Fransız öğrenciler, transseksüel arkadaşlarının intiharı sonrası okulu protesto etti

17 yaşındaki Fouad, toplumsal cinsiyet kimliği sebebiyle okuldaki yetkililerle yaşadığı gerginliklerin ardından hayatını kaybetti

Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde bulunan Fenelon Lisesi'nin öğrencileri 18 Aralık 2020 Cuma günü okulun önünde oturma eylemi yaptı (AP/Michel Spingler)

Fransa'nın kuzeyinde gerçekleşen eylemde yaklaşık 100 lise öğrencisi, toplumsal cinsiyet kimliği sebebiyle okul yetkilileriyle yaşadığı gerginliklerin ardından bu hafta intihar edip hayatını kaybeden transeksüel öğrenciye saygılarını sunmak için bir araya geldi.

Lille kentindeki Fenelon Lisesi'nin girişinde cuma günü okulun başladığı saatte toplanan gençler, sınıf arkadaşları Fouad'ın intiharı karşısında duydukları öfke ve üzüntüyü dile getirerek oturma eylemi yaptı ve saygı duruşunda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okul bölgesinin yaptığı açıklamada, 17 yaşındaki Fouad'ın bulunduğu evde 16 Aralık Çarşamba günü öldüğü bildirildi. Reşit olmayan bireyleri korumaya yönelik Fransız politikası gereğince Fouad'ın yalnızca ilk ismi açıklandı.

Sınıf arkadaşları Fouad'ın kısa süre önce kadın kimliğini açıklamaya karar verdiğini ve sınıfa etek giyerek gelmesinin ardından bir okul yetkilisiyle konuşmaya çağrıldığını belirtti.

Fouad'ın arkadaşlarıyla paylaştığı bir videonun sosyal medyada gün yüzüne çıkmasının ardından olay infial yarattı.

Videoda, hararetli bir şekilde tartışmaya giren yetkilinin, gözyaşları içindeki Fouad'a transeksüel kimliğinin okulda başkalarını rahatsız ettiğini söylediği duyuluyor. Fransız Le Monde gazetesi, o gün Fouad'ın etek giydiği için eve gönderildiğini yazdı.

Öğrenciler, arkadaşlarının ölümüyle ilgili okuldan yapılan duyuruda, Fouad'dan erkek öğrenci diye bahsedilmesi karşısında duydukları üzüntüyü dile getirdi ve bazı öğretmenlerin Fouad'dan "kadın" olarak bahsetmeyi reddettiğini söyledi.

Okul yetkilileri, 17 Aralık Perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Lille Akademisi yöneticisi Valérie Cabuil, Lille'deki Fénelon Lisesi'nde son sınıfta okuyan bir erkek öğrencinin çarşamba günü koruyucu ailesinin evinde hayatına son verdiği haberi karşısında derin üzüntü duymuştur.

Bu etkileyici olay tüm eğitim camiasını sarstı.

Öğrenciler ve personel için bir psikolojik destek programı uygulanmaya başlandı.
 


Fouad'ın cuma günü düzenlenen protestoya katılan Annabelle adlı bir arkadaşı, Kuzey Afrika kökenli Fouad'ın okul içinde ve dışında hem toplumsal cinsiyet hem de ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Annabelle, durumun hassasiyeti nedeniyle soyadının yayımlanmasını istemedi.

Associated Press'e (AP) konuşan Annabelle, Fouad'ın "uzun zaman öncesine dayanan derin bir ızdırap içinde olduğunu" ve okuldaki toplumsal cinsiyet kimliğiyle ilgili durumun her şeyi daha da zorlaştırdığını belirtti.

Annabelle şunları söyledi:

Hoşgörü mesajı göndermek için buradayız.

Ve onun için burada olduğumuzu Fouad'a söylemek için.

AP'den de yararlanmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU