CHP'nin yeni İstanbul il binası, "kaçak tadilat ve tamirat yapıldı" iddiasıyla mühürlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada proje tadilat ve tamirat ruhsatı olmadan işlem yapıldığı gerekçesiyle CHP'nin yeni il binasının mühürlendiği belirtti. CHP'ye göre karar siyasi

CHP'nin yeni İstanbul il binası kaçak tadilat yapıldığı iddiasıyla mühürlendi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı'nın Ayazağa'da bulunan yeni binasında izinsiz tadilat yapıldığı gerekçesiyle dün Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı bir ekip tarafından denetime gelindi.

Bunun üzerine CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, il yönetimine ve ilçe başkanlarına "Değerli başkanlarım merhaba yeni il binamızdaki yaptığımız tadilata şu anda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından müdahale ediliyor. Müsait olan ilçe başkanlarımız ve ilçe yöneticilerimizin yeni il binamıza bekliyoruz" mesajı attı.

İl binasına gelen parti yöneticileri görüşen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bir süre sonra binadan ayrıldı.

CHP: Tadilat usulsüz olarak engellenmek istendi

Söz konusu gelişmenin ardından CHP İstanbul il yönetiminden, parti yöneticilerine gönderilen ikinci bir mesajda girişimin hukuksuz olduğu iddia edilerek şöyle denildi:

Uzun yıllar sonra partimize yakışan ve alınan il başkanlığı binamız ile ilgili oluşturulmak istenen 'kaçak bina' yakıştırması tamamen asılsız ve manipülatiftir. İl binamızın, tapusu, iskanı alınmış olup teslimatı yapılmıştır.  İl binamızda taşınma öncesi yaptığımız boya badana gibi basit tadilat Emlak Konut ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından usulsüz ve hukuksuz bir şekilde engellenmek istenmiştir. İl başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz, ilçe başkan ve yönetim kurullarının dik duruşu ve direnişiyle Çevre Şehircilik yetkilileri geri adım atmak zorunda kalmıştır. Bilinmesini isteriz ki partimize yakışan yeni binamız en kısa sürede partililerimizin hizmetinde olacaktır.

Denetim şikayet sonucu gerçekleşti

Bu gelişmenin ardından İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

İstanbul'un Sarıyer İlçesi Ayazağa Mahallesi'nde 7752 ada 2 no'lu parselde yer alan ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı mülkiyetindeki yapının bazı bölümlerinde ofis olarak kullanmak amacıyla ruhsatsız tadilat ve tamirat yapıldığına yönelik site yönetimince şikayette bulunulmuştur.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince şikayete konu binada 3194 sayılı İmar Kanunun ilgili maddesi gereğince denetim yapılmıştır.

Ruhsat olmaksızın tadilat yapıldığı gerekçesiyle bina mühürlendi

Açıklamada şöyle devam etti:

Denetim sonucunda ilgili kurumlardan onaylatılmış proje ve tadilat ruhsatı olmaksızın tadilat ve tamirat işlemi yapıldığı gerekçesiyle bina mühürlenmiştir. Şikayete konu basit tamir tadil kapsamını aşan ve projeye aykırı kısımların projesine uygun hale getirilmesi ya da ilgili mevzuata uygun şekilde tadilat projeleri düzenlenmesi halinde İmar Kanunu kapsamında mühürleme tutanağına ilişkin gerekli işlemler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecektir.

canan.jpg
Canan Kaftancıoğlı / Fotoğraf: AA

 

Kaftancıoğlu: Usulsüz ve hukuksuz işlem yapanlarla ilgili yasal süreci başlatacağım

Konuyla ilgili olarak Independent Türkçe'ye kısa bir değerlendirmede bulunan Kaftancıoğlu, "Yarın usulsüz ve hukuksuz işlem yapan kurum ve kişilerle ilgili yasal süreci başlatacağım. Oluşturdukları algılarla gerçeğin üzerini örteceklerini zannediyorlar ama başaramayacaklar" dedi.

"Basit tadilat ruhsatımız var; onun dışında bir işlem yok"

Bu arada yine Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan CHP İstanbul yönetiminden bir yetkili, "Basit tadilat ruhsatımız var ve onun dışında yapılmış bir işlem yok. Siyasi olarak engellemeye çalışıyorlar" iddiasında bulundu.

Emlak Konut mu şikayet etti?

Bu arada İl Müdürlüğü'nün açıklamasında site yönetimi dense de şikayetin binayı yapan Emlak Konut'tan geldiği iddiası da ortaya atıldı.

Kaftancıoğlu'ndan "Kaçak İnşaat" hastagı açanlara Twitter'dan yanıt

Bu arada gelişmenin duyulmasının ardından Twitter'da "kaçakinşaat" hastagı açanlara Kaftancıoğlu'ndan yanıt geldi.

Kamu arazisi üzerine izinsiz kaçak inşaat yapanların, Partimizin imarlı, iskanlı mülkünün ruhsatlandırılmış basit tadilatına #kaçakinşaat  hastagı açtırmak için talimat vermeleri kaç puan? Pergolamız olmasa da çok yakında yeni il binamızda çaya bekleriz.

40 milyon liraya mal olduğu iddia edilmişti

CHP, geçen yıl Seyrantepe'de bulunan Ali Sami Yen Stadı'na komşu noktada Avangart sitesinin bitişiğinde yer alan yedi katlı bir binayı yeni il binası olarak satın almıştı.

CHP'nin yeni il binası ilk defa Independent Türkçe tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

Aynı günlerde yeni binanın yaklaşık 40 milyon liraya mal olduğu iddia edilmişti. 

O günlerde Independent Türkçe'ye demeç veren Kaftancıoğlu ise söz konusu rakamı doğrulamamış ama maliyetini de açıklamamıştı.

Söz konusu maliyetin karşılanması için parti bünyesinde bağış kampanyası da yürütüldü.

Tamamen CHP'ye ait olan binaya bu yıl içinde taşınma planları ise pandemi nedeniyle sekteye uğradı.

Yapılan tadilatın ardından önümüzdeki aylarda binaya taşınılacağı belirtiliyordu.

CHP'nin halen Şişhane'de olan ve yine mülkiyeti partiye ait olan mevcut il binası da yeni binaya taşındıktan sonra korunmaya devam edilecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU