmesinde mineraller ve böcekler gibi başka doğal malzemeler de kullanılan ipliklerin ömrü tükenince toprağa atılması tamamen güvenli oluyor.

 

Adsız.png
(Instagram / @botanicalinks)​​​​​​​

 

Daha sonra bunlar Bristol Weaving Mill’de dokundu. Burası aynı zamanda 2015’te şehirde yaklaşık 100 yıl sonra açılan ilk endüstriyel dokuma tezgahı. Fabrika zamanla, Birleşik Krallık’ın ilk zehirli olmayan rejeneratif tekstil ürünleri üreten Bristol Cloth’un bir parçası haline geldi.

Üretimin hiçbir sürecinde sentetik kimyasal maddeler kullanılmazken tüm bunlar sadece kumaşın toprakta güvenle çözünmesine yaramıyor, ayrıca çözündükten sonra toprağa besin de sağlamasına yol açıyor.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU