İsrail'den "yanlışlıkla" Gazze'yi tankla vuran askerlere sembolik ceza

Askerlerden ikisinin cezası ertelendi

İsrail martta erken seçime gidiyor (AP)

İsrail’de 14 Aralık’taki askeri tatbikatta, bir tankın Gazze Şeridi’ni vurmasında payı olan askerlere kısa hapis cezaları verildi.

Söz konusu olayda tank mermisi, bölgedeki terk edilmiş binalardan birine isabet etmiş ve hiç kimsenin yaralanmadığı duyurulmuştu. İsrail Savunma Kuvvetleri ise (Israel Defense Forces - IDF) olay hakkında soruşturma yürüttüğünü açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times Of Israel'in haberine göre, soruşturma sonuçlarını açıklayan IDF, yaşanan olayın ciddi olduğuna dikkat çekerek askerlerin, tatbikatın gerçek olduğunu sanması sonucu tank mermisini ateşlediğini bildirdi. Komutanların idaresi ve güvenlik unsurlarında bir dizi başarısızlık, aksilik ve hata tespit ettiğini ekledi. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Soruşturma bulguları, komutanların tatbikattan önce ve tatbikat sırasında gerekli prosedürlere uygun hareket etmediklerini ortaya çıkardı. Bu durum askerlerin,  gerçek bir olay olduğunu sanarak tatbikatı yanlış anlamasına yol açtı.

IDF, tank müfrezesi komutanının idaresindeki ve güvenlik prosedürlerindeki hataları gerekçe gösterilerek askeri hapishanede 7 gün hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Bölük komutanının ve yardımcısınınsa, “olaydaki genel sorumlulukları” sebebiyle 14 gün hapis cezasına çarptırıldığını ve cezanın ertelendiğini açıkladı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU