Bilim Kurulu Üyesi Prof. Akın: Virüs 250 kez mutasyona uğradı

“Bizde bir kez görüldü. Bu normaldir yaşamak için virüs devamlı bir değişime girmek ister”

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık’ta yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramasıyla ilgili tartışmalar devam ederken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Levent Akın’dan dikkati çekici bir açıklama geldi. Akın’ın aktardığına göre Kovid-19, geçen yıl aralık ayından beri 250 defa mutasyona uğradı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Prof. Akın’ın mutasyona dair görüşlerine yer verdi. Buna göre Akın şunları söyledi:

Güney Amerika’nın en güney ucunda bir bölgede görülen bir virüsün suşu (altkültürü), Rusya’nın Kuzey Doğusundaki en uç noktasına ulaşması fazla vakit almıyor. Bir kişi Kızamık virüsünü ortalama 12 kişiye bulaştırır. Burada bu oran 3-4 civarı. Önemli olan ne kadar korunduğumuz.

Virüs Aralık’tan bu yana tam 250 kez mutasyona uğradı. Bizde bir kez görüldü. Bu normaldir yaşamak için virüs devamlı bir değişime girmek ister…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarıkaya, yazısında bir diğer Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal’ın da görüşlerini aktardı. Yazının ilgili kısmı şöyle:

Türkiye’deki aşı çalışmalarını yürüten ekibin içinde yer alan Bilim Kurulu üyesi, enfeksiyon ve mikrobiyoloji alanında uzman Prof. Dr. Serhat Ünal, “Hayır yaratmaz” karşılığını verdi.

Prof. Dr. Ünal, İngiltere’deki durumun yeni olmadığını, 1,5 aydır takip edildiğini söyledi.

Hastalık geçirerek doğal yoldan veya aşı ile vücudunda antikor üremiş olanlara yeni durumun bir etkisinin olmayacağını da belirtip ekledi:

“Hızını arttırmış hali vücuttaki hastalık sürecine etki yapmıyor. Damlacık yoluyla bulaşma hazını arttırıyor. Yeni bir suş (bilinen dışında altkültürü) olmadan aşı öne çıkmalı ve süratle yapılmalı. Bizde de yapılacak inaktif aşıları öne çıkaran bir gelişme; çünkü vücutta başka antikorları da ürettiği için hazırlıklı hale getiriyor.”

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU