İsrail'in, Suriye'nin Masyaf bölgesine yönelik füze saldırısında İranlı militanlar öldü

SOHR, dün yaptığı açıklamada, ölen savaşçıların Suriye vatandaşı olmadığını ve hepsinin Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı güçlerin saflarında savaştığını belirtti

Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepeleri'nde dün görülen İsrail tankları / Fortoğraf: AFP

İsrail'in dün Suriye'de düzenlediği füze saldırısında İran destekli 6 savaşçı öldü. İsrail medyasında çıkan haberlere göre, Trablus sahillerinin karşısındaki savaş gemisinden fırlatılan ve Lübnan hava sahasından geçen füzelerin rotası, Türkiye hava sahası üzerinden Tel Aviv'e giden ve Çin'den mal taşıyan bir kargo uçağının rotasında değişikliğe neden oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün yaptığı açıklamada, ölen savaşçıların Suriye vatandaşı olmadığını ve hepsinin Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı güçlerin saflarında savaştığını belirtti.

Gözlemevi, Lübnan toprakları üzerinden fırlatılan füzelerin Hama kentindeki Masyaf bölgesinde İran destekli militanların kontrolündeki mevzileri vurduğunu kaydetti.

Gözlemevi'nin aktardığına göre, füzeler, Masyaf kırsalında bilimsel araştırmaların (savunma laboratuvarları) yapıldığı bir bölgede İranlı milislere ait kısa ve orta menzilli füze üretim merkezlerini ve depolarını imha etti.

İsrail ordusu, saldırıya ilişkin yabancı medya kuruluşlarında çıkan haberler hakkında yorum yapmayacağını açıkladı.

Gözlemevi, geçen yıllarda İsrail'in, Masyaf kırsalında 'savunma laboratuvarları' bünyesinde yer alan askeri depoları bombalaması sonucu can kayıpları ve maddi hasarların meydana geldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye resmi haber ajansı SANA, İsrail'in Masyaf'ı hedef alan füzelerinin Suriye hava savunması tarafından imha edildiğini bildirdi. SANA'nın yayınladığı haberde, "Hava savunmamız Masyaf bölgesinde İsrail'in saldırganlığına karşılık verdi" ifadelerine yer verdi.

Suriye devlet televizyonu saldırı anına ilişkin yayınladığı görüntüde, hava savunma sistemlerinin İsrail'in saldırısına karşılık verdiği görüldü. Görüntüde İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasında uçtuğu görülüyor.

İsrail, çatışmanın patlak verdiği 2011'den bu yana Suriye'ye yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirerek, Suriye hükümeti ve İran güçleri ile Lübnan Hizbullah'ına bağlı savaşçıları hedef aldı.

İsrail, Suriye'ye yönelik yeni bombardımanı resmi olarak üstlenmekten çekinse de İsrail medyasında çıkan bir habere göre, Trablus sahillerinin karşısındaki savaş gemisinden fırlatılan, Lübnan hava sahasından geçen ve yeni yıl kutlamaları yapan Lübnanlılarda paniğe neden olan füzelerin rotası, Türkiye hava sahası üzerinden Tel Aviv'e gitmekte olan ve Çin'den mal taşıyan bir sivil uçağın rotasında değişikliğe neden oldu.


Lübnan'da paniğe neden oldu

Kaynaklar, Batı Suriye'nin orta kesiminde bulunan Masyaf bölgesini hedef alan İsrail füze saldırısının, Suriye ordusuna ait üslerden birinin batısında İran Devrim Muhafızları'nın liderliğinde çalışan bir füze geliştirme tesisini ve silah depolarını imha ettiğini aktardı.

Bu kaynaklar, İsrail savaş gemisinin, söz konusu füzeleri, Trablus kenti sahillerinin karşısındaki Akdeniz'in derinliklerinden fırlattığını belirtti.

Kaynaklar, bombardıman esnasında İsrail savaş uçaklarının Beyrut semalarında ve Lübnan'ın diğer bölgelerinde alçak uçuş gerçekleştirmesinin, Lübnan'ın birçok bölgesinde evlerinde yılbaşı kutlamaları yapan Lübnanlılarda paniğe yol açtığını kaydetti.

İsrailli kaynaklar, söz konusu bombardımanın ve ona eşlik eden uçakların, Çin'in Şangay kentinden kalkan ve Türkiye hava sahasını kullanarak Tel Aviv istikametinde giden İsrail havayolları El Al'a ait Boeing-787 tipi kargo uçağın rotasında değişikliğe neden olduğunu doğruladı.

Uçak Kıbrıs hava sahasına ulaştığında, gözetleme kulesi, uçaktan İsrail'in Ben Gurion Havaalanı istikametinde batıya ve oradan güneye ve ardından doğuya sapmasını talep ederek, rota değişikliğini bildirdi. Böylece Cuma gece saat 01.00'de Havaalanı'na inmesi planlanan uçak, 1.40'ta inişi gerçekleştirdi.

Masyaf bölgesi, 4 Haziran'dan bu yana ikinci kez bombalanıyor. Nitekim o tarihte yapılan bombardımanda 4'ü Suriye uyruklu en az 9 kişi ölmüştü. Ölen Suriyelilerin rejim güçlerine mi bağlı yoksa İranlı güçlerin saflarında mı savaştıkları bilinmiyor. Diğer 5 kişinin kimliği ise belirsiz.

Bombardıman ayrıca büyük maddi hasar meydana getirmişti. Son 6 ayda yapılan bombardımanlar Suriye'nin güneyindeki İran mevzilerine yoğunlaşırken, aynı zamanda Golan'da İranlıların finansmanı ve kontrolünde Suriyelilerden oluşan bir kolordunun oluşmasını engellemeyi amaçlıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, çarşamba günü İsrail ordusu Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir pilot alayının mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, İsrail güçlerinin "İran'ın ve onu takip edenlerin Suriye'de askeri konuşlanma girişimlerini engellemeye devam ettiğini" söyledi.

Netanyahu, "Düşmanlarımızın Suriye, Lübnan veya başka herhangi bir yerde yüksek hassasiyetli füzeleri geliştirmeyi hedefleyen çabalarına tolerans göstermeyeceğimiz gibi bu duruma da tolerans göstermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Uzay fotoğrafçılığı alanında uzman bir İsrailli şirketi, Suriye'deki yeni bombardımanı takiben dün yaptığı açıklamada, "Gerçekten hedef alınan konumun bir füze tesisi olduğunu varsayarsak o halde bu tesis aynı zamanda karadan karaya füze üretmek, üzerinde iyileştirilişmiş ayarlamalar yapmak, farklı parçalarını toplamak veya füzelerin hassasiyetlerinin iyileştirmek için kullanılabileceği anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Şirket, korunaklı depoların ve yapıların olmayışı nedeniyle hedef alınan konumun roket motorları veya savaş başlıklarının üretimi için kullanılmasını uzak bir ihtimal olarak değerlendirdi.

Şirketin açıklamasında, "Bölgede füze veya fırlatma rampaları bulunmadı. Tesis, 2014-2016 arasında Suriye rejim güçlerine ait askeri üssün batı kısmında kuruldu. Sonraki aşamalarda diğer Suriye askeri üslerinden ayıracak şekilde tesisin etrafına duvar örüldü. Çevredeki üretim tesislerinde bazı zararların meydana geldiğinin belgelendiği iddia edildi" ifadelerine yer verildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU