Davutoğlu: Erdoğan çok değişti, Türkiye'deki hiçbir saraya sığmayan bir Cumhurbaşkanına dönüştü

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Davutoğlu, "Kendi şatafatlarından tek bir milim geri adım atmadılar ama vatandaştan para istediler" dedi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Medyascope TV’de gazeteci Ruşen Çakır’ın programın gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki ekonomik krizin halkı derinden etkilediğini söyleyen Davutoğlu, salgın sürecinde uygulanan politikalarında gidişatı kötüleştirdiğini belirtti.

Pandemi’nin ilk döneminde Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin kırılarak hastaneye dönüştürüldüğünü ve buradan belli başlı müteahhitlere kaynak aktarımı sağlandığını söyleyen Davutoğlu şöyle devam etti:

Geldiğimiz noktada esnafa verilen destek devede kulak bile değil. Anadolu'da insanlar kan ağlıyor. Bu kritik dönemde Atatürk havalimanının pistlerini kırarak müteahhitlere kaynak aktarıldı. Müteahhit ödemelerinde hiç gecikme yapılmadı fakat dar gelirli kesimlerin ödemeleri hep ertelendi ve krediye dönüştürüldü. Sağlık, eğitim ve tarım dışındaki kamu harcamaları durdurulmalıydı. Müteahhitlere yapılan ödemeler revize edilmeliydi. İsraftan vazgeçilmeliydi.

"Kendi şatafatlarından tek bir milim geri adım atmadılar ama vatandaştan para istediler"

Geçtiğimiz aylarda vatandaşa IBAN numarası göndererek para istendiğine vurgu Davutoğlu, "Kendi lükslerinden, israflarından, şatafatlarından tek bir milim geri adım atmadılar ama halktan para toplama yoluna kadar gittiler” diye konuştu. İzlenen yanlış ekonomi politikalarıyla gelecek nesillerin borçlandırldığını da dile getiren Davutoğlu, “Gelecek nesiller borçlandırıldı. Şimdi yapılması gereken önce müteahhitlerle anlaşmaların revize edilmesi, ardından da bütünüyle gözden geçirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

"Albayrak, Erdoğan'ın ısrarı üzerine milletvekili yapıldı"

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa eden Berat Albayrak ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Albayrak'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarı üzerine milletvekili yapıldığını söyledi.

Davutoğlu, “Berat Albayrak'ı şahsen tanımazdım, o gün baktım ki partide herkes çocuğunu, yakınını potaya sokmaya çalışıyor. Dedik ki siyasilerin birinci derecede yakınları milletvekili adayı olamaz Cumhurbaşkanının ısrarı üzerine milletvekili oldu” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok değiştiğini belirten Davutoğlu şunları kaydetti:

Recep Tayyip Erdoğan her şeyiyle değişti. Keçiören'de bir mahalle arasında oturan ve saygı gören bir Başbakan'dan Beştepe ve Türkiye'deki bütün saraylara sığmayan bir Cumhurbaşkanı'na geçiş, olumsuz bir değişimdir. Yolsuzluklarla mücadele için açık ve şeffaf ihale döneminden, Türkiye'deki bütün ihaleleri gizli ortakların da bulunduğu şirketlere veren değişim, negatif bir değişimdir. Yasaklar konusunda şiir okudu diye hapiste yatmasından dolayı özgürlükçü görünen bir siyasetçiden, en yakın zamanda bile kendisiyle birlikte olan insanları bile hain, terörist gören birine değişim kötü bir değişimdir.

"Kürtlerin dilini konuşmasını ihanet gören bir anlayış var"

Kürt meselesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti: 

Türkiye'de bir grubun kamu düzenini yok eden bir özgürlük tanımı var. Öbür tarafta da Kürtlerin dilini konuşmasını bile ihanet gören, Kürtlerin seçme seçilme hakkının yok edilmesini, kayyum düzenini savunan bir anlayış var. KCK düzeninden kayyum düzenine geçildi. Bugün bize iktidar nasip olsa Sur'da hakları ihlal edilmiş tüm vatandaşların haklarını geri veririz. Bir tek vatandaşımın hakkının gasp edilmesine izin vermem. Göreve devam etseydim bir Başbakanlık Ofisi de Diyarbakır'da açacak ve belli aralıklarla Bakanlar Kurulu'nu orada toplayacaktım. Benim Diyarbakır'a olan sevgimi herkes bilir. Daha akademisyenken Diyarbakır üzerine makaleler yazmış bir insanım. Sur'un en iyi şekilde korunması bizim için bir namus meselesidir. Bir gün inşaallah Diyarbakırlıların da desteğiyle iktidara gelince Sur'u asli Diyarbakır evlerinden oluşan bir hale getireceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU