AİHM kararı, Demirtaş'ı tutuklayan hakim ve davanın görüldüğü mahkeme heyetinin terfisinde etkili olacak

HSK'nın, 15 Ocak 2020'de hakim ve savcıların terfisiyle ilgili belirlediği kriterler arasında, "verdikleri kararın AYM veya AİHM tarafından ihlal olarak değerlendirilmesi" yer alıyor

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvurusundan kararını verdi.

AİHM, Demirtaş'ın hukuki değil siyasi gerekçelerle tutuklu olduğunu belirtirken, derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. 

AİHM'in Demirtaş kararı, terfiye engel olabilir

AİHM'in ihlal kararı, Selahattin Demirtaş'a yönelik ilk tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimi ve davanın görüldüğü Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini de ilgilendiriyor. Çünkü, hakim ve savcıların terfi kriterleri arasına, 15 Ocak 2020'de yapılan düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi (AYM) ve AİHM'de yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri de girdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


HSK'nın terfi kriterleri arasına girdi

Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) internet sitesinde yer alan "Hakim ve savcıların derece yükselmesine ilişkin ilke kararı" bölümündeki 6. maddede, AYM ve AİHM'de yapılan incelemelerden çıkan ihlal kararlarının, terfi konusunda bağlayıcı olduğu şu ifadelerle anlatılıyor:

Yargı bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı ilkeleri temelinde; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri, göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir.

Bakan Gül TBMM'de duyurmuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, 10 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'na hitap eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de, AYM ve AİHM kararlarının terfi için kriter haline getirildiğini söylemişti. Gül, konuşmasında şu ifadelere yer vermişti:

Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından 15 Ocak 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan kararla; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ihlal kararlarına yönelik olarak bu ihlale neden olan hakim ve savcıların terfisinde bu durum dikkate alınacak. Bu uygulama ocak ayı itibarıyla başlamış oldu.

9 kriter daha var

AYM ve AİHM'deki ihlal kararlarının yanı sıra, hakim ve savcıların terfisini ilgilendiren diğer 9 kriter şöyle: 

a) Ahlaki gidişleri,
b) Mesleki bilgi ve anlayışları,
c) Gayret ve çalışkanlıkları,
d) Gördükleri işlerin birikmesine sebep olup olmadıkları,
e) Çıkardıkları işlerin miktar ve mahiyetleri,
f) Göreve bağlılıkları ve devamları,
g) Üst merciler ve müfettişlerce haklarında düzenlenen performans değerlendirme ve geliştirme formları, hal kâğıtları ve sicil fişleri,
h) Kanun yolu incelemesinden geçen işlerine ilişkin düzenlenen kanun yolu değerlendirme formları,
i) Örnek karar ve mütalaaları ve varsa meslekî eser ve yazıları, katıldıkları meslek içi ve uzmanlık eğitim programları ile genel sicil durumları...

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU