Mülteci kamplarındaki Filistinliler Abbas sonrası güç mücadelesine hazırlanıyor

Balata Mülteci Kampı’nın duvarlarını, Filistin çatışmalarının 'şehidi' olarak görülen Hatem Ebu Rızık’ın resimleri süslüyor

Batı Şeria’daki Nablus yakınlarında bulunan Balata Mülteci Kampı (AFP)

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan Balata Mülteci Kampı’ndaki bazı Filistinliler, Devlet Başkanı Mahmud Abbas iktidardan ayrıldığında yaşanacak potansiyel güç mücadelesine hazırlanıyor.

Filistinli grupların en büyüğü olan El Fetih hareketinin lideri ve Devlet Başkanı olan Abbas (85), yaklaşık 15 yıldır ilk kez 2021’de yasama ve devlet başkanlığı seçimleri yapma sözü verdi.

Balata Mülteci Kampı’nın duvarlarını, Filistin çatışmalarının ‘şehidi’ olarak görülen Hatem Ebu Rızık’ın resimleri süslüyor.

Ekim ayında Filistin medyası, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus şehrinin yakınında yer alan aşırı kalabalık Balata Mülteci Kampı’nda Filistinli Hatem Ebu Rızık’ın öldüğünü ve bir kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ebu Rızık, 2000-2005 intifadasında Filistin direnişine katıldığı için İsrail hapishanelerinde 10 yıl geçirmesine rağmen, İsrail güçleriyle yaşanan çatışmada ölmedi. Aksine Filistinli gruplar arasında meydana gelen çatışmada hayatını kaybetti.

Yetkililer, Ebu Rızık’ın Filistinliler arasında yaşanan kavga sırasında atmaya çalıştığı el bombasının elinde infilak etmesi sonucu ağır yaralandığını ve daha sonra öldüğünü belirtti.

Ancak AFP’ye konuşan annesi, Filistinli yetkilileri suçlayarak, “Aslında, Filistin Yönetimi tarafından vurularak öldürüldü. Hatem iyi bir insandı. Filistin Yönetimi içindeki yolsuzlukla mücadele etmek istiyordu, bu yüzden onu sevmiyorlardı” dedi.

Filistin siyasi sınıfı içinde Abbas sonrası mesele bir tabu olmaya devam ediyor.

El Fetih hareketinin etkili isimlerinden biri, “Bu bölgede ölümden sonra yaşamdan bahsetmeyi sevmiyoruz” yorumunda bulundu.

Hatem Dahlan için mi çalışıyordu?

Filistin Yönetimi yetkilileri, Hatem’in sürgündeki eski güvenlik şefi ve eski Fetih Hareketi mensubu Muhammed Dahlan için çalıştığını iddia etti.

Balata kampının girişinde maskeli Filistinli güvenlik güçleri zırhlı bir aracın etrafında kahve içerken, keskin nişancılar çatılarda pusuda bekliyor.

Filistinli General Vael Şitavi FP’ye verdiği demeçte, “Dahlan işsiz gençlere Filistin güçlerine taş ve molotof kokteyli atmaları için para veriyor. Amaçları huzursuzluk yaratmak ve Filistin Yönetimi’nin kampları kontrol etmediğini göstermek. Kamplardan bir devrimi kışkırtmak istiyorlar, sonra da sorunu çözmek için Dahlan’ın geri gelmesi gerektiğini söylüyorlar” dedi.

Dahlan sempatizanı ve El Fetih üyesi Dimitri Diliani ise, Filistin Yönetimi’nin, Dahlan fobisi yaşadığını söyleyerek, “Bu isyan, Filistin Yönetimi tarafından ayrımcılığa uğrayan bazı kamp sakinlerinin tepkisidir. Kamp sakinleri Filistin ayaklanmaları sırasında en yüksek bedeli ödedi ve iyi muamele görmedi. İnsanlar kızgın” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov da, Balata kampı sakinleri ile Filistin güvenlik güçleri arasında artan gerginliklerden derin endişe duyduğunu söyleyerek, tüm tarafları itidal göstermeye çağırdı.

Kamp sakinlerine yönelik hizmetleri denetleyen bir komiteye başkanlık eden Emad Zaki ise, insanların değişiklik istediğini söyleyerek, “Balata halkı Dahlan hayranı değil ama durumları ve kaderlerini iyileştirmek için bir alternatif arıyorlar” ifadelerini kullandı.

Zaki ayrıca, “Bugün Balata’da ikinci intifadadakinden daha fazla silah var. Roketatarlar, Kalaşnikoflar ve M16 saldırı tüfekleri var” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU