Erdoğan'dan AİHM'in Demirtaş kararına yorum: Tamamıyla siyasi

"Aynı mahkemenin FETÖ davaları için tavrının işaretleri geliyor"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş’ın başvurusuna “hak ihlali” kararı vermesine tepki gösterdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, muhalefete yönelik sert eleştirilerinin ardından Demirtaş kararı hakkında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasının ilgili kısmına "AİHM'in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara da değinmek istiyorum" diyerek başlayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Esasen AİHM bizim mahkemelerimizin yerine geçecek şekilde karar veremez. Sadece burada verilen kararlar, mahkemelerce değerlendirilir. AİHM, bu kararı iç hukuk yolları tüketilmeden alarak istisnai bir uygulama yapmıştır. Ancak, istisnasını bir kenara bıraksak bile, Selahattin Demirtaş’la ilgili hüküm, aynı mahkemenin mesela İspanya’daki Batasuna Partisi kararındaki gerekçelerle açıkça çelişmektedir. Mahkeme, Batasuna davası kararında, bırakınız şiddet eylemlerini teşvik etmeyi, şiddet eylemlerini açıkça kınamamanın dahi cezaya konu suç sayılabileceğine hükmetmiştir.

Terör örgütünün şiddet eylemini kınamamayı teröre destek olarak kabul eden bir mahkemenin, 6-8 Ekim 2014’te 38 vatandaşımızın hunharca katledilmesiyle sonuçlanan bir eylemin baş sorumlusunun tahliyesini istemiş olması, resmen çifte standarttır, hatta ikiyüzlülüktür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye nezdinde saygı görmek istiyorsa, önce dönüp kendi çelişkilerini sorgulamalıdır.

Demirtaş için tekrar "terörist" nitelemesi yapan Erdoğan, AİHM'in FETÖ davaları konusunda vereceği kararların da "şimdiden görülmeye başlandığını" söyledi:

Buradaki tartışmanın konusunun, Avrupa Parlamentosu’nun terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’yla içli dışlı olan, elinde onlarca masumun kanı bulunan siyasetçi maskeli bir kişi olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Bu şahıs, siyasi görevleri veya siyasi söylemleri sebebiyle değil, terörle arasına mesafe koyamadığı, bölücü terör örgütünün emriyle onlarca kişinin ölümüne yol açtığı için milletimizin gözünde suçludur. AİHM böyle bir terörist savunmanın arkasında olduğunu bilmelidir.

Aynı mahkemenin FETÖ davaları için takınacağı tavrın da işaretleri şimdiden gözükmeye başladı. PKK’ya terör örgütü muamelesi yapmayan, PKK’yla irtibatlı kişileri terörist kabul etmeyen bu mahkemenin, FETÖ’yle ilgili olarak aynı yaklaşımı sergilememesini temenni ediyoruz. Aksi takdirde, bunca çifte standarda ve riyakârlığa daha fazla tahammül etmek mecburiyetinde olmadığımızın da bilinmesini isterim.


AİHM'in Demirtaş kararı

AİHM, Demirtaş'ın tutukluluğu için öne sürülen gerekçelerin yetersiz olduğuna hükmetti. Demirtaş’ın hukuki değil, siyasi gerekçelerle tutuklu olduğu sonucuna varan AİHM, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine de belirtti.

AİHM ayrıca, Demirtaş’ın bir parlamenter olarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna da vardı. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46’ncı maddesi gereği, Ankara’nın AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlatarak, karar yerine getirilmediği sürece Demirtaş’ın haklarının “sürekli ihlal” edilmiş sayılacağı uyarısında bulundu.

Mahkeme kararında, dava öncesi tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş'ın Türkiye'de Meclis'teki siyasi faaliyetlerde yer almasını engellediğini, bunun da ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme özgürlüğüne haklı olmayan müdahale anlamı taşıdığını belirtildi.

AİHM, Türkiye'nin Demirtaş'a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin 000 euro manevi tazminat ödemesine; masraf ve harcamalar için de 31 bin 900 euro ödemesine karar verdi

Erdoğan, 3 kere AİHM’in kapısını çalmıştı

AİHM kararlarını eleştiren Erdoğan, geçmişte 3 kere yüksek mahkemeye başvurmuştu.

Erdoğan’ın başvurularının konuları şöyleydi:

  • 10 aylık hapis cezası,
  • Sicil kaydının temizlenmesi,
  • Milletvekili seçilme.

Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı bütün başvurularını geri çekmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU