Almanya'nın sınır dışı ettiği aile: Bizi kurban seçtiniz

Akyüz ailesi Almanya'da Türklerin "inanılmaz baskı altında olduğunu" öne sürdü. Alman makamları ise iddiaları reddetti ve Akyüz ailesi hakkında bazı suçlamaları gündeme getirdi

Almanya'nın Hessen eyaletindeki Sontra kasabasında yaşayan 7 kişilik Akyüz ailesi, 3 Aralık tarihinde gece 02.30'da evlerinin kapısı kırılıp gözaltına alındı.

İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) haberinde çok sayıda Alman polisin katıldığı iddia edilen baskında, “13 ve 15 yaşlarındaki çocuklara bile terörist muamelesi” yapıldığı ifade edildi.

Konuşmalarına izin verilmeden ve hiçbir açıklama yapılmadan havaalanına götürüldüğü öne sürülen aile, özel bir uçakla Türkiye'ye getirildi.

"Beni koltukla sıkıştırdılar"

Kapıyı kırarak içeri girdiklerini söyleyen Mahmut Akyüz, "40 polis vardı saydığım. Beni koltukta sıkıştırdılar. Düpedüz bağladılar. Sonra ben onlara yapmayın bu kadın hastadır iki sefer ameliyat geçirdi dedim. Çocuklarım korktu, kızım çırpındı. Beni minibüse aldılar. O esnada komşum çıktı. Ne oluyor dedi. Ondan sonra hemen beni arabaya attılar. Bunlar ırkçılar, bunlar Türk düşmanları. Açık ve net söylüyorum. Korkmuyorum sizden. Ben biliyorum bizi kurban seçtiniz. Evet ama işte insanlık dışı bir şey yani. Bu bize yaptığı yaptıklarınızı yani inşallah hiç başkasının başına gelmesin” dedi.

Oğlu Muhammet Akyüz ise “Ben de çok üzgünüm okulumdan uzaklaştığım için. Sebepsiz yere bizi oradan attılar sınır dışı ettiler. Psikolojim bozuldu, korku içindeyim” şeklinde konuştu.

15 yaşındaki kızı Sahra Akyüz, “Ben eski hayatımı özledim. Ben evime dönmek istiyorum, arkadaşlarımı özledim. Okulumu özledim. Ben geri gitmek istiyorum” dedi.

"Türkler inanılmaz baskı altında"

Yaşadıklarını Yeni Şafak gazetesine anlatan Mahmut Akyüz şöyle konuştu:

Ben mahkemelerde tercümanlık yapıyordum. Sığınma başvurusu yapan bir Türk’ün davasında da tercüman oldum. Sözlerinden FETÖ’cü olduğunu düşündüğüm birisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye’ye suçlamalar yöneltiyordu. Ben de ‘Yalan söyleme utanmıyorsun da’ diyerek yüzüne tükürdüm. Bu biraz sorun oldu. Sonra oğlum Türkiye’nin ve Fenerbahçe’nin maçlarında evimize dev Türk bayrağı astığı için uyarılmıştık. Yine oğlumun giydiği ay-yıldızlı tişört dolayısıyla da yabancılar şubesinde örtülü olarak tehdit edilmiştim. Almanlar bunlara çok dikkat ediyor. Türkler inanılmaz baskı altında...

“Oturma izinleri yoktu”

Odatv’den Deniz Gezginci’nin aktardığına göre Alman yetkililer Türk ailenin açıklamalarının aksine yaşanan olayın sıradan bir sınır dışı etme olayı olduğunu açıkladı.

Aileyi oturum izinleri dolduğu için ülkeyi terk etmeleri konusunda uzun süre bilgilendirdiklerini ve eşyalarını toplamaları için kendilerine yeteri kadar zaman verdiklerini belirten Alman makamları, ailenin kendilerine verilen süreyi yasal olarak geçirdiğini ve ülkeyi gönüllü olarak terk etmedikleri için aileyi zorla sınır dışı etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Almanya’dan açıklama

Konuya ilgili bir açıklama yapan Kassel Valiliği, Türkiye’de işkence gördüğü gerekçesiyle Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulunan Mehmet Akyüz’ün ilk olarak 1996 yılında sınır dışı edildiği, bir süre sonra yeniden Almanya’ya gelerek iltica ettiğini belirtti.

Evrensel’in aktardığına göre Akyüz'ün yaklaşık 500 sayfalık dosyasında ülkeye 1989’da geldiği, annesinin vefatı ve babasının PKK ile bağlantılı olduğunu beyan ederek, Almanya’daki ağabeyinin yanında kalmak talebiyle 1991 yılında ilk kez iltica başvurusu yaptığı bilgisi yer alıyor. Temmuz 1991'deki ilk iltica başvurusuna, kendisinin henüz çocuk olması nedeniyle iltica edemeyeceği gerekçesiyle talebi reddediliyor. Baba Akyüz'ün sonraki yıllarda da yeni iltica başvurularında bulunduğu görülüyor.

“Türkiye'ye sınır dışı edilmemek için kendisini yaraladı”

Aslen Mardinli olan Akyüz, ikinci kez iltica ederken gerekçe olarak kendisine Türkiye’de işkence yapıldığını gösterdi. Ancak daha sonra bilirkişiler tarafından yapılan incelemede kendisini bilinçli olarak yaralayarak, işkence süsü verdiği Kassel Valiliği tarafından yapılan açıklamada ifade edildi.

Akyüz’in tercüman olarak çalıştığı yönündeki bilgileri doğrulamayan valilik, aile hakkında 2009 yılında sınır dışı kararı verildiğini, gönüllü olarak Almanya’yı terk etmeleri istendiği ancak en son 2017’de baba Akyüz’ün gönüllü olarak Almanya’yı terk etmek istemediğini belirtilerek, bu nedenle yasalarda öngörüldüğü gibi zorla sınırdışı edildiği kaydedildi. Açıklamada, Mahmut Akyüz’ün sınır dışı sırasında ellerinin kelepçelendiği, Frankfurt Havaalanında çıplak olarak filme alındığı şeklindeki iddialarına ise “Almanya’dan sınır dışını öngören düzenlemelere uyulmuştur” denildi.

“Çocukları Türk konsolosluğuna kaydettirmedi”

Valiliğin açıklamasında geçici oturum müsaadesiyle (Duldung) Almanya’da kalmaya devam eden Akyüz ailesinin, 13-19 yaşları arasındaki çocukları sınır dışı işlemini gerçekleştirmek için ısrarla Türk konsolosluğuna gidip yazdırmaya yanaşmadığı, Nisan 2011’de yapılan girişimin sonuçsuz kaldığı vurgulandı. Bu nedenle ailenin Almanya’da doğan ve “Duldung” ile yaşayan çocukların “illegal” hale getirildiği de valilik açıklamasında yer verildi.

“Adli sicili kabarık”

1999-2008 yılları arasında sınır dışı tehdidine karşı harekete geçmeyen Mahmut Akyüz, sınır dışı işlemlerini sürdüren ve geçişi oturum müsaadesi veren Yabancılar Dairesi memurlarını da pek çok kez ölümle tehdit ettiği, bu nedenle daireye girmesine yasak konulduğu ileri sürülerek, bu konuda belgelerin bulunduğu ifade edildi. Ayrıca pek çok kez tehdit, dolandırıcılık, rüşvet teklif etme, kamu huzurunu bozmaktan ceza aldığı da belirtildi.

Yabancılar Dairesi’nin 24 Kasım 2008’de anne ve çocukların sınır dışına karar verdiğini, buna yapılan itirazın 12 Şubat 2009’da onaylandığı, bu nedenle Hessen İdari Mahkemesi’nin anne ve çocuklara oturum izni verilmesini reddettiği de kaydedildi.

Babanın sınır dışı edilmesine yıllar önce karar verilmiş olmasına rağmen yaptığı itirazlar nedeniyle süreci 20 yıl uzattığını, buna rağmen dışı kararının yerine getirilmesini engellenemediği kaydedildi.

“Aile uyum için hiçbir şey yapmadı”

Valiliğin açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta ise Akyüz ailesinin Almanya’ya uyum için bir şey yapmadığı ileri sürüldü. Buna gerekçe olarak da annenin Almanca bilmemesi gösterildi. Baba Akyüz’ün “çocuklarım Türkçe bilmiyor” şeklindeki açıklaması ise valilik tarafından inandırıcı bulunmazken, aile fertlerinin devlet tarafından sığınmacılara verilen sosyal yardımdan yararlandığı da ifade edildi.

Mahmut Akyüz, çocuklarıyla birlikte 3 Aralık günü Türkiye’ye sınır dışı edildikten kısa bir süre sonra, Almanya’da tercümanlık yaptığını, Erdoğan aleyhine konuşanların yüzüne tükürdüğünü söylemişti. Akyüz Sınır dışı edilmesinin arkasında Erdoğan’a olan sevgilisi olduğunu iddia etmişti. Ancak, Kassel Valiliği’nin yaptığı açıklamalar durumun bu yönde olmadığını gösteriyor.

 

Evrensel, İHA, Yeni Şafak, Odatv, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU